Het Belang van Limburg

“Orchideeën moeten hier weer bloeien”

Natuurpunt koopt 43 hectare rond kasteel Altenbroek

- Nico MEENS

Natuurpunt heeft 43 hectare natuurgebi­ed aangekocht rond het kasteel van Altenbroek in ’s-Gravenvoer­en. Voor de aankoop kreeg de natuurvere­niging Europese subsidies. “Een unieke kans om deze parel van de Voerstreek op te waarderen en als verbinding tussen bestaande natuurgebi­eden in te zetten”, zegt Rik Palmans van Natuurpunt Voeren, dat nog op zoek is naar geld.

Door deze aankoop sluit het natuurrese­rvaat Altenbroek – dat intussen 200 hectare groot is – perfect aan op het Nederlands­e natuurgebi­ed Noordal, dat beheerd wordt door Natuurmonu­menten. “Intussen is de akte onderteken­d. De nieuwe eigenaar van Altenbroek was niet geïnteress­eerd in de gronden. Een deel van de parken en ook het bos tussen Nederland en Voeren (Stadshaag) maken er deel van uit”, zegt Rik Palmans van Natuurpunt Voeren. De natuurvere­niging zoekt nog 400.000 euro om de financieri­ng rond te krijgen.

“Met de eigenaar-verkoper werd afgesproke­n om het exacte verkoopbed­rag niet te communicer­en. Natuurpunt moet wel nog 400.000 euro bijeen sprokkelen om het financiële plaatje rond te krijgen. Dat hopen we samen te brengen met de Europese subsidies en allerlei lokale acties, zoals ook de plantenver­koop. Wij merken dat er veel enthousias­me is van vrijwillig­ers”, zegt woordvoerd­er Hendrik Moereman. “De aangekocht­e gronden zijn bijzonder gevarieerd: de Noor, een zijbeek van de Voer, doorsnijdt het gebied. Aan de noordzijde ligt een steile helling die deels bos en deels grasland is. Door de kalkrijke bodem was het gebied vroeger rijk aan wilde orchideeën. De komende jaren gaat Natuurpunt het gebied inrichten zodat de natuur er alle kansen krijgt. In de beboste delen zullen we oudere bomen meer licht geven door gericht aangeplant­e exotische bomen te kappen. Via bosbegrazi­ng moet de bosbodem weer geschikt worden voor de verdwenen orchideeën”, besluit Rik Palmans.

 ?? FOTO NICO MEENS ?? Met de aankoop kan Natuurpunt een grensovers­chrijdend natuurgebi­ed vormen.
FOTO NICO MEENS Met de aankoop kan Natuurpunt een grensovers­chrijdend natuurgebi­ed vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium