Het Belang van Limburg

“Afvalophal­ing door Limburg.net is te duur”

Volgens N-VA is zelf afval ophalen in Sint-Truiden een derde goedkoper

- Liliana CASAGRANDE

SINT-TRUIDEN - “De factuur voor het ophalen van afval in SintTruide­n kan een derde goedkoper als we het zelf doen in plaats van het over te laten aan afvalinter­communale Limburg.net”, zegt Jelle Engelbosch van N-VA. “En dat geldt eigenlijk voor alle gemeenten met meer dan 25.000 inwoners.”

“Als die cijfers echt zouden kloppen, dan mag Sint-Truiden voor heel Limburg het afval beginnen ophalen”, reageert Kris Somers van Limburg.net.

“Sint-Truiden heeft zeer lang het afval in de stad zelf opgehaald, tot in 2014. Daarna is dat uitbesteed aan Limburg.net. Toen is de factuur voor de belastingb­etaler ook verdubbeld”, zegt Engelbosch. “We hebben nu op basis van berekening­en van onze eigen stadsdiens­ten uitgeteld wat het zou kosten als we zelf het afval zouden ophalen en verwerken. We kunnen zo maar liefst 1 miljoen euro per jaar besparen, dat is een derde van de totale factuur. Met dat geld kunnen we dan de factuur verlagen voor de burger en het containerp­ark ook in eigen handen houden.” “Die berekening geldt trouwens niet alleen voor Sint-Truiden maar voor alle gemeenten vanaf 25.000 inwoners”, gaat de N-VA’er verder. “Als de gemeente groot genoeg is, ben je goedkoper af als je het zelf doet. Maar dit heeft ook te maken met een solidarite­itsmechani­sme.”

Verbrandin­gsoven

Kris Somers, directeur financiën van afvalinter­communale Limburg.net, gelooft hier niets van. “Ze mogen mij hun berekening­en tonen. Als ze de prijs kunnen laten zakken met een derde, dan mogen ze in heel Limburg het afval ophalen. Het klopt wel dat de kost voor het ophalen van afval niet overal dezelfde is, want sommige gemeenten liggen dichter bij de verbrandin­gsoven in Houthalen dan andere. Maar we hebben afgesproke­n dat elke Limburger gelijk is en evenveel betaalt”, aldus Somers.

Uit Limburg.net stappen

De kans is groot dat N-VA straks deel uitmaakt van de meerderhei­d in Sint-Truiden. De partij heeft een akkoord met CD&V en Open Vld. “Ik ga het dossier over Limburg.net dan ook op tafel leggen”, zegt Engelbosch. “De stad moet namelijk, zoals ook de andere Limburgse gemeenten, voor eind 2019 beslissen of ze bij Limburg.net blijven of niet. Als we er uitstappen, krijgen we ons aandeel van 1,1 miljoen euro terug. Dat is vandaag 2 miljoen euro waard. Met dat geld kunnen we het containerp­ark in eigen beheer houden en weer zelf de afvalophal­ing opstarten. Ik vind in elk geval dat Limburg.net een stuk efficiënte­r kan bestuurd worden en dat ze moeten stoppen met onzin zoals het investeren in een eigen munt of in politieke statiegeld­congressen. Zelf zitten we trouwens niet in het directieco­mité van Limburg.net.” “N-VA is anders wel vertegenwo­ordigd in de raad van bestuur van Limburg.net”, reageert Kris Somers.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Volgens N-VA’er Jelle Engelbosch kan Sint-Truiden 1 miljoen euro besparen als ze zelf de afvalophal­ing organisere­n. “Klopt niet”, zegt Limburg.net.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Volgens N-VA’er Jelle Engelbosch kan Sint-Truiden 1 miljoen euro besparen als ze zelf de afvalophal­ing organisere­n. “Klopt niet”, zegt Limburg.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium