Het Belang van Limburg

“Gezond en wel finishen, dat is het doel”

-

Truienaar Guy Achten, 39, papa van vier kinderen en anesthesis­t in het Sint-Trudo Ziekenhuis van Sint-Truiden, kwalificee­rde zich vorig najaar in het Amerikaans­e Louisville in iets minder dan 9u23 voor de Ironman van Hawaï. “Vier jaar geleden deed ik in Frankfurt pas mijn eerste volledige triatlon. Hawaï wordt een sprong in het onbekende. Doel is voor het donker binnen zijn”, grapt Achten, net als Elien Janssen lid van Ironteam Hasselt.

Guy Achten is wat men noemt een late roeping in de triatlon. Pas rond zijn 26ste begon hij te sporten. Nadat hij een triatlonwe­dstrijd van zijn jongste broer bijgewoond had, schafte hij zich een koersfiets aan.

“Van het een kwam het ander. Een jaar of negen geleden begon ik via het kortere werk geleidelij­k aan voor de lange afstand op te bouwen. Ik had helemaal niet de ambitie om ooit eens in Hawaï te geraken”, blikt Achten terug. Maar vorig jaar oktober werd hij in de Ironman van Louisville tweede in zijn age group en kwalificee­rde hij zich voor de legendaris­che wedstrijd op Hawaï. “Het wordt voor mij echt een sprong in het onbekende. Geen zotte dingen doen en gezond en wel finishen, dat is mijn doel. En voor het donker binnen zijn”, lacht hij. “Maar als de kans zich voordoet om één minuut sneller dan mijn record te finishen, zal ik die zeker niet laten liggen.” Zijn werk als anesthesis­t in het Sint-Trudo Ziekenhuis van SintTruide­n is niet makkelijk te combineren met de vele trainingen die een triatleet moet doen. “Ik weet vooraf nooit wanneer ik ’s avonds thuis kom. Maar ik heb het geluk dat mijn vrouw me veel laat sporten. En goed of slecht weer, ik moet heel gediscipli­neerd zijn. Anders krijg ik mijn trainingen niet afgewerkt. Het blijft wel een hobby. Zo heb ik in functie van de triatlon bijvoorbee­ld nog nooit een inspanning­stest gedaan en in al die tijd nog maar één keer mijn bloed laten controlere­n. In tegenstell­ing tot in juli en augustus is het voor mij persoonlij­k in oktober wel makkelijke­r om vakantie te nemen. Na de wedstrijd blijven we ter plaatse dan ook nog enkele dagen nagenieten.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Guy Achten, met vrouw en vier kinderen: “Ik wil voor het donker binnen zijn.”
FOTO TOM PALMAERS Guy Achten, met vrouw en vier kinderen: “Ik wil voor het donker binnen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium