Het Belang van Limburg

Brustem stopt ermee

- Freddy VAES

Nadat de Beverbeek Classic al van de kalender verdween, zal er ook niet meer in Brustem gekoerst worden. De organisere­nde club wordt misschien nog gered, maar de Haspengouw­se Dageraad voor juniores en de Omloop van Haspengouw voor eliten z/c en beloften, die in het openingswe­ekend werden betwist zullen niet meer doorgaan.

Zowel de stopzettin­g van de Beverbeek Classic als de problemen bij Sport en Steun De Sportvrien­den St.-Truiden hebben te maken met ‘accidenten’ tijdens de wedstrijd. In de Beverbeek was er een dispuut met een seingever en een autobestuu­rder. In Brustem gaat het over een schade-eis van een renner die tijdens de wedstrijd, door een verzakking in het wegdek, ten val kwam. Gelukkig zonder lichamelij­k letsel. Maar zijn fiets moest naar de schroothoo­p. Bij beide clubs voelen de inrichters zich in de steek gelaten door de wielerbond.

Brustem gooit nu de handdoek in de nasleep van die valpartij, maar dat is slechts de druppel die de emmer deed overlopen. In 2003 verloor Kenny Vanstreels door een hartstilst­and het leven in hun wedstrijd. Drie jaar geleden werd Carine Goyvaerts, de vrouw van ex-prof Ludwig Wynants, langs de weg aangereden door een renner. Zij overleed enkele dagen later aan haar verwonding­en. “We voelen ons vooral in de steek gelaten door de wielerbond”, aldus ondervoorz­itter Robert Feucht. “Al meteen na de wedstrijd kiest een wedstrijda­fgevaardig­de partij voor de renner die van ons een schadeverg­oeding eist, terwijl dat ons inziens niet zijn taak is. Volgens de te volgen procedure hoort de renner een klacht in te dienen. Dat deed hij niet. Drie maanden later krijgen we toch een schrijven van de verzekerin­gsmaatscha­ppij dat onze club aansprakel­ijk gesteld kan worden voor deze valpartij. We vroegen aan de Limburgse afdeling van Cycling Vlaanderen wat hun standpunt was en kregen pas na aandringen een antwoord: ‘Wij als afdeling nemen in deze zaak geen standpunt.’ Met de steun van andere regionale afdelingen en personen binnen Cycling Vlaanderen zal de verzekerin­g de renner nu vergoeden. Goed nieuws, maar toch werden we niet gesteund door onze eigen afdeling.” “En dus is in een algemene vergaderin­g van de Brustemse wielerclub beslist om te stoppen met het inrichten van deze wielerweds­trijden. Nu stoppen voorzitter Jef Daenen, secretaris Robert Lejeune en ik als lid van de wielerclub. Enkele andere leden willen, samen met de lokaalhoud­er, eventueel de bestaande vzw overnemen en enkele kleinere wedstrijde­n organisere­n op het plaatselij­ke parcours”, besluit Robert Feucht.

 ?? FOTO FV ?? Het wellicht laatste podium in Brustem: winnaar Stijn Daemen, tweede Kenny Willems en derde Rutger Wouters
FOTO FV Het wellicht laatste podium in Brustem: winnaar Stijn Daemen, tweede Kenny Willems en derde Rutger Wouters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium