Het Belang van Limburg

“Grootste en modernste containerp­ark”

Recyclagep­ark van 1,8 miljoen euro opent eind oktober

- Johnny GEURTS

Het nieuwe recyclagep­ark in de Kapittelst­raat in Bilzen is dinsdag aan het grote publiek voorgestel­d, hoewel de deuren pas op 23 oktober openen. Het terrein is 1 hectare groot en is daarmee het grootste containerp­ark van Limburg.net. “En het modernste”, luidt het.

“Het is een geautomati­seerd park, ondertusse­n het 28ste van Limburg.net. We streven uniformite­it en gelijke tarieven na in al onze parken. Op die manier hebben we een systeem uitgebouwd waarbij de burger in het dichtstbij­zijnde containerp­ark met zijn afval terecht kan, met behulp van zijn elektronis­che identiteit­skaart”, verduideli­jkt voorzitter Walter Cremers. Met 7.000 vierkante meter verhard terrein op een oppervlakt­e van 1 hectare is het recyclagep­ark in Bilzen één van de grootste in limburg. “Het afval hoeft niet langer over een hoge containerr­and getild te worden. De 21 afvalconta­iners liggen verzonken in een containerk­uil. De bezoekers begeven zich na de slagbomen en één van de vier weegbrugge­n via brede rijvakken in één richting naar de betreffend­e fracties, wat zorgt voor een veilige en vlotte doorstromi­ng. Twee medewerker­s zijn constant aanwezig voor vragen en begeleidin­g.”

Online

Aan de tarieven verandert weinig. Cremers: “Het uitgangspr­incipe is dat we de grootste vervuilers laten betalen. Wie weinig afval produceert en goed sorteert, zal niet extra moeten betalen. De gehanteerd­e quota zijn ruimschoot­s voldoende voor een doorsnee gezin. We werken met drie quota: 400 kilo gratis groenafval per gezin, 1.000 kilogram zuiver steenpuin en 200 kilo asbest. Recycleerb­aar afval, zoals metalen, papier, karton of afgedankte elektrisch­e en elektronis­che apparatuur, mag onbeperkt naar het recyclagep­ark gebracht worden. Grofvuil en roofing zijn dan weer onmiddelli­jk te betalen. Door de automatisc­he registrati­e bij elk bezoek kun je ook meteen een gedetaille­erd overzicht terugvinde­n online”, aldus de voorzitter van de afvalinter­communale.

Het nieuwe recyclagep­ark opent de poorten op 23 oktober. “Het verouderde gemeenteli­jk containerp­ark in de Zeepstraat sluit dan de deuren en wordt natuurgebi­ed”, stelt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). Het nieuwe park kostte 1,8 miljoen euro, waarvan 345.000 euro van de stad voor het aanleggen van de toegangswe­g. OVAM keerde een subsidie uit van 385.000 euro.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De verzonken containers zijn makkelijke­r te bereiken, de weegbrugge­n registeren hoeveel afval je bijhebt en na je bezoek kan je online een overzicht raadplegen.
FOTO JOHNNY GEURTS De verzonken containers zijn makkelijke­r te bereiken, de weegbrugge­n registeren hoeveel afval je bijhebt en na je bezoek kan je online een overzicht raadplegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium