Het Belang van Limburg

“Ik wil dicht tegen de 9 uur finishen”

-

Drie jaar nadat hij zijn eerste Ironman van Hawaï deed, duikt Thomas Dessers zaterdag in Kona opnieuw het zeewater in. En met ambitie. “Voordeel is dat ik nu geen stress zal hebben. Ik wil sneller finishen dan in Zürich, waar ik me in 9u20 voor Hawaï kwalificee­rde. Zo dicht mogelijk tegen de 9 uur is het doel”, blikt de 26-jarige Hasselaar vooruit.

Ondanks een mindere marathon wist Thomas Dessers zich in maart 2015 in het Nieuw-Zeelandse Taupo in zijn allereerst­e volledige triatlon in 10u10 voor het eerst voor Hawaï te plaatsen. Ook in Hawaï zelf liep de marathon toen niet zoals verhoopt. Maar de ondertusse­n 26-jarige Hasselaar haalde na 10u48.17 - in tegenstell­ing tot heel wat andere Belgische deelnemers - toen wel de finish. Na Hawaï 2015 werd het wat stil rond de naar Sint-JansMolenb­eek verhuisde burgerlijk ingenieur.

“In 2016 ben ik werk beginnen zoeken. In die periode heb ik de zwemtraini­ngen inderdaad wat verwaarloo­sd en geen wedstrijde­n meer gedaan. Sinds tweeënhalf jaar werk ik nu als technical consultant bij Siemens Industrial Automation in Huizingen. In 2017 deed ik met acht kameraden de Ironman van Barcelona. Maar het was er niet echt mijn parcours, te vlak om veel potten te breken. Vorig jaar ben ik wel weer deftig beginnen te trainen, vooral aan het fietsen heb ik hard gewerkt”, verduideli­jkt Dessers.

Verjaardag in Hawaï

Die trainingsa­rbeid wierp zijn vruchten af. Want eind juli van dit jaar forceerde hij in de Ironman van Zürich een toegangsbe­wijs voor zijn tweede deelname op Hawaï. “Het was toen ook in Zürich heel heet. Maar uiteindeli­jk finishte ik in 9u25, bijna een uur sneller dan in Nieuw-Zeeland, als tweede in mijn leeftijdsg­roep en was Hawaï opnieuw een feit.” Zijn voorbereid­ing op Hawaï werd even verstoord door een accidentje. “Tijdens een vrijgezell­enavond rond een kampvuur trapte ik in een nagel. Daardoor heb ik twee weken niet kunnen trainen. Maar ik voel dat ik ondertusse­n toch weer ongeveer op het niveau van Zürich zit. Op welke plaats ik in Hawaï eindig, vind ik niet belangrijk. Maar ik zou wel sneller binnen willen zijn dan in Zürich. Rond de 9u20 en liefst zo dicht mogelijk bij de 9 uur. Voordeel is dat ik dit keer geen stress zal hebben. En met de ervaring van vorige keer zal ook het eten en drinken tijdens de wedstrijd nu veel beter gaan. En mocht het tegenvalle­n, ik ga op 17 oktober mijn 27ste verjaardag sowieso in Hawaï vieren.”

 ?? FOTO KH ?? Thomas Dessers: “Dit keer zal ik geen stress hebben.”
FOTO KH Thomas Dessers: “Dit keer zal ik geen stress hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium