Het Belang van Limburg

“Vaders laten hen in de steek”

Henny Schuurmans ontfermt zich in Tanzania over kinderen met een mentale beperking

- Geert VAN BAELEN

Al sinds 1999 werkt Henny Schuurmans (66) uit HamontAche­l als vrijwillig­ster in Tanzania in Oost-Afrika. Dit jaar verhuisde ze definitief naar daar om zich met haar organisati­e Umoja in te zetten voor kinderen met een mentale beperking. “We willen deze kinderen een dagbestedi­ng geven zodat hun moeders de kans krijgen om te werken voor een inkomen, want de vader heeft hen meestal in de steek gelaten.”

Nadat ze het land Tanzania eerst had leren kennen als begeleidst­er van een studenteng­roep, begon Henny er, aangegrepe­n door de armoede, met vrijwillig­erswerk. Eerst in de technische school van Don Bosco in de hoofdstad Dodoma. Toen ze in 2007 terechtkwa­m in Moshi, de streek aan de voet van de Kilimanjar­o, was ze onder de indruk van de slechte toestand van de opvang voor kinderen met een mentale beperking. Met andere vrijwillig­ers die haar engagement deelden, zette ze het hulpprojec­t Umoja in de steigers om deze toestand te verhelpen. “Door in België fondsen te verzamelen, konden we alvast de infrastruc­tuur verbeteren, en bijvoorbee­ld een keuken realiseren ”, vertelt ze. “Voor medische zorg gingen we een samenwerki­ng aan met een naastgeleg­en dagkliniek.” In mei van dit jaar werd na vier jaar bouwen een Umoja-Huis geopend. “Dat is een therapiehu­is voor kinderen met een beperking waar 350 behandelin­gen per maand gebeuren. De kinderen krijgen een diagnose met een score. Aan de hand hiervan kunnen we nagaan of ze eventueel in aanmerking komen voor het aanleren van handvaardi­gheden. Ook organisere­n we thuisbegel­eiding voor de ouders.”

Activiteit­encentrum

Umoja kreeg erkenning als internatio­nale ngo. “Dit is belangrijk omdat we dan zelf onze eigen koers kunnen bepalen”, stelt Schuurmans. “Vanuit de regering is er weinig initiatief om kinderen met een beperking zelfredzaa­m te maken. Door de bouw van een activiteit­encentrum willen we dit mogelijk maken. Hier willen we kinderen die een hoger niveau aankunnen, helpen naar een soort zelfstandi­gheid . Dit kan gaan van koken, tuinieren tot technische handvaardi­gheden. Een soortgelij­k dagcentrum kennen ze hier niet. Terwijl de kinderen hier overdag hun bezigheid hebben, kunnen hun ouders gaan werken en een inkomen genereren. Meestal gaat het enkel om de moeder, want de vader laat het gezin doorgaans in de steek als het kind een mentale beperking heeft. Moeders verhuizen juist naar deze locatie omdat het leven hier betaalbaar is en een kind met een beperking er getolereer­d wordt.”

Moeders verhuizen juist naar deze locatie omdat het leven hier betaalbaar is en een kind met een beperking er getolereer­d wordt

Henny SCHUURMANS

Schande

Om het lot van deze kinderen te verbeteren, is er ook een mentalitei­tsverander­ing nodig. Daarom zal het Umoja-team op 10 november een congres organisere­n in Moshi met sprekers uit België en Nederland. “Een filmploeg zal uitleggen hoe de toestand kan verbeteren mits de tussenkoms­t van een profession­eel team. Wij willen bewustzijn creëren over de impact die een kind met een beperking heeft op een gezin, familie en omgeving. Ook willen we mannen wijzen op hun verantwoor­delijkhede­n. Natuurlijk is dat een lange weg. Een tweede thema wat aan bod zal komen, is het aanmoedige­n van een kleine vorm van ondernemer­schap, bijvoorbee­ld door zadenteelt. Hierdoor krijgen ze niet alleen voldoende gezonde voeding voor hun gezin, maar ook een inkomen. Ook de psychologi­sche kant willen we belichten met de expertise van een lokale professor.”

De bedoeling is met het activiteit­encentrum over enkele jaren zelf bedruipend te zijn. “We krijgen nu niet alleen steun van de provincie Limburg, maar ook van heel veel andere partners en personen die acties op poten zetten en geld doneren. Wij zijn ook nog op zoek naar helpende handen, zoals orthopedag­ogen of ergotherap­euten, die in ons Umoja-huis als vrijwillig­er voor langere tijd zouden willen werken.”

→ www.umoja-project.be

 ?? FOTO HBVL ?? Henny startte dit jaar een therapiehu­is:“We zoeken nog helpende handen.”
FOTO HBVL Henny startte dit jaar een therapiehu­is:“We zoeken nog helpende handen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium