Het Belang van Limburg

Het Debat

Socialiste­n willen Hasseltse burgemeest­erssjerp terug

- Caroline VANDENREYT, Liliana CASAGRANDE, Dirk JACOBS

Na Wim Dries in Genk verbindt ook Nadja Vananroye (CD&V) in Hasselt haar lot aan de burgemeest­erssjerp: als ze enkel een schepenamb­t uit de brand sleept, stapt ze op. Coalitiepa­rtner Marc Schepers maakte meteen duidelijk dat ze niet op een gebaar van zijn kant moet rekenen als RoodGroen+ de grootste blijft: “Dan word ik burgemeest­er”, klonk het, waarmee de eerdere afspraak tussen CD&V en sp.a in de prullenman­d ligt. Een voorakkoor­d met Open Vld ontkennen ze hardnekkig. Steven Vandeput (N-VA) liet wel weten dat hij al ‘bij iedereen’ heeft aangeklopt om te praten over een coalitie maar overal de deur gewezen werd. Als hij kan kiezen tussen sp.a en CD&V als partner, gaat hij wel voor CD&V. “Voor een Zweedse coalitie, zoals in de federale regering.”

Bouwwoede

1 Hasselt staat de laatste jaren zowat overal in de steigers, met grote bouwprojec­ten en hoge woontorens. Te veel bouwwoede?

Marc Schepers (RoodGroen+): “Het is net een goed teken wanneer er veel bouwkranen aan de horizon van een stad staan. Want dat betekent dat mensen in die stad willen wonen.”

Nadja Vananroye (CD&V): “Er is inderdaad een studie besteld, om te zien hoe Hasselt zou groeien als we blijven bijbouwen zoals nu. Dan komen we aan 95.000 inwoners. Maar we gaan natuurlijk niet bouwen om dat cijfer te halen, we wilden gewoon intern weten wat het resultaat zou zijn. Wij denken dat Hasselt 82.000 inwoners aankan.”

Steven Vandeput (N-VA): “Het is de taak van Hasselt om opnieuw vooraan te staan in de provincie, weg van de middelmaat. Groeien dus. Maar het moet anders, want de Hasselaar herkent zijn stad niet meer.”

Hans Similon (Open Vld): “Communicat­ie is het probleem van dit bestuur. Groei is positief, maar ik mis visie.”

Vananroye: “Er is wel degelijk visie. Waarom zou de unief anders willen bouwen in de stad?” Similon: “U zegt dat er 630 nieuwe inwoners per jaar bijkomen, meer dan de helft is jonger dan 34 jaar. Maar hoeveel van die jonge mensen wonen effectief in het centrum? Dat zijn heel andere cijfers. Dus krijg je een stad die niet leeft.”

Mobiliteit

2 Hoe kunnen we ons in Hasselt nog verplaatse­n? De wegen slibben dicht, de parkings zitten vol, maar de bussen zijn leeg.

Vandeput: “De realiteit is dat Stevaert gestart is met die gratis bus om rond de Groene Boulevard te rijden. Maar toen reden de bussen ook al leeg. Stel dat we die miljoenen voor de bussen hadden gepompt in fietsinfra­structuur?” Schepers: “Het is makkelijk achteruit schieten. De minister in Brussel bespaart op de bussen. Van Kuringen-Heide tot de stad ben je 53 minuten onderweg, hoorde ik onlangs van iemand. Te voet zou ze daar 46 minuten over hebben gedaan. Gratis is niet de juiste manier, maar we moeten wel korting geven aan bepaalde doelgroepe­n zoals jongeren.” Vananroye: “We zijn 100 procent voor Spartacus, voor ons is elk openbaar vervoer goed.” Vandeput: “Maar niet als die over de Koningin Astridlaan, over de Groene Boulevard of door de Heilig Hartwijk loopt. Maar die mag wel richting Kuringen.” Vananroye: “Vlaanderen heeft anders 10 jaar gestudeerd over hoe die tram moet lopen.”

Similon: “We moeten vooral investeren in randparkin­gs. Ik heb daarstraks de test gedaan en ik heb vastgestel­d dat er een bus was aan die randparkin­g. Daar kan je ook deelfietse­n plaatsen.” Vandeput: “We kunnen de binnenstad ook autoluw maken, overal zone 30 installere­n en ook de fietser voorrang geven.” Vananroye: “Akkoord, we hebben er al stappen voor gezet. Van mij mag het autoluw zijn tot aan de Singel, niet alleen in de binnenstad.”

Grote unief

3 Rector Luc De Schepper wil 12 extra richtingen en 10.000 studenten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot? En kunnen die studenten wel ergens aan hun trekken komen? Vananroye: “We willen heel graag die studentens­tad (nog meer) worden. Het gaat ook niet alleen om Hasselt, dit gaat over toeganke-

lijkheid tot hoger onderwijs voor heel Limburg.” Similon: “Er moet gefeest kunnen worden, als u die studentens­tad wil worden. Overlast ontstaat omdat men niet naar de mensen luistert. Daarom pleit ik voor een nachtburge­meester, die ’s nachts bereikbaar is en uitleg kan geven. Of ik dat wil zijn? Als het moet, heel graag.”

Vandeput: “Ik ben kandidaat om 24 uur op 24 burgemeest­er van Hasselt te zijn… En als er een pint moet gedronken worden, offer ik me graag op. Maar wat de unief betreft: we moeten dat nu zelf in handen nemen, we hebben er altijd bijgestaan en naar gekeken. Ik ben geen onderwijss­pecialist, dus ik wil eerst stevig advies. Maar in se ben ik wel voor. Maar waarom gaan we niet voor iets waarmee we ons onderschei­den, zoals een leerstoel retail-winkelverk­oop?” Schepers: “Het is te gemakkelij­k hoe u voortduren­d alles van het bestuur afbreekt. Zelfs vanuit de oppositie kan je bijdragen. Zeker met vier ministers, van armoede, mobiliteit, integratie...” Allen: “Maar of we een Hasselts front voor die uitbreidin­g vormen? Ja.”

Met die uitsmijter werd meteen ook een punt gezet achter de 42 debatten van deze krant in alle Limburgse gemeenten. Op 14 oktober heeft u het laatste woord.

Lees meer over het debat op www.hbvl.be/hetdebat

Bekijk om 20u live het kopstukken­debat op www.hbvl.be en TVL

“Als ik morgen burgemeest­er word, zou ik een hertelling vragen want dan is er iets misgegaan”

Hans Siimiillon ((Open Vlld))

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Van links naar rechts: Steven Vandeput (N-VA), Hans Similon (Open Vld), Marc Schepers (RoodGroen+) en Nadja Vananroye (CD&V).
FOTO LUC DAELEMANS Van links naar rechts: Steven Vandeput (N-VA), Hans Similon (Open Vld), Marc Schepers (RoodGroen+) en Nadja Vananroye (CD&V).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium