Het Belang van Limburg

Genkse met 68.000 Instagramv­olgers verzamelde geld voor trip via crowdfundi­ng

- Jacky STIJVEN

Liefde is: je allebei voor de Ironman van Hawaï plaatsen. Elly Verhoeven, 47 en zelfstandi­g diëtiste, haalde haar slot voor Hawaï begin juli in Klagenfurt binnen. Echtgenoot Alain Schutjes, 46 en huisdokter bij groepsprak­tijk De Zorgpoort in Lommel, volgde begin augustus in Maastricht. “We zien het als een unieke ervaring in ons leven. Na Hawaï blijven we zeker sporten, maar niet meer zo intensief. En dan maken we ook weer meer tijd voor vrienden en familie.” Elly Verhoeven finishte op 1 juli van dit jaar in de Ironman van Klagenfurt na goed 10u34 als tweede in haar leeftijdsg­roep. Omdat de eerste van haar age group zich al eerder voor Hawaï geplaatst had, ging het startbewij­s naar haar.

“Het moest voor mij helemaal niet. Ik had wel hard getraind. Naast lopen en zwemmen was ik vorige winter voor het eerst blijven doorfietse­n. Maar het doel in Klagenfurt was eigenlijk om één keer in mijn leven een volledige triatlon tot een goed einde te brengen. Hawaï was niet dadelijk het plan. Ik zwem immers niet zo graag in de zee. En op mijn fiets tegen de felle wind beuken, is ook niet meteen mijn favoriete bezigheid”, vertelt Elly. Echtgenoot Alain Schutjes zat al enkele jaren met Hawaï in zijn hoofd. “Sinds ik een paar jaar geleden in Almere mijn eerste volledige triatlon deed, zat Hawaï constant in mijn achterhoof­d. Vorig jaar wilde ik in Frankfurt jacht maken op een startbewij­s. Maar toen viel tien dagen voor datum thuis in de keuken een fles uit mijn handen en liep ik een zware blessure aan mijn voet op, waardoor ik wekenlang in de lappenmand lag. In mei van dit jaar werd ik op Lanzarote dan weer door mechanisch­e pech afgeremd. Begin augustus eindigde ik in Maastricht in 9u46 vijfde in mijn leeftijdsg­roep en dat bleek een dag later, toen de slots voor Hawaï toegewezen werden, net voldoende. Ik had mijn collega’s van groepsprak­tijk De Zorgpoort overigens vorig jaar al over mijn plannen ingelicht. Twee weken voor Maastricht had ik stiekem al een verblijfpl­aats in Hawaï geboekt.”

Trainingss­chema’s

Triatlon vergt veel training. Absoluut niet evident om dat te verzoenen met een druk gezins- en profession­eel leven.

“Ik schrijf zelf onze trainingss­chema’s en dat helpt al om de trainingen goed in te passen. We hebben die schema’s overigens heel strikt gevolgd en in heel de voorbereid­ing hoop en al twee trainingen gemist”, gaat Alain verder. “Ik kan ook rekenen op de flexibilit­eit van mijn collega’s in de huisartsen­praktijk. Het gros van mijn administra­tie doe ik ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Zo zit ik vaak na tien uur ’s avonds tot voorbij middernach­t nog achter mijn bureau. Daardoor kan ik vaak overdag gaan trainen. Gelukkig heb ik niet zo veel slaap nodig, met goed vijf uur slaap kom ik toe.”

Ook Elly kan tijdens de drie weken Hawaï rekenen op de steun van een collega die haar werk overneemt.

“Naast diëtiste ben ik ook diabetesed­ucator. Vanuit Hawaï zal ik zeker de insulinewa­arden van een aantal patiënten heel secuur blijven opvolgen. Als mama heb ik wel lang een schuldgevo­el gehad. Maar na Klagenfurt heb ik de klik gemaakt en alles met onze kinderen Marie (13) en Emiel (12) besproken. Ze zijn heel trots en leven heel erg mee. Toen we vorige maand na de triatlon van Almere een frietje aten zei Emiel: dat zijn dan de laatste voor Hawaï.”

Als mama heb ik wel lang een schuldgevo­el gehad, maar Marie (13) en Emiel (12) zijn heel trots en leven erg mee

Elly VERHOEVEN

Sauna

De expertise als arts en diëtiste zal hen in Hawaï ongetwijfe­ld van pas komen.

“We zijn ook bij Gerrit Schellens langs geweest om goede raad te vragen. En om aan de hoge luchtvocht­igheid gewoon te raken, hebben we voor de afreis nog veel in de sauna gezeten. Ik wil in mijn categorie graag in de top tien eindigen”, blikt Alain vooruit. “Ik ga in Hawaï niet lanterfant­en, maar voor mij telt vooral de beleving. Ik zie het ook als een unieke ervaring die we ons leven lang zul-

len herinneren. In Hawaï kunnen we trouwens rekenen op de steun van heel wat familie en vrienden. Die zijn voor ons heel belangrijk. Na onze terugkeer gaan we daarin zeker opnieuw investeren”, besluit Elly.

De stad Lommel honoreerde hun sportieve inspanning­en en resultaten eind vorige maand alvast met de Sporttrofe­e 2018.

“Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van zondag hebben we volmachten gegeven. We verzaken dus niet aan onze democratis­che plichten.”

Ik zit vaak na tien uur ’s avonds tot voorbij middernach­t nog achter mijn bureau. Daardoor kan ik dan overdag gaan trainen

Alain SCHUTJES

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??
 ?? Foto MIST ?? Huisarts Alain Schutjes en zijn vrouw/diëtiste Elly Verhoeven: “We schrijven zelf onze trainingss­chema’s en dat helpt al om de trainingen goed in te passen.”
Foto MIST Huisarts Alain Schutjes en zijn vrouw/diëtiste Elly Verhoeven: “We schrijven zelf onze trainingss­chema’s en dat helpt al om de trainingen goed in te passen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium