Het Belang van Limburg

“Rampgebied­en bootsen we na met gesloopte panden” Reddingsho­nden uit vier landen houden zoekwedstr­ijd

- Koen LUTS

Achttien reddingsho­nden hebben zaterdag deelgenome­n aan een internatio­nale wedstrijd in Lummen en Genk. Onder hen ook Search Dogs Flanders, een team dat zich inzet voor het opsporen van vermiste personen in binnenen buitenland. “We zijn de enige club in Vlaanderen die honden opleidt”, vertelt Jurgen Vliegen.

“In 2015 hebben we onze vzw Search Dogs Flanders opgericht om reddingste­ams op te leiden voor het opsporen van vermiste mensen in binnen- en buitenland. We zijn dus al drie jaar actief en zaterdag hebben we voor de eerste keer een wedstrijd georganise­erd op het voetbalter­rein van BlauwWit Genenbos en in de bossen van Genk”, zegt Jurgen Vliegen. “Op woensdag trainen we in Lummen en we hebben op voorhand de buren geïnformee­rd. Tijdens de oefeningen wordt soms geschoten, maar zelfs voor buren die paardenlie­fhebbers zijn, vormt dat geen enkel probleem. Rond ons clublokaal, dat we huren van voetbalclu­b Blauw-Wit Genenbos, vond een gehoorzaam­heidsgedee­lte plaats met onder andere volgoefeni­ngen en in het Genkse Thorpark een zoekgedeel­te. De deelnemers moesten een zoekplan opstellen en op 30 minuten drie slachtoffe­rs vinden in een bosrijk gebied van 4 hectare, dus 8 voetbalvel­den groot. Deze oefening is hard labeur op een erg groot terrein en de tijdsdruk maakt het nog moeilijker. De hondenbaas loopt rechtdoor, de hond ‘slaagt’ van links naar rechts, hij slalomt dus zowat telkens 50 meter naar links en dan naar rechts. Iemand die rechtstaat, mag hij niet als slachtoffe­r beschouwen, alleen iemand die ligt, zit of in een boom hangt. Dan moet hij binnen de 2 meter van het slachtoffe­r blijven blaffen tot zijn baasje arriveert”, vertelt Vliegen.

Hulpdienst­en

“Van baron de Villenfagn­e van Vogelsanck kregen we toelating om in zijn uitgestrek­te bossen te zoeken, maar we trainen ook in gebouwen die Dominique Decoster uit Houthalen aan het slopen is”, gaat Vliegen verder. “Tijdens de weekends oefenen we dan tussen het puin en dat is ideaal indien we naar rampgebied­en slachtoffe­rs moeten zoeken. We zijn nu drie jaar bezig en de pups van toen zijn nu pas klaar voor het echte werk. We gebruiken Duitse herders, bordercoll­ies en labradors. Voor de aankoop van materiaal en het huren van ons lokaal en de terreinen dragen we als club alle onkosten zelf. Met ons lidgeld en de steun van sponsors proberen we rond te komen. Soms worden we gevraagd om een dementeren­d familielid op te sporen dat verdwaald is. Dat doen we gratis, want het is onze hobby. In Nederland wordt vaak een beroep gedaan op reddingsho­nden, maar jammer genoeg niet bij ons. We trainen op internatio­naal niveau, dus volgens de regels van het IRO, de ‘Internatin­ale Rettungshu­nde Organisati­on’, en hopen dat de hulpdienst­en hier binnenkort ook een beroep op ons doen.” Winnaar werd uiteindeli­jk Niki Schwartzma­ns met haar Duitse herder Osman van Blutsenhof. Ze behaalde 98 procent bij het zoeken.

De deelnemers moesten een zoekplan opstellen en op 30 minuten drie slachtoffe­rs vinden in een bosrijk gebied van 4 hectare

Jurgen VLIEGEN Search DOGS FLANDERS

 ?? FOTO KLU ?? Jurgen Vliegen (rechts) oefent met zijn club Search Dogs Flanders wekelijks in Genenbos.
FOTO KLU Jurgen Vliegen (rechts) oefent met zijn club Search Dogs Flanders wekelijks in Genenbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium