Het Belang van Limburg

Broers Deburchgra­eve kampioen

Rune (18) en Tjalle (13) pakken goud op Limburgse titelstrij­d

- Pieter VANLOMMEL

Tijdens de Flanders BMX Series van afgelopen weekend werd er ook een Limburgs kampioensc­hap betwist op Circuit Zolder. Een wedstrijd in de wedstrijd met andere woorden. Het resultaat zorgde voor een klein feestje ten huize Deburchgra­eve in Lommel, want zowel Rune (18) als jongere broer Tjalle (13) mochten zich na afloop de nieuwe provincial­e kampioenen noemen.

Bij de 13-jarigen veroverde Tjalle Deburchgra­eve zijn eerste titel, bij de elite mocht zijn broer Rune zijn tweede provincial­e titel op zak steken.

“En dat is een serieuze opsteker na een paar moeilijke maanden”, reageert Rune. “Op het WK in Azerbeidzj­an en op het EK in Frankrijk viel ik telkens op mijn schouder, waardoor ik met artrose in het gewricht te kampen kreeg. Dat heeft me twee maanden aan de kant gehouden.”

Zijn optreden in Zolder van afgelopen weekend betekende Runes comeback in competitie.

“Ik reed er in een categorie hoger dan ik gewend ben, bij de elite. Normaal rijd ik bij de junioren. Aanvankeli­jk was ik me te veel aan het forceren om proberen te winnen. Daardoor eindigde ik in de eerste reeks pas zesde. Maar dan slaagde ik erin om kalm te blijven en uiteindeli­jk werd ik zo eindwinnaa­r.”

De elite is tevens de categorie, waarin Rune volgend seizoen zal aantreden.

Aanpassing

“Het zal een hele aanpassing worden”, beseft hij. “Daarom rijd ik dit seizoen ook niet meer in competitie. Ik zal het volgend seizoen moeten opnemen tegen semiprofs en profs, die een stuk ouder en sterker zijn dan ik. Gelukkig kan ik terugvalle­n op mijn coach, de Franse ex-prof Sébastien Paradis. Sébastien was in zijn beste periode het nummer twee van Europa. Hij bereidt me zo goed mogelijk voor op mijn overstap.”

“Ook mijn broertje Tjalle wordt door hem gecoacht. We trekken zondag trouwens naar Parijs om daar samen met Sébastien te gaan trainen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Rune (l) en Tjalle Deburchgra­eve.
FOTO HBVL Rune (l) en Tjalle Deburchgra­eve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium