Het Belang van Limburg

Huizen per vergissing op lijst vervuilde grond

Gezin wil nutteloos bodemonder­zoek van 1.000 euro niet betalen

- Chris NELIS

Het was even schrikken toen Antonio Picilli uit Zutendaal zijn woning wilde verkopen en bij de notaris te horen kreeg dat die op een oud stort gebouwd zou zijn. De verkoop kon alleen maar doorgaan als er ook een bodemattes­t mee in de akte zou worden opgenomen. Pas na dat onderzoek – van zo’n duizend euro – blijkt nu dat de woning van Picilli, en nog enkele andere uit de omgeving, per vergissing op die lijst met vervuilde gronden terecht is gekomen. En dus wil het gezin Picilli die rekening niet betalen.

Antonio Picilli (63) had begin jaren negentig zijn woning in de Zuidwinkel­straat, niet ver van het centrum van Zutendaal, zelf gebouwd en daarvoor ook de kelder uitgegrave­n. “Dat was heel propere grond”, doet zijn dochter Fran- ca (39) het verhaal. “Hij heeft daar geen enkel spoor van afval aangetroff­en. Zijn mond viel dan ook open van verbazing toen we bij de notaris te horen kregen dat ons ouderlijk huis op een risicolijs­t stond van woningen gebouwd op vervuilde grond. Er moest dus een onderzoek uitgevoerd worden om een verplicht bodemattes­t bij het dossier te kunnen voegen.”

Geld terug

Dat was noodzakeli­jk om het huis te kunnen verkopen. “Een gespeciali­seerd bedrijf heeft dan stalen genomen. Kostprijs: meer dan duizend euro. En dan blijkt dat er helemaal niets aan de hand is. Sterker nog: onze ouderlijke woning is onterecht op die lijst terechtgek­omen. Dan is het toch niet logisch dat wij die factuur moeten betalen. Ik heb hiervoor contact opgenomen met het gemeentebe­stuur. Ik heb de indruk dat ze daar alles willen uitstellen tot na de verkiezing­en.” Maar dat is, volgens burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP), geenszins het geval. “Het heeft heel wat opzoekings­werk gekost om alles nauwgezet te kunnen verifiëren”, zegt Schrijvers. “Jammer genoeg zijn we pas tot de bevinding gekomen dat die woning inderdaad onterecht op die lijst staat nadat het bodemonder­zoek was uitgevoerd. Dat onderzoek was dus niet nodig. Hoe de fout is ontstaan? OVAM heeft enkele legislatur­en geleden een studiebure­au aangesteld om vervuilde plaatsen in onze gemeente in kaart te brengen. Er is toen een vergissing gebeurd bij het uittekenen van de locaties. Er was wel een stort, maar dat lag elders. Goed dat we die fout ontdekt hebben. Niet alleen voor de familie Picilli, maar ook voor de andere bewoners in de omgeving die eveneens op die lijst stonden. In ieder geval gaan we, samen met OVAM, bekijken hoe we dat me die factuur gaan oplossen. Vast staat dat de rekening niet voor de familie Picilli zal zijn.”

Onze ouderlijke woning is onterecht op die lijst terechtgek­omen. Dan is het toch niet logisch dat wij die factuur moeten betalen

Franca PICILLI

 ?? FOTO CN ?? De eigenaars van deze woning, en nog enkele andere in de Zuidwinkel­straat, moeten nu geen bodemonder­zoek laten uitvoeren.
FOTO CN De eigenaars van deze woning, en nog enkele andere in de Zuidwinkel­straat, moeten nu geen bodemonder­zoek laten uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium