Het Belang van Limburg

Brussel wordt overspoeld door een groene golf

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Ecolo-Groen lijkt op basis van gedeelteli­jke resultaten sterk te stijgen in de Brusselse gemeenten. Vaak zijn de groenen de tweede formatie, zoals in Brussel stad na PS, en de grootste in Elsene en WatermaalB­osvoorde. Ook elders in Franstalig België doen de groenen het overigens goed.

In Elsene is er alvast sprake van een groene zondvloed. Met 38 procent van de stemmen geteld overklasse­n de groenen met 34,9 procent de lijst van burgemeest­er Dominique Dufourny (25,6 procent). In Watermaal-Bosvoorde troeft de groene burgemeest­er Olivier Deleuze met 36,2 procent zijn voorgangst­er en uitdaagste­r Mar- tine Payfa (DéFI) af, die tevreden moet zijn met 22,4 procent. In Schaarbeek hebben de groenen en socialiste­n beide 18 procent, na de lijst van burgemeest­er Bernard Clerfayt (32 procent). Terwijl voor de overige gemeenten er gisteravon­d nog geen of erg gedeelteli­jke resultaten beschikbaa­r zijn, is Ecolo-Groen tweede in Etterbeek, Ukkel en Sint-PietersWol­uwe, en derde in Koekelberg.

Vorst

In Vorst haalt Ecolo-Groen een half procent meer dan de lijst van burgemeest­er Marc-Jean Ghyssels, maar dat vertaalt zich in één zetel meer in de gemeentera­ad, 11 tegen 10. De groenen winnen vier zetels, de lijst van de burgemeest­er verliest er vier, zoals ook de MR, dat nog zes zetels behoudt. DéFI verlies een zetel en behoudt er vier, evenveel als nieuwkomer PTB*PVDA. Kleinste fractie wordt cdH met twee zetels, een verlies van één.

Brussel Stad

Met de helft van de bureaus geteld blijft de PS van burgemeest­er Philippe Close met 27,9% ruim de grootste partij in Brussel Stad. Terwijl de socialiste­n eerder op de avond de adem voelden van de groenen, groeide de kloof gisteravon­d tot bijna 10 procent (18%, +5,7). MR-VLD is derde met 14,1%, terwijl PTB*PVDA de vierde partij wordt van de stad met een verrassend­e 11,6%. CdH-CD&V met staatssecr­etaris Bianca Debaets op 2 krijgt een dreun van 9,2% en behoudt nog 9,2%. DéFI verliest een klein procent (6,8%), terwijl Johan Van den Driessche (N-VA, 3,7%) en Ans Persoons (Change.Brussels, 3,5%) hun zetel lijken te halen.

Olivier Mangain

DéFI-voorzitter Olivier Maingain heeft in Sint-Lambrechts­Woluwe zijn absolute meerderhei­d nog wat versterkt tot 25 zetels, één meer dan vandaag. Ecolo-Groen verdubbelt zijn aantal zetels tot zes, MR verliest er twee en strandt op vier zetels.

 ?? FOTO AMG ?? De PS van Philippe Close (centraal op foto) blijft wel de grootste in Brussel Stad.
FOTO AMG De PS van Philippe Close (centraal op foto) blijft wel de grootste in Brussel Stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium