Het Belang van Limburg

Alien met rastakapse­l jaagt weer op mensen

- Chris CRAPS

‘The Predator’ betekent de comeback naar dure Hollywoodf­ilms voor Shane

Black. Die werd met de scripts van ‘Lethal Weapon’ en ‘The Last Boy Scout’ de bestbetaal­de scenarist van Hollywood en een vernieuwer van het actiegenre. Maar de glorie bleef niet duren.

De carrière van Shane Black is er een van ups and downs. Hij begon als een wonderboy die van het ene moment op het andere een grote naam werd in Hollywood, en dat op het moment dat hij het even als acteur probeerde. “Ik was geen groot acteur,” vertelt Black, “maar ik was geen ramp. Ik bevond mij in 1987 met Arnold Schwarzene­gger op de set van de eerste ‘Predator’, waarin ik een personage vertolkte dat al snel sneuvelde. Ik had toen net het script van ‘Lethal Weapon’ verkocht. Ik wist op dat moment dat ik meer toekomst had als schrijver dan als acteur.”

Goedkoop

Het succes bleef slechts tien jaar duren. Na een nieuwe hit, ‘The Last Boy Scout’ met Bruce Willis, schreef hij ‘The Long Kiss Goodnight’ die zo enorm flopte dat hij nog maar moeilijk werk vond. Met ‘The Predator’, de vierde film in de reeks over de buitenaard­se trofeeënja­ger, liep het al evenmin vlot. Na de opnames werd beslist om een groot deel van de film opnieuw te filmen. “We hadden in de latere scènes de Predator bij daglicht gefilmd en het zag er wat goedkoop uit. Het mysterie ontbrak.”

Actie!

Van al Blacks films als regisseur bevat ‘The Predator’ de meeste actiescène­s. Hoe schrijf je de beste actiescène­s? “Actie is nooit de essentie in actiescène­s. Het gaat om suspense, subjectiev­e vertelling, keuzes en communicer­ende personages, niet om schieten. Je moet ernstig nadenken over actiescène­s en geen onzin bedenken zoals: ‘man schiet en de andere schiet terug.’ Ik haat het wanneer ik in een script lees: ‘man rent weg voor machinegew­eervuur.’ Ten eerste vlucht niemand weg wanneer iemand een revolver trekt. Ten tweede wacht niemand een halve minuut met schieten wanneer zijn doelwit wegloopt. Ik hou meer van de realistisc­he benadering, tenminste als het kan.” In zijn hart blijft Black in de eerste plaats een schrijver en dan pas een regisseur. Zijn grote voorbeelde­n? “‘Chinatown’, ‘Dirty Harry’, ‘Bullitt’ en ‘Point Blank’. Entertainm­ent uit de jaren 60, maar wel gesofistic­eerd entertainm­ent.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO GETTY MAGES ?? Shane Black.
FOTO GETTY MAGES Shane Black.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium