Het Belang van Limburg

Joris Raskin: onderzoeks­rechter met een grove borstel

- Nancy VANDEBOEK

TONGEREN - De afgelopen twee dagen keek hij alle spilfigure­n in de operatie Propere Handen in de ogen. De man die moet beslissen over een eventuele vrijlating van Mogi Bayat en Dejan Veljkovic luistert naar de naam Joris Raskin. Wie is deze ‘nieuwe Bellemans’, die orde op zaken moet stellen in het Belgische voetbal?

Wie een profession­eel gesprek met hem voert, kan zich niet van de indruk ontdoen te maken te hebben met een Engelse landedelma­n. Een Lord. Zijn kledingkeu­ze is onberispel­ijk, zijn taalgebrui­k bijzonder gepolijst en zijn houding gracieus. Onderzoeks­rechter Joris Raskin heeft niet enkel de looks van een Britse aristocraa­t: hij voert de taken die zijn ambt met zich mee brengt emotieloos uit met een immer stiff upper lip en hij is bovendien erg op zijn privacy gesteld. Toch willen we graag weten wie de belangrijk­ste persoon is in het gerechteli­jk onderzoek dat het Belgische topvoetbal dezer dagen op zijn grondveste­n doet daveren. Hij is het namelijk die alle touwtjes in handen heeft: hij leidt en stuurt het onderzoek, hij beslist in eerste instantie over vrijheid of aanhouding van verdachten.

‘Downton Abbey’

Rechter Raskin is niet geboren in een idyllische elizabetha­anse zeventiend­e-eeuwse manor op een heuvel in een pittoresk Engels dorp zoals we het kennen uit de tv-serie ‘Dowton Abbey’, maar gewoon in het zuiden van onze provincie, 49 jaar geleden. Over zijn tienerjare­n weten we enkel dat hij school liep aan het aan het College in Hasselt. Nadien trok hij naar Brussel om er rechten te gaan studeren aan de Vrije Universite­it. In 1992 behaalde hij er zijn diploma. Zijn profession­ele loopbaan begon de jonge jurist als advocaat aan de balie van Hasselt. In de herfst van 1998 maakte hij de overstap van de advocatuur naar de magistratu­ur en zo kwam hij op het parket van Tongeren terecht als gerechteli­jk stagiair. In 2002 werd hij benoemd als rechter in de rechtbank van eerste aanleg.

Elke Wevers

Het ambt van onderzoeks­rechter werd hem toevertrou­wd in september 2011. In die hoedanighe­id werd hij geconfront­eerd met niet de minste dossiers: de verdwijnin­g van Elke Wevers en de moord op de Maasmechel­se kapper Hilmi Gedik zijn zonder meer uitdaginge­n van formaat voor rechter Raskin.

Ook nu wordt van deze magistraat uiterste concentrat­ie en accuraat handelen verwacht. De hele wereld kijkt namelijk toe hoe onderzoeks­rechter Raskin het Belgische topvoetbal zuivert van alle wanpraktij­ken. Om het even shakespear­iaans te verwoorden: All’s well that ends well.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium