Het Belang van Limburg

“Via crowdfundi­ng”

- Jacky STIJVEN Jacky STIJVEN

Twee jaar geleden in Barcelona greep Elien Janssen (28) nog net naast een ticket voor Hawaï. Begin augustus dit jaar was het in Maastricht wel bingo voor de uit Wijchmaal afkomstige Genkse. In 10u30 finishte ze als eerste in haar leeftijdsk­lasse en realiseerd­e ze haar grote doel: één keer aan de start van de Ironman op Hawaï staan. “De finish bereiken is mijn enige ambitie”, zegt de triatlete van Ironteam Hasselt, die daarvoor een crowdfundi­ng opzette. Elien Janssen heeft meer dan 68.000(!) volgers op Instagram. “Ik post dagelijks over mijn activiteit­en als triatleet en dat - in combinatie met kwalitatie­ve foto’s - spreekt de mensen blijkbaar aan. Ik wil via mijn sociale media mensen inspireren om aan sport te doen en meer met voeding te werken. Zelf ben ik al zes jaar veganist. Ik ben tegen dierenleed en vóór het welzijn van de planeet. We hebben er tenslotte maar eentje. Nadelen daarvan in mijn sport ondervind ik niet. Integendee­l, ik heb het gevoel dat mijn herstel vlotter verloopt.”

Janssen combineert haar passie voor de triatlon met een baan als patrouille­hondengele­ider bij de federale politie. Voltijds, met wisselende posten en lange verplaatsi­ngen naar Brussel en Zaventem. Dat maakt dat ze voortduren­d moet puzzelen om haar trainingen te kunnen doen. “Ik kende eigenlijk een echt pechjaar. Eerst kreeg ik klierkoort­s, daarna bof. Ik was dan ook verrast dat ik me in Maastricht voor Hawaï wist te plaatsen. Ik had het echt niet verwacht. Ik kan ook niet inschatten hoe het op Hawaï zal gaan. Daarom is de finish bereiken mijn enige ambitie. En verder ga ik voluit genieten van de sfeer en van de fantastisc­he ervaring. Ik zie het als een beloning voor mijn jarenlange inspanning­en. Met dank ook aan mijn echtgenoot Simon Baerts, die me altijd gesteund heeft en me ook in Hawaï zal bijstaan”, vertelt ze. Maar aan die beloning hangt wel een fiks prijskaart­je vast: 2.500 euro hotel- en verblijfsk­osten, 1.500 euro voor de vliegticke­ts, 400 euro voor het fietstrans­port, 500 euro voor de huurauto en 900 euro inschrijvi­ngsgeld. Samen ongeveer 5.000 euro. Om haar road to Kona financieel wat draaglijke­r te maken zette ze crowdfundi­ng op. “Ik organiseer­de daarnaast ook nog een spaghettid­ag en hoop via de sponsoring ongeveer viervijfde van het totale bedrag te kunnen financiere­n. Vijfduizen­d euro is veel geld. Maar de kans is groot dat het tot één keer beperkt zal blijven. Echt once in a lifetime.”

 ?? FOTO TP ?? Elien Janssen: “De finish bereiken is mijn enige ambitie.” Inzet: een foto uit Hawaï, die ze postte op Instagram.
FOTO TP Elien Janssen: “De finish bereiken is mijn enige ambitie.” Inzet: een foto uit Hawaï, die ze postte op Instagram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium