Het Belang van Limburg

Burgemeest­er op handen gedragen

Euforie bij liberalen van Bruno Steegens Beter Bilzen

- Johnny GEURTS/Marij WYERS

BILZEN - “Bruno, Bruno, Bruno”, scanderen de liberalen wanneer hun kopman Bruno Steegen aankondigt dat hij zes jaar burgemeest­er wordt van Bilzen. Want als twee honden uit het oude Volksunie-nest vechten om een been…. Dat spreekwoor­d werd zondag waarheid in de Demerstad. Huidig burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA) verloor 10 procent, terwijl grote uitdager Johan Sauwens met Trots op Bilzen de grootste partij werd. Sauwens haalde zelfs dubbel zo veel voorkeurst­emmen als Steegen. “Men miskent het signaal van de kiezer, miskent wat de Bilzenaar wil”, reageert Sauwens ontgoochel­d.

“Pure machtsbest­endiging”, is Johan Sauwens ontgoochel­d. “De snelheid waarmee een akkoord werd bereikt, geeft aan dat er al lang afspraken waren gemaakt.” Sauwens had met Groen een aanbod gedaan, maar ze werden straal genegeerd.

Rond de klok van tien zondagavon­d werd het nieuwe bestuursak­koord beklonken. De aankondigi­ng gebeurt op TV Limburg. Sauwens beluistert het thuis vanuit de sofa, de liberalen joelen voor de grote tv-schermen in Het Magazijn. De bovenverdi­eping is te klein en het dak vliegt eraf, zeker wanneer Bruno een halfuur later arriveert. Als een held wordt hij onthaald. Daar lachen, zoenen en feesten ze. “Wij zijn liberalen, wij weten hoe we moeten vieren”, lacht Miel Degrève. “We hebben vijf procent gewonnen, de grootste winst. En we zijn nu de tweede grootste partij van Bilzen. We zijn enorm blij dat de kiezer onze positieve campagne heeft gehonoreer­d.”

De vrouw van Bruno Steegen komt erbij. “Ik heb hem nog niet gehoord, we hebben nog niet gebeld. Ik heb hem enkel een sms gedaan met ‘Schat, ik geloof in u en hoop dat het goed komt’. “Hij is een zeer krachtig iemand die rustig blijft in alle omstandigh­eden. Hij is nooit rancuneus. Als ik zag hoe hard hij werd aangepakt, dat verdiende hij niet, maar hij liet dat gewoon langs zich heen gaan. Maar Bruno gaat wel voor zijn ding, maar nooit ten koste van.”

Ik heb hem nog niet gehoord. Ik heb hem enkel ge-sms’t met ‘Schat, ik geloof in u en hoop dat het goed komt’

Annemie GUFFENS (44) vrouw van Bruno Steegen

Krap lastig

De strijd was hard. Steegen verwijst er nog naar in zijn overwinnin­gsspeech. “Iedereen vroeg wie burgemeest­er wordt in Bilzen: Brepoels of Sauwens. Maar wij hebben het met onze positieve campagne gehaald. ” De schouderkl­op van zijn vader maakt hem emotioneel. Steegen beseft dat de meerderhei­d het krap en lastig kan krijgen. “Ik wil een nieuwe wind laten waaien. We zijn evenveel vooruit gegaan als Sauwens. Twaalf jaar geleden waren we al winnaar en toen wou Sauwens niet met ons praten.”

Kop van Jut

Sauwens is overal kop van Jut. Ook bij de N-VA. Die kreeg de hardste klap. Terwijl in veel gemeenten de besturende N-VA kan bestendige­n, krijgen ze in Bilzen slaag. Burgemeest­er Frieda Brepoels verliest 10 procent. “We hadden het echt niet zien aankomen. Waar is het toch fout gelopen”, knikt een man, die niet met zijn naam in de krant wil. “Ik wijt het aan de smerige anticampag­ne van Sauwens. Zo negatief, zoveel leugens. Daar zijn de Bilzenaren ingelopen.”

Daar waar er zes jaar geleden nog euforie was bij N-VA in de Demerstad, is het nu muisstil. Voorzitter Dirk Coelmont laat in de loop van de avond de muziek stil zetten en deelt droog mee dat Brepoels aan de onderhande­lingstafel zit. De spanning is te snijden, maar uiteindeli­jk slaken de aanhangers een zucht van opluchting wanneer ze via sms vernemen dat het akkoord rond is en ze toch mee mogen besturen. Op TV Limburg liet Frieda Brepoels al verstaan dat ze niet meteen hengelt naar een schepenman­daat.

→ De volledige uitslagen van Bilzen

vindt u op blz. 25

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Het kot is te klein voor het feestje van Beter Bilzen.
Foto TOM PALMAERS Het kot is te klein voor het feestje van Beter Bilzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium