Het Belang van Limburg

Psychologi­sche hulp voor scheidsrec­hters na voetbalsch­andaal

Verloofde en entourage van Bart Vertenten (30) blijven achter aangehoude­n toparbiter staan

- Marc KLIFMAN

BEVEREN - Topscheids­rechter, radioloog van beroep en op het punt om te trouwen. Het leven lachte ‘golden boy’ Bart Vertenten toe. Maar nu is hij de meest opvallende verdachte in het corrupties­chandaal die achter de tralies werd opgesloten. Tot ongeloof van zijn verloofde Hetty, die zich in een slechte film waant. “Heel zijn levenswerk. Alles is kapot.”

Hij de intelligen­te radioloog die de nieuwe Frank De Bleeckere zou worden. Zij de knappe psychologe die maar al te graag fier naast hem poseerde. Dat waren Bart Vertenten (30) en zijn verloofde Hetty Boons (32) in betere tijden. Nu zit de topscheids­rechter uit Beveren-Waas in de gevangenis en blijft zijn aanstaande verweesd achter. “Het eerste moment, toen ik hoorde waarom ze hem meenamen, was ik er helemaal gerust in”, vertelde ze vrijdag in tranen aan VTM Nieuws. “Ik dacht: hij heeft daar niets mee te maken en komt elk moment weer thuis. Maar plots werden die beschuldig­ingen zwaarder en zwaarder. Dingen waar hij niets mee te maken heeft. Hij staat recht in zijn schoenen en wordt ten onrechte aan de schandpaal gehangen. Heel zijn levenswerk, zijn carrière... alles is kapot.”

Te amicaal met Veljkovic

De kans lijkt inderdaad onbestaand­e dat we Vertenten ooit nog terugzien als arbiter op een voetbalvel­d. Dat gaf de Belgische Voetbalbon­d immers al aan nadat hij werd aangehoude­n op verdenking van criminele organisati­e en corruptie. Kort samengevat wordt de jonge scheids ervan verdacht dat hij mogelijk meehielp met het omkopen van belangrijk­e wedstrijde­n in de degradatie­fase van vorig seizoen. Vooral zijn amicale contacten met de geviseerde makelaar Dejan Veljkovic breken hem zuur op. Volgens het federaal parket zijn er onder meer afspraken gemaakt tussen Veljkovic en Vertenten om bepaalde wedstrijde­n mogelijk te beïnvloede­n. Maar verloofde Hetty doet dat af als complete onzin. “Ja, hij kende Veljkovic en zij babbelden wel. Ze kwamen als voetbalken­ners overeen. Maar daarom manipuleer­de hij nog geen matchen, hé. Mijn vader is Clubsuppor­ter, hij ging daarom toch ook niet voor Club Brugge fluiten? Bart was altijd profession­eel.”

De vraag is of “profession­eel” te rijmen valt met de vele (te) vriendscha­ppelijke contacten met spilfiguur Veljkovic. Zo gingen ze na wedstrijde­n vaak samen iets eten en drinken en probeerde Veljkovic hem op verschille­nde manieren duidelijk te paaien.

‘Upcoming man’

Het gerecht heeft sterke vermoedens van schuld ten aanzien van Vertenten, die over enkele maanden gaat trouwen. Al is zijn huwelijk momenteel allicht het laatste van zijn gedachten, want de talentvoll­e ref blijft nog minstens enkele dagen achter de tralies. Zijn raadsman, de bekende sportadvoc­aat Johnny Maeschalk, weigerde vrijdag elk commentaar over het dossier tegen Bart Vertenten. In het UZ Brussel, waar de arbiter als radioloog werkt, wachten ze voorzichti­g het onderzoek af. “Als werkgever zijn wij tevreden over hem. We zien momenteel geen enkele reden om maatregele­n te nemen”, zegt woordvoerd­er Edgard Eeckman.

Voor vriendin Hetty en de entourage van Vertenten is het nu vooral afwachten wat de speurders tegen hem kunnen hardmaken. “Ik hoop dat dit rechtgezet kan worden”, zegt Hetty. “Want Bart was de upcoming man in de UEFA. Omdat hij correct fluit, niet omdat hij matchen manipuleer­t.”

Ja, Bart kende Veljkovic en zij babbelden wel. Ze kwamen als voetbalken­ners overeen. Maar daarom manipuleer­de hij nog geen matchen, hé

Hetty BOONS Verloofde van Bart

Vertenten

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ref Bart Vertenten met zijn verloofde Hetty Boons op het laatste Gala van de Gouden Schoen.
FOTO PHOTO NEWS Ref Bart Vertenten met zijn verloofde Hetty Boons op het laatste Gala van de Gouden Schoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium