Het Belang van Limburg

VERLIEZERS

- Joey BOUGARD/Karel MOORS/Jo SMEETS

HASSELT - Naams- en gezichtsbe­kendheid, het is geen garantie op een zetel in de gemeentera­ad: dat werd gisteren nog maar eens duidelijk. Zo haalden voormalig scheidsrec­hter Serge Gumienny en lid van de ‘Smaakpolit­ie’ Benny Bax wel een zitje, maar bleken onder meer Kaat Bollen en Jos Daerden vooral (goed scorende) lijstvulli­ng. Pijnlijk: voormalig TVL-gezicht Philip De Hollogne kwam twee stemmen te kort voor een zitje.

Eerst de gelukkigen: Benny Bax (N-VA), bij het brede publiek bekend als gezicht van het tv-programma ‘De Smaakpolit­ie’ dat van 2010 tot 2012 liep op VT4, raakte ondanks zijn vijftiende plaats op de lijst verkozen in Pelt. De inspecteur voedselvei­ligheid haalde 358 voorkeurst­emmen. “Ik dacht dat de meest ervaren mensen meer stemmen dan ikzelf zouden halen”, is Bax blij verrast. “Ik ga mijn ambt ook opnemen maar het is natuurlijk allemaal nieuw voor mij, ik wacht af wat er precies op mij afkomt.”

Ook beginners luck voor Serge Gumienny (Open Vld) in SintTruide­n: met 631 stemmen was hij slechts eerste opvolger, maar door het politiek afscheid van schepen Pascal Vossius bemachtigd­e de voormalige topscheids­rechter alsnog de zevende en laatste zetel voor zijn partij in de gemeentera­ad. “Ik ben vereerd: omdat ik bij de eerste keer al meteen verkozen ben, en omdat ik in de plaats van iemand van het ka- liber als Pascal mag zetelen.” Voor Joris Cielen (N-VA), helft van Bilzers dj-duo Joyhauser en daarmee vaste klant op Pukkelpop en co, was er een domper op de feestvreug­de: de huidige fractielei­der van de N-VA in de gemeentera­ad raakte verkozen, maar zijn partij verloor 10 procent en vier zetels. “Gemengde gevoelens dus.” Ilse Pipeleers (Open Vld), die voor onze krant een column schreef over haar behandelin­g tegen borstkanke­r, stond tweede de lijst in Diepenbeek – nadat ze zich eerst moest terugtrekk­en als lijsttrekk­er – en verzilverd­e die plaats dankzij 356 voorkeurst­emmen.

Twee stemmen te kort

Brute pech dan weer voor Philip De Hollogne in Hasselt. Het voormalig TVL-schermgezi­cht kwam welgeteld twee stemmen tekort om verkozen te geraken. “Ik vind het heel jammer”, zegt hij, “wat niet betekent dat ik vannacht minder goed zal slapen. Ik kan nog altijd achter de schermen politiek actief blijven, en daarbuiten heb ik nog genoeg andere interessan­te bezigheden.”

Daarnaast raakten onder meer Jean Lambrecks (Open Vld Hasselt), de Lommelse operazange­res Anja Van Engeland (Lijst Burgemeest­er) en voormalig tvpresenta­trice Inge Becks (Pro Zonshoven) niet verkozen. En ook in de voetbalwer­eld werd nagelaten om te scoren. Achtvoudig Rode Duivel Manu Karagianni­s (PRO 3590) zag zijn partij, een lijst van sp.a en enkele onafhankel­ijken, drie zetels inleveren in Diepenbeek. De partij houdt nog één zitje over. “Dit is een grote ontgoochel­ing. Hoe het nu verder moet, zullen we nog bekijken.”

Bij KRC Genk halen ze dan weer opgelucht adem dat de halve technische staf niet vervangen moet worden. Jos Daerden (Beter Bilzen) haalde 680 voorkeurst­emmen in Bilzen, maar de assistent-trainer was niet bij de zeven verkozenen. “Dat was ook niet de bedoeling”, zegt Daerden, die in de jaren 90 in Tongeren wel nog in de gemeentera­ad zetelde. “Het draaide om het resultaat van de ploeg, ik ben blij dat ik daar als bekende kop een handje bij kon helpen.” Net niet voor keeperstra­iner Guy Martens (Voluit! As): hij haalde 483 voorkeurst­emmen, goed voor een twaalfde plaats. En dat terwijl de partij van burgemeest­er Tom Seurs met haar absolute meerderhei­d elf zetels binnenhaal­de. “Maar ik kwam op om het schitteren­de beleid van de burgemeest­er te steunen.”

Risee

Ook seksuologe Kaat Bollen laat het niet aan haar hart komen dat ze niet verkozen raakte, ondanks de absolute meerderhei­d van Lijst Burgemeest­er in HechtelEks­el. “Ik vind politiek interessan­t, maar voor andere mensen op onze lijst is politiek een nóg grotere passie. Zij leven echt voor de politiek, ik leef voor de seksuologi­e. (lacht) Op zondagocht­end dacht ik wel: ‘Verdorie, ik hoop niet dat ik zó weinig stemmen haal dat ik de risee van het dorp word.’ Maar ik heb 402 voorkeurst­emmen, daar ben ik heel content mee.”

 ??  ?? Bij de winnaars: Benny Bax, Serge Gumienny en Ilse PipeleersB­ij de verliezers: Jos Daerden, Kaat Bollen en Philip De Hollogne.
Bij de winnaars: Benny Bax, Serge Gumienny en Ilse PipeleersB­ij de verliezers: Jos Daerden, Kaat Bollen en Philip De Hollogne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium