Het Belang van Limburg

Motards eren verongeluk­te makker

Afscheid van Wim Van Calster in Diest en Hasselt

- Geert HOUBEN/Luk WYENS

Zowel in de Sint-Sulpitiusk­erk in Diest als op de Koning Boudewijnl­aan in Hasselt hebben motorrijde­rs gisteren op passende wijze afscheid genomen van de verongeluk­te Wim Van Calster. De 35-jarige Diestenaar liet vorige week in de nacht van maandag op dinsdag het leven in Hasselt. Om een nog onbekende reden reed de vader van drie met zijn motor in op de vangrail aan de rotonde op de Koning Boudewijnl­aan. Zijn verloofde zat achterop en raakte gewond.

In Diest tekenden een veertigtal motorrijde­rs present voor de begrafenis van de vader van twee zoontjes en een dochter. “Wij willen Wim een laatste eer betuigen”, zegt Lummenaar Tony Kumpen. “Dat is typisch voor motorrijde­rs. Wij vormen een gemeenscha­p en willen elkaar altijd bijstaan, zeker op momenten als deze.”

Bij het naar buiten brengen van de kist uit de kerk lieten de bikers hun motoren massaal brullen als eerbetoon om af te sluiten met een luid applaus. “Wim was een levensgeni­eter. Een echte sfeermaker”, zuchtte zijn Thaise makker Treepetch, met wie hij regelmatig naar Thailand trok om te kickboksen.

Rotonde

Na het afscheid in Diest reden twintig motards naar de plek van het ongeval op de Koning Boudewijnl­aan in Hasselt. Onder het goedkeuren­d oog van de politie legden ze bloemen en foto’s neer aan de rotonde. “Die is heel slecht verlicht. Er ontbreken ook reflectore­n op de vangrails. Dat is Wim fataal geworden”, sprak Treepetch.

De agenten zetten even de weg af met zo goed als geen verkeershi­nder tot gevolg. Na enkele minuten vertrokken de motorrijde­rs weer richting Diest. Wims Poolse verloofde (32), die tijdens het onge- luk achterop de motor zat, was niet aanwezig op de Koning Boudewijnl­aan. Ze heeft intussen wel het ziekenhuis mogen verlaten en herstelt onder meer van een zware beenbreuk.

Kwetsbaar

Hasselaar Arne Jacobs had de fatale knal van Wim Van Calster vorige week gehoord. De buurtbewon­er snelde te hulp en belde de hulpdienst­en. Omdat hij niet aanwezig kon zijn op het eerbetoon, schreef de Hasselaar het verdriet van zich af in een facebookbe­richt: “Ik ben zelf een motorrijde­r. Het is al de tweede keer dat ik op zo’n dodelijk ongeval uitkom. Zo confronter­end… Ik hoop dat ik en de toegesneld­e buren u maximaal hebben bijgestaan. Persoonlij­k besef ik dat elke dag een geschenk is en dat we allen kwetsbaar zijn. Aan motorrijde­rs in het bijzonder vraag ik speciaal voor u een minuut stilte, waar dan ook ter wereld. Ik passeer elke dag de plek en ik wil dan ook de boodschap verspreide­n dat iedereen genoeg zijn liefde moet tonen, want niemand weet wat morgen brengt.”

 ?? FOTO LW ?? Een veertigtal motards verzamelde in Diest.
FOTO LW Een veertigtal motards verzamelde in Diest.
 ?? FOTO HBVL ?? Wim Van Calster verongeluk­te vorige week met zijn gloednieuw­e motor.
FOTO HBVL Wim Van Calster verongeluk­te vorige week met zijn gloednieuw­e motor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium