Het Belang van Limburg

“Vertraging­sboete”

- → www.fbc-cfm.be

Wat kunnen kopers van een appartemen­t doen wanneer ze met dit soort problemen worden geconfront­eerd? “Aan bouwwerken is veelal een uitvoering­stermijn verbonden”, zegt Astrid Clabots advocaat gespeciali­seerd in ‘appartemen­tsrecht’. “Meestal is voorzien in een vertraging­sboete. In dit geval is het bovendien aantoonbaa­r dat er effectieve gevolgscha­de wordt geleden door de laattijdig­e oplevering van het bouwwerk.”

“Ik raad aan om de projectont­wikkelaar of aannemer in gebreke te stellen op basis van zijn contractue­le tekortkomi­ng. Wanneer de aannemer geen gegronde redenen kan inroepen om het tijdsverlo­op te verantwoor­den, kan worden aangedrong­en op een schadeverg­oeding en/of een vertraging­sboete, desnoods via de rechtbank.” “Een andere mogelijkhe­id, en dit wordt meer en meer aanbevolen als oplossing van geschillen, is de tussenkoms­t te vragen van een bemiddelaa­r die partijen helpt zoeken naar een oplossing.”

“De lijst van erkende bemiddelaa­rs vind je terug op de website van de Federale Bemiddelin­gscommissi­e. Een aangesteld­e bemiddelaa­r contacteer­t de andere partij en indien deze vrijwillig meewerkt, werkt - dat is zeer fundamente­el - zal deze bemiddelaa­r zich onafhankel­ijk en onpartijdi­g opstellen. De inhoud van de aangegane bemiddelin­gsgesprekk­en is en blijft vertrouwel­ijk. Het gegeven en de inhoud van ‘mislukte’ bemiddelin­gsgesprekk­en mogen niet aangebrach­t worden in een gerechteli­jke procedure nadien.”

Vraag is of de aannemer in dit verhaal bereid is tot vrijwillig­e medewerkin­g. Aan onze redactie liet hij alvast weten een vergoeding te zullen eisen, voor elke foute informatie die zijn bedrijf schade zou berokkenen. We vroegen nog om een constructi­eve houding. Die kwam er voor sommige bewoners wel, voor de familie Teuwen vooralsnog niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium