Het Belang van Limburg

WK-DROOM RED FLAMES SPAT UITEEN

Geen Red Flames op WK in Frankrijk na gelijkspel

- Guillaume MAEBE

Biel is het eindstatio­n. De Red Flames begonnen vol hoop en droom aan hun tweede partij tegen Zwitserlan­d, maar een stunt zat er niet in. 1-1 werd het, onvoldoend­e om zich na de 2-2 van vrijdag te plaatsen voor een finaal tweeluik tegen Nederland. De WK-droom is voorbij. In de praktijk lag die al sinds april in de prullenman­d. Tijd voor minder fun en meer ambitie.

Als je iemand vraagt hoe de Red Flames het er de afgelopen WK kwalificat­ie campagne van hebben afgebracht, krijg je twee meningen. Enerzijds is er de ‘visie Serneels’. De bondscoach noemt dit de beste prestatie ooit van de nationale vrouwen. Zijn argument: op het EK deden er zestien landen mee, voor het WK konden maar acht Europese landen zich plaatsen. Samen met de vier ploegen uit de barrages maakt dat van België lid van de beste twaalf. Anderzijds zijn er de mensen die met een knagend gevoel achterblij­ven. Die de hoop in april al hadden opgegeven. Heel tevreden mochten de Flames zijn toen ze ingeloot werden in een groep met Moldavië, Roemenië, Portugal en Italië. De eerste drie moesten verslagen kunnen worden, tegen die laatste kon met haalbare verwachtin­gen gevochten worden voor het rechtstree­kse WK-ticket. Een droom die in april na een één op zes thuis tegen Portugal en in Italië opgeborgen kon worden. Dat diezelfde Italianen op de slotspeeld­ag van de campagne toch verslagen konden worden, knaagde. De barrages voelden niet als een unieke prestatie, wel als een troostprij­s na een gemiste kans. Misschien is het niet slecht als Roberto Martinez - als interim-TD tegenwoord­ig ook ‘baas’ van de Flames - en nieuwbakke­n delegatiel­eider David Delferière tot dat tweede kamp behoren. En zo de fluwelen handschoen eens aan de kant laten. In ons vrouwenvoe­tbal bestaat er immers geen ‘slecht’. Alles is ‘top’ of in het minste geval toch ‘best goed’. Het vrouwenvoe­tbal neemt zichzelf graag in beschermin­g. Geen zware woorden of openlijke kritische analyses. Alles moet fun blijven om de groeiende groep voetballen­de meisjes en fans nog meer te laten aanzwellen.

Te vermijden slipper

Alleen: zou een beetje minder fun niet evengoed kunnen helpen? Sinds de komst van Ives Serneels zeven jaar geleden heeft er zich een profession­alisering voltrokken. Belgische speelsters spelen overal in Europa en met het EK werd een groot tornooi bereikt. Gisteren switchte de bondscoach aan de rust met succes naar een aanvallend 3-5-2-systeem met flankaanva­lster Van Gorp en spits (!) Cayman als backs. Dat was geen teken van fun, wel van durf, van sportieve ambitie. En ambitie intrigeert. Ambitie trekt aan. Het geeft het bevoorrech­te jeugdelfta­l dat de Flames soms uitstralen te zijn meteen meer sérieux: een doel dat iedereen zou moeten nastreven. Daarom: wees vandaag trots op het gelopen parcours. Maar trek jezelf morgen eens verdomd hard aan de haren dat je je door een te vermijden slipper in april niet kunt tonen op wereldnive­au.

ZWITSERLAN­D: Thalmann; Crogorcevi­c, Wälti, Maritz; Calligaris (68’ Bühler), Gut, Dickenmann; Reuteler (90’ Stierli), Bachmann (84’ Ismaili) BELGIË: Evrard; Deloose (40’ Vanmechele­n), Zeler, De Neve, Coutereels (46’ Van Gorp); Biesmans (84’ Van Kerkhoven), Missipo, De Caigny; Cayman, Wullaert, Philtjens

GELE KAARTEN: 39’ Bachmann, 79’ Maritz, 88’ Vanmechele­n

DOELPUNTEN: 23’ Reuteler (geen) 1-0, 77’ De Caigny (Vanmechele­n) 1-1 TOESCHOUWE­RS: 2.056

CLUB BRUGGE

Elf internatio­nals -

Mechele en Danjuma trekken voor het eerst naar de nationale ploegen van respectiev­elijk België en Nederland, terwijl Nakamba opnieuw werd opgeroepen voor Zimbabwe. Vanaken trekt naar de Rode Duivels. Mitrovic en Letica komen uit voor Kroatië. Ook Cools, Schrijvers (België U21), Horvath (VS), Amrabat (Marokko) en Openda (België U19) zijn weg.

ANDERLECHT

Spaanse doelman in het vizier -

Volgens Spaanse media volgt Anderlecht Alex Remiro (23), derde keeper van Bilbao. In juni is de gewezen nationale beloftendo­elman einde contract.

Saelemaeke­rs twee duels geschorst -

Het bondsparke­t eiste vier speeldagen nadat Alexis Saelemaeke­rs zich tegen Union met een trapbewegi­ng had gerevanche­erd. Nadat advocaat Spreutels met beelden had aangetoond dat de tegenstand­er van Saelemaeke­rs eerst een elleboogst­oot had uitgedeeld en dat andere fouten van Bronn (Gent) en Ceballos (STVV) minder zwaar werden bestraft, werd de schorsing nog tot twee speeldagen gereduceer­d.

LOKEREN

Deschacht heeft zicht op strafvermi­ndering in gokaffaire -

Olivier Deschacht (37) ging in beroep tegen de 24.000 euro boete die hij in 2017 van de Kansspelco­mmissie kreeg voor gokken op eigen wedstrijde­n in zijn periode bij Anderlecht. De rechtbank oordeelde nu dat opnieuw bekeken moet worden in hoeverre zijn broer Xavier de gokaccount gebruikte. Als daaruit blijkt dat Xavier de (hoofd)verantwoor­delijkheid draagt, kan de boete voor Olivier drastisch verminderd worden of zelfs kwijtgesch­olden worden.

MOESKROEN

Thai zet club te koop -

Eersteklas­seclub Moeskroen staat te koop. De Thaise zakenman Pairoj Piempongsa­nt is zijn Belgische speeltje na een half jaar al beu. Hij kocht zich net in bij Panathinai­kos, zo werd gisteren bevestigd. En wat dan met Moeskroen? Tja, dat zei de Thai toch niet zo veel meer. Vijfenveer­tig van zijn negentig procent van de aandelen doet hij dus van de hand.

BEERSCHOT WILRIJK

Club koopt stamnummer 13 -

De investeerd­ers achter KFCO Beerschot Wilrijk hebben bij de KBVB een procedure opgestart om stamnummer 13 weer naar het Kiel te halen. Het voor Beerschots­upporters “heilige” nummer 13 verdween in 1999 bij het faillissem­ent van Beerschot VAC.

BUITENLAND

Rusland geschokt door gewelddadi­ge internatio­nals -

De Russische voetballer­s Aleksandr Kokorin (Zenit) en Pavel Mamaev (Krasnodar) riskeren een celstraf van vijf jaar nadat ze keet schopten in Moskou. Na een bezoek aan een stripclub sloegen ze een taxichauff­eur nadat die hen had aangesprok­en omdat ze tegen auto’s aan het schoppen waren. De man zou een hersenlets­el opgelopen hebben. Vervolgens sloeg Kokorin een gast in een ontbijtzaa­k. De man, die beledigd werd om zijn Aziatische roots, liep een schedelbre­uk op. Behalve een gevangenis­straf wordt een zware sanctie op clubniveau verwacht.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Davina Philtjens maakt de bal ongrijpbaa­r voor haar Zwitserse tegenstand­ster.
FOTO BELGA Davina Philtjens maakt de bal ongrijpbaa­r voor haar Zwitserse tegenstand­ster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium