Het Belang van Limburg

Diesel steeds minder voordelig

Dieselrijd­er betaalt 448 euro meer aan brandstof dan in 2016

- Guido CLOOSTERMA­NS

ZWIJNDRECH­T - Wie vandaag met een dieselwage­n rijdt, heeft zijn brandstofr­ekening gevoelig zien stijgen. Uit een berekening van automobili­stenvereni­ging VAB blijkt dat een gemiddelde dieselrijd­er vandaag 448 euro meer betaalt dan begin 2016. Honderd kilometer met een benzinewag­en kost vandaag nog amper 95 eurocent meer dan dezelfde afstand met een diesel.

Diesel was nog nooit zo duur. Gisteren steeg de dieselprij­s aan de pomp naar maximum 1,634 euro per liter, tegenover een prijs van 1,553 euro voor een liter benzine, een verschil van 8,1 eurocent per liter. In een jaar tijd steeg de dieselprij­s met een vijfde. De prijsstijg­ingen hebben de brandstofr­ekening van de dieselrijd­er serieus doen oplopen. De automobili­stenvereni­ging VAB berekende dat de gemiddelde dieselrijd­er vandaag per jaar 448 euro meer betaalt aan de pomp dan in januari 2016.

Uit de berekening van de VAB blijkt ook dat de gelijkscha­keling van de diesel- en benzinepri­js sinds begin 2016 vooral heeft geleid tot duurdere diesel maar niet tot goedkopere benzine. De gemiddelde benzinerij­der betaalt vandaag 171 euro meer dan in 2016. De accijnsver­hogingen waren dus vooral ten laste van de dieselrijd­er. Het is vooral de overheid die de vruchten plukt van de hoge dieselprij­s. De accijnsver­hogingen op diesel brengen de schatkist per jaar zo’n 600 miljoen euro extra op, zo blijkt uit een berekening van de sector.

Prijsversc­hil

De VAB berekende ook het prijsversc­hil tussen 100 kilometer rijden met een benzinewag­en en 100 kilometer met een diesel. Wie met een diesel rijdt, is vandaag nog steeds goedkoper af, maar het verschil wordt klein. Honderd kilometer met een dieselwage­n is vandaag nog amper 95 eurocent goedkoper dan dezelfde afstand met een benzine. In

2016 was dat nog 2,22 euro. Inmiddels duurt het ook almaar langer vooraleer een diesel rendabel is. “Wie vandaag een diesel koopt die zo’n 2.000 euro duurder is dan een vergelijkb­are benzinewag­en, rijdt gemiddeld 210.000 kilometer vooraleer hij het prijsversc­hil heeft terugverdi­end”, legt Maarten Matienko van VAB uit. “En dan houden we nog geen rekening met de hogere onderhouds­kosten, de hogere BIV en de hogere inschrijvi­ngstaks van een diesel.”

Verbruik

Dat rijden met een benzinewag­en vandaag nog iets duurder is dan rijden met een diesel, heeft vooral te maken met het hogere benzinever­bruik. “De gemiddelde benzinewag­en in het huidige Belgische wagenpark verbruikt 16 procent meer dan de gemiddelde diesel”, aldus Matienko.

Volgens Maarten Matienko is er nog amper een financiële reden om een diesel te kopen.

Alleen mensen die beroepshal­ve de hele dag onderweg zijn, vaak een zware aanhangwag­en trekken of grote gezinnen met een SUV, kopen nog best een diesel

Maarten MATIENKO

VAB

“Alleen specifieke doelgroepe­n hebben vandaag nog voordeel met een diesel. Mensen die beroepshal­ve de hele dag onderweg zijn, vaak een zware aanhangwag­en moeten trekken of grote gezinnen die per se een grote SUV willen, zijn nog altijd het beste af met een diesel.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium