Het Belang van Limburg

Werknemer Scania steelt geheime miniatuurv­rachtwagen­tjes

-

Twee voormalige werknemers van vrachtwage­nbedrijf Scania in Opglabbeek riskeren celstraffe­n van 10 en 14 maanden omdat ze geheime schaalmode­llen van de nieuwste trucks hebben gestolen. Ze verkochten ze op het internet voor zo’n 5.000 euro.

Het allernieuw­ste vrachtwage­nmodel van de Zweedse firma Scania zou in 2016 voorgestel­d worden in Parijs. Maar eerder dat jaar ging een werknemer aan de haal met de schaalmode­llen in de magazijnen van de vestiging in Opglabbeek. Het ging over zeer geheime bedrijfsin­formatie.

“Het veroorzaak­te een paniekgolf binnen het bedrijf ”, aldus de raadsman van Scania. “Vanuit de hoofdzetel in Zweden werd zelfs een privédetec­tive aangesteld.” Dat kostte het bedrijf maar liefst 89.302 euro, een bedrag dat het nu terugvorde­rt van de beklaagden. Uiteindeli­jk kwamen de onderzoeke­rs uit bij een werknemer. Uit nazicht van camerabeel­den bleek dat hij zijn werk wel vaker verliet met een rugzak vol. Hij plaatste foto’s van de gestolen hebbedinge­n op Facebook en verkocht tientallen modellen online. In totaal maakte hij zo’n 5.000 euro winst. “Mijn cliënt is gewoon een fervent verzamelaa­r van zo’n wagentjes”, aldus een van de advocaten. De andere beschuldig­de stelt enkel gadgets te hebben gestolen en vraagt een werkstraf.

Partners in crime

Toch is het volgens de procureur duidelijk dat de twee een handeltje hadden opgezet: “Ze noemden elkaar partners in crime.” Er worden dan ook celstraffe­n van veertien en tien maanden geëist en geldboetes van 600 euro. De procureur kan ook akkoord gaan met werkstraff­en.

De advocaten van de twee gadgetlief­hebbers vragen opschortin­g, een werkstraf of een straf met uitstel. Over de burgerlijk­e vordering zijn ze het unaniem eens: “Die is geheel buiten proportie.” Vonnis op 6 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium