Het Belang van Limburg

Jo Brouns verpletter­t tegenstand

-

“Of we sp.a nog meenemen in een coalitie? Daar ga ik eerst een nachtje over slapen.” Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) stond perplex toen hij zondagnami­ddag de uitslag van Kinrooi onder ogen kreeg. Een persoonlij­ke score van 3.259 naamstemme­n en een vooruitgan­g van liefst 10 procent voor zijn partij. CD&V had in 2012 al een absolute meerderhei­d, maar nam sp.a toch mee in bed. Nu zit CD&V nog steviger in het zadel: een winst van twee zetels en een absolute meerderhei­d van 16 op 23 zetels.

“In al mijn scenario’s, was dit er geen van”, aldus Brouns. “Tien procent vooruitgan­g, dat doet denken aan de monstersco­res destijds van CVP. Dit overtreft alles en was totaal onverwacht.”

Over de mogelijke voortzetti­ng van de coalitie wou Brouns niets zeggen. Ook lijsttrekk­er Ivo Vleeschouw­ers van sp.a kon gisteravon­d nog niets kwijt. “De burgemeest­er en ik hebben mekaar gebeld om proficiat te wensen. Hij verdient dat, want met zijn CD&V hebben ze ongelofeli­jk goed gescoord. We zitten morgen samen voor het schepencol­lege en dan zien we wel.”

Verliezer Niels Van Eygen (N-VA) reageert sportief op de nederlaag: “Twee zetels achteruit, daar moeten we geen doekjes om winden, dat is niet goed. Een tegenvalle­r. Vanaf maandag gaan we terug keihard werken om de partij op te krikken.”

Ook Marcel Dirkx (GBK) buigt het hoofd: “Eén zetel, dat is een troostprij­s. We hadden gehoopt vooruit te

gaan.”

 ?? Foto DD ?? Jo Brouns.
Foto DD Jo Brouns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium