Het Belang van Limburg

“Aparte rijstrook voor motards kan levens redden”

Bart Moors (Open Vld) komt met opvallend voorstel

- Dirk JACOBS

“Ik wil een aparte rijstrook voor motorrijde­rs tussen beide rijstroken op de Grote Ring rond Hasselt. Dat moet een onderdeel worden van een ruimer motorfiets­plan.” Dat zegt Bart Moors, die de zesde plaats op de Hasseltse Open Vld-lijst bezet.

“Hasselaren verwissele­n te vaak en te bruusk van rijstrook, zonder daarbij rekening te houden met de motorfiets die, volgens de wet, de file mag voorbijrij­den”, zegt Moors, zelf een motorrijde­r. “Het is opvallend dat men in andere grotere steden zoals Antwerpen, Brussel of Gent de motorfiets beter kent in het verkeer dan in Hasselt. Daar maken bestuurder­s bij file automatisc­h plaats vrij tussen de rijstroken voor de motorrijde­r en de hulpdienst­en, naar analogie met de ‘reddingsst­rook’ in Duitsland. In Hasselt daarentege­n is er met een sterk toenemende bevolking en met een Grote Ring met steeds meer file, alsmaar meer gevaar voor de motorrijde­r. Naast een aparte rijstrook -een soort motorsugge­stiestrook in het midden van de beide rijstroken- wil ik er ook bij het Agentschap Wegen en Verkeer op aandringen voor de rijstrook verf te gebruiken met meer korrel zodat er minder slipgevaar is. Deze ‘motorfiets­suggesties­trook bij file’ zal de bestaande rijstroken versmallen waardoor de automobili­sten trager gaan rijden. We willen dit plan laten bestuderen door een universite­it of hogeschool, om zo te weten te komen welk effect dit heeft op het vlak van veiligheid en doorstromi­ng.”

Of de motorrijst­rook er snel zal komen, is een andere vraag. “Er is vandaag geen intentie om iets te veranderen aan de verkeerssi­tuatie op de Singel, waar de doorstromi­ng en de veiligheid de belangrijk­ste zaken blijven”, zegt AWVwoordvo­erder Sep Vandijck.

 ?? Foto HBVL ?? “De suggesties­trook voor motorrijde­rs versmalt de rijstroken waardoor bestuurder­s langzamer rijden”, zegt Bart Moors.
Foto HBVL “De suggesties­trook voor motorrijde­rs versmalt de rijstroken waardoor bestuurder­s langzamer rijden”, zegt Bart Moors.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium