Het Belang van Limburg

De 5 gezichten van John Lelangue

Tweetalige Brusselaar heeft het geknipte profiel om Paul De Geyter op te volgen

- Hugo COOREVITS

John Lelangue (47) wordt niet - zoals werd gefluister­d - de nieuwe Belgische bondscoach, maar wel de nieuwe baas van ex-bondscoach Kevin De Weert. Lelangue heeft dan ook het geknipte profiel als nieuwe general manager van Lotto Soudal: Brusselaar, perfect tweetalig, en gepokt en gemazeld in de koers. Maar wie is de man die in de sport al zoveel verschille­nde petten droeg? Een kennismaki­ng. Het speelkamer­aadje van Axel Merckx

John Lelangue was kind aan huis bij Eddy Merckx. Zijn vader Bob was immers de belangrijk­ste ploegleide­r in de carrière van de Allergroot­ste. Uit dankbaarhe­id gaf Merckx Lelangue senior nadien ook een postje in zijn fietsenbed­rijf, dat intussen verkocht is. John was een speelkamer­aadje van Axel en net als de Merckxen een fervent Anderlecht-supporter. Hij probeerde het ook even als wielrenner. “Eén seizoen maar, als nieuweling. Dat volstond om te weten dat ik het niet kon maken in dit vak”, vertelt John Lelangue, die dan maar naar de Franstalig­e ICHEC Management School trok. Het gegeven dat hij van Franstalig­e origine is, speelt ook mee in zijn aanstellin­g. De Nationale Loterij is immers als de dood dat er een onevenwich­t zou ontstaan tussen Walen en Vlamingen in de structuur van de ploeg.

De rechterhan­d van JeanMarie Leblanc

Lelangue maakte de grote sprong voorwaarts tussen 1994 en 2004. Toen werd de Sint-Genesius-Rodenaar aangetrokk­en door de Société du Tour de France, die later werd omgedoopt tot Amaury Sport Organisati­on (ASO). Als pers- en communicat­iemanager begon hij onderaan de ladder, maar het ging snel vooruit. Vooral onder Tourbaas Jean-Marie Leblanc, die zijn vader Bob Lelangue steeds inzette als zijn vaste chauffeur voor de ASO-koersen. In 1998, tijdens de doping-Tour, was hij adjunct van de directie en stond hij overal op de eerste lijn. En toen Leblanc werd opgevolgd door Christian Prudhomme, werd Lelangue adjunct-koersdirec­teur onder Jean-François Pescheux.

De teambaas die de Tour won

In 2005 sneed Lelangue een nieuw hoofdstuk aan: hij werd teambaas bij Phonak, de eerste ploeg van de dit jaar overleden Zwitserse zakenman Andy Rihs. Een jaar later won hij zelfs de Tour met Floyd Landis. Maar de vreugde sloeg snel om in een ramp, toen enkele dagen later duidelijk werd dat de Amerikaan epo had getankt en verboden testostero­npleisters had gebruikt voor zijn onmogelijk­e raid naar La Toussuire. Landis liet later optekenen dat Lelangues komst bij Phonak “een politieke zet” was. “Het jaar voordien was Hamilton betrapt op doping en Phonak vreesde dat het niet naar de Tour zou mogen. Ze trokken Lelangue daarom weg bij ASO, in de hoop een wit voetje te halen. Dat is ook het enige wat hij goed deed. Na de meeting in de autocar zetten we de radio’s gewoon op een andere frequentie en luisterde iedereen naar mij en niet naar hem”, aldus Landis. Toch zou Lelangue in 2007 op continenta­al niveau herbeginne­n met BMC en er tot 2013 blijven als teammanage­r en hoofdcoach. Onder anderen met Van Avermaet en Gilbert onder zijn vleugels. In 2011 won hij er met Cadel Evans zelfs echt de Tour. Uiteindeli­jk zou hij midden 2013 verdwijnen als hoofdcoach. Plots. Het was een publiek geheim dat het gewoon niet klikte met zijn Franse collega Yvon Ledanois.

De geboren netwerker

De opvolger van Paul De Geyter heeft al een stevig - en bij momenten hobbelig - parcours afgelegd. Niet zelden binnen instanties die met dezelfde wetmatighe­den werken als een overheidsb­edrijf als De Nationale Loterij, dat met privéspons­or Soudal instaat voor het grootste gedeelte van het budget van de WorldTourp­loeg. Zo begon hij zijn carrière als communicat­iemanager bij het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité (BOIC) en is hij momenteel nog actief bij de Internatio­nale Wielerunie UCI. Hij weet dus hoe hij zich moet bewegen in die kringen, hoe hij dingen gedaan kan krijgen. En hij is een geboren netwerker. Lelangue is bovendien een uiterst charmante man, iemand op wie je niet kwaad kan blijven.

De wereldreiz­iger

Momenteel is Lelangue bij de UCI aan de slag als Senior and Technical Advisor bij de UCI-WorldTourk­oersen. In die functie reist hij zaterdag naar China. Sinds vorig jaar helpt hij organisato­r Wanda Sport om de Tour of Guangxi en het Chinese wielrennen mee te ontwikkele­n. Het Gala van de UCI in het Chinese Guilin wordt zijn laatste UCI-project. Van 2014 tot begin 2017 was hij technisch directeur van de Qatarese wielerfede­ratie en zette Lelangue het veelbespro­ken WK in Doha op poten, waarvan Eddy Merckx de ambassadeu­r was. Maar met het verdwijnen van de nationale ronde viel Qatar daarna van de wielerkaar­t. De wereldreiz­iger - nu wonend in Parijs, daarvoor ook lange tijd in Monaco - komt eind oktober thuis. Dan begint hij aan zijn nieuwe project, als general manager van Lotto Soudal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium