Het Belang van Limburg

Geen vergunning voor handelscom­plex Bosdel: “Te veel concurrent­ie met stadscentr­um”

-

Group GL krijgt geen socioecono­mische vergunning van de stad Genk voor het bouwen van een handelscom­plex van 24.000 vierkante meter in Bosdel. De stad volgt daarmee het advies van Unizo, dat er geen ontwikkeli­ng wil als die concurrere­nd is met de handel in het centrum en op de Hasseltweg. Group GL gaat in beroep.

Group GL heeft al langer plannen om de zone uit te bouwen tot een handelsgeb­ied met een supermarkt. Onder meer omwille van de ligging in de nabijheid van drukke hoofdwegen, maar ook omdat een ruime parking mogelijk is. In die zin werd dan ook een socio-economisch­e vergunning aangevraag­d voor het bouwen van een handelscom­plex. “We hebben duidelijk gesteld dat handelsont­wikkeling op die plaats geenszins de handel in het centrum of op de Hasseltweg mag verstoren”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Daarin zijn we Unizo gevolgd. Met onder meer de verkoop van schoenen, textiel en elektro is die verstoring er wel. Het centrum heeft het al moeilijk genoeg met leegstand. We hebben ook gemerkt dat het RUP niet gevolgd wordt inzake mobiliteit. Maar dat is veeleer een technische kwestie. Er is momen- Patrick KOSTER

Group GL teel ook nog een aanvraag lopende voor de omgevingsv­ergunning. Daarover hebben we ons nog niet uitgesprok­en, maar ook die is niet in overeenste­mming met het RUP.”

Patrick Koster, CEO van Group GL, is verbaasd: “Ik begrijp het echt niet. Het hele gebied is aangekocht in kader van de beleidspla­nnen van de stad waarin zo’n ontwikkeli­ng mogelijk is en verdedigd wordt. We hebben verschille­nde gesprekken gehad met de stad. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. En dan flikken ze ons dit... Hemelterge­nd. Vooral ook omdat de leegstand in Shopping 1 zo goed als weggewerkt is en omdat Wereldhave, de ontwikkela­ar van handelsvas­tgoed, geen bezwaar had. Het straffe is dat Brussel positief geadviseer­d heeft voor de vergunning. We hebben een uitstekend dossier en we gaan dan uiteraard in beroep tegen deze beslissing. Neen, een omgevingsa­anvraag hebben we niet lopen, wel een bouwaanvra­ag. We hebben die ingediend nog voor de wetswijzig­ing rond wat nu heet omgevingsv­ergunninge­n werd ingevoerd.”

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. En dan flikken ze ons dit... Hemelterge­nd

 ?? CHRIS NELIS
Foto ?? Group GL gaat in beroep tegen de beslissing van de stad.
CHRIS NELIS Foto Group GL gaat in beroep tegen de beslissing van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium