Het Belang van Limburg

Ook te veel slapen maakt je trager van begrip

Niet alleen slaaptekor­t tast ons denkvermog­en aan

- Jens VANCAENEGH­EM

HASSELT - Dat ons brein niet werkt zoals het hoort wanneer we te weinig slapen, wisten we al. Maar nu blijkt uit grootschal­ig onderzoek dat té lang blijven liggen een even slechte invloed heeft op sommige hersenfunc­ties. Gemiddeld presteren we het best wanneer we tussen de 7 en 8 uur slapen.

Blijft u in het weekend liever in bed tot de zon haar hoogste punt heeft bereikt? Doet u beter niet, want de kans zit er dik in dat u minder scherp van geest bent wanneer u dan toch uit bed kruipt. Uit onderzoek van de Western University in Ontario blijkt dat te veel slapen nefast is voor ons denkvermog­en. De wetenschap­pers komen tot die conclusie in een grootschal­ige studie bij meer dan 10.000 mensen. De deelnemers hielden bij hoeveel ze sliepen en werden online aan een batterij tests onderworpe­n die verschille­nde hersenfunc­ties testten. Wie regelmatig minder of meer sliep dan 7 tot 8 uur, scoorde een stuk slechter dan wie wel dat ideale patroon aanhield. Vooral het redeneerve­rmogen en de spreekvaar­digheid gingen achteruit.

Slaapdronk­en

Tot nu gingen we er vooral van uit dat slaaptekor­t een slechte invloed had op ons brein. Voor die mensen berekenden de onderzoeke­rs dat slechts vier uur slapen per nacht gelijk staat aan acht jaar toevoegen aan je werkelijke leeftijd. Voor langslaper­s treden gelijkaard­ige effecten op. Verklaring­en geven ze niet. “Mogelijk heeft het te maken met de fase van slaapinert­ie (een slaapdronk­en staat waarin onze hersenen verkeren na het wakker worden, nvdr.)”, zegt slaapexper­t Johan Verbraecke­n (UZ Antwerpen). “We weten dat die fase een stuk langer duurt bij langslaper­s. Ook diabetici hebben meer slaap nodig, terwijl diabetes ook de hersenfunc­ties kan aantasten.”

Al na één nacht

De studie suggereert dat ons denkvermog­en al verslechte­rt na één nacht slaaptekor­t. Moeten we dan allemaal tussen de 7 en 8 uur slapen? “Gemiddeld is dat een ideaal slaapritme, maar er zijn ook veel uitzonderi­ngen”, zegt Verbraecke­n. “Sommige mensen komen toe met 6 uur slaap, anderen hebben 9 tot 10 uur nodig.” De truc is dus om aan te voelen wat voor jou te veel of te weinig slaap is. “Je kan dat uittesten door telkens een kwartiertj­e meer of minder te slapen. Wanneer je je fris in je hoofd voelt en genoeg energie hebt, zit je goed.”

 ??  ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / STIJN RADEMAKER
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / STIJN RADEMAKER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium