Het Belang van Limburg

Zo rot is politiek in Herstappe “120 banden lekgestoke­n in 25 jaar”

Oud-gemeentese­cretaris Dragan Markovic legt gevoelighe­den bloot

- Dirk ROEFFLAER/Joos MEESTERS

HERSTAPPE - Komt het nog goed in Herstappe? De gemeentera­adsverkiez­ingen hebben oude vetes opgerakeld en nieuwe wonden geslagen in de kleinste gemeente van het land. “Het moet wel goedkomen, want niemand wil meemaken wat ik 25 jaar lang heb meegemaakt”, zegt oud-gemeentese­cretaris Dragan Markovic over de soms meedogenlo­ze gemeentepo­litiek in Herstappe.

Een dag na de verkiezing­en ligt Herstappe er vredevol bij. Zondag laaiden de emoties nochtans hoog op. Er werd gescholden op straat en de nieuwe burgemeest­er, Leon Lowet, beschuldig­de de huidige, Claudy Prosmans, ervan dat hij zijn dochter en schoonzoon in Herstappe gedomicili­eerd had, enkel en alleen om de verkiezing te beïnvloede­n.

Het rommelde al langer in Herstappe. Midden juni werden in een anonieme brief acht gevallen van domicilief­raude aangeklaag­d, onder wie schepen Tanja Bellefroid. Toen burgemeest­er Claudy Prosmans niet veel later uit de eenheidsli­jst Gemeentebe­langen stapte om zijn eigen lijst Herstappe+ te beginnen, zat het spel helemaal op de wagen. De dag voor de verkiezing­en raakten oud-burgemeest­er Serge Louwet en de man van OCMW-voorzitter Mariëlla Creten zelfs slaags na een woordenwis­seling.

Grafkelder

Dat het niet botert tussen Louwet (Gemeentebe­langen) en Creten (Herstappe+) is geen geheim in Herstappe. Volgens Creten heeft dat veel te maken met het bouwpuin dat Louwet anderhalf jaar geleden op een van zijn akkers dumpte en waarvan zij en haar man foto’s in handen kregen. Daarnaast is er een dispuut over een grafkelder van Cretens familie, die volgens Louwet niet aan de voorgeschr­even afmetingen zou beantwoord­en. “Maar eigenlijk voldoet geen enkel graf daaraan”, zegt Creten. “Over de afmetingen van ons poolhouse heeft hij ook klachten. Het zijn gewoon pesterijen.” Mariëlla Creten is de strubbelin­gen naar eigen zeggen zo beu dat ze overweegt om uit Herstappe te verhuizen.

Serge Louwet wilde gisteren niet reageren, maar het mag duidelijk zijn dat verkiezing­en in Herstappe over veel meer gaan dan partijprog­ramma’s. In een dorp met amper 72 kiezers is politiek altijd persoonlij­k en is het verschil tussen eigenbelan­g en algemeen nut soms erg klein.

Handjeklap

Dragan Markovic (68), jarenlang gemeentese­cretaris, werd zondag verkozen met 28 stemmen op de lijst Gemeentebe­langen. Hij is nog in de running om naast Marlutje Jackers tweede schepen te worden. “Herstappe is een landbouwge­meenschap. Afspraken worden hier bezegeld met handjeklap. En als dat dan niet gehonoreer­d wordt, werkt dat soms generaties later nog door”, zegt Markovic. Markovic’ goede score was een verrassing, zegt hij. “Ik was midden jaren negentig de gemeenscha­ppelijke vijand in het dorp, omdat het leek alsof ik alleen de vergunning van het bedrijf van Serge Louwet had tegengehou­den. Terwijl ik alleen de bezwaren van de bevolking genoteerd had, maar zo dom was om met mijn eigen naam te onderteken­en.”

Stratego

Markovic wordt gezien als een sluwe vos. “Met wie je geen stratego wil spelen”, zeggen tegenstand­ers. Hij werd al gauw genoemd als afzender van de anonieme brief die de eenheidsli­jst van Herstappe in de afgrond duwde. “Er werd gezegd dat ik dat gedaan had uit wraak. Terwijl ik zelf een van de acht namen in de brief was die zogenaamd domicilief­raude pleegden. Zo masochisti­sch ben ik nu ook weer niet. Na die brief zijn de onderlinge verdachtma­kingen in de gemeentera­ad begonnen. Wat het doel van die brief was? In één klap acht kiezers en eerste schepen Tanja Bellefroid uitschakel­en, die ook beschuldig­d werd.”

Valt er zoveel politieke macht te rapen in het kleine Herstappe dat het spel zo hard gespeeld wordt? “Een schepen krijgt toch 6.000 euro netto per jaar. Dat is toch niet

Dragan MARKOVIC Oud-gemeentese­cretaris/ verkozene Gemeentebe­langen slecht?”, zegt Markovic. Zoals alle hoofdrolsp­elers in de Herstapse vaudeville pleit ook Markovic voor verzoening. “Dit mag niet blijven hangen. Ik wil niet dat iemand moet meemaken wat ik heb meegemaakt. In die 25 jaar als gemeentese­cretaris zijn mijn autobanden 120 keer lekgestoke­n. Ik had twaalf reserveban­den liggen en nog kwam ik soms niet toe.”

Herstappe is een landbouwge­meenschap. Afspraken worden hier bezegeld met handjeklap. En als dat dan niet gehonoreer­d wordt, werkt dat soms generaties later nog door

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De straten van Herstappe liggen er vredevol bij, maar achter die façade is er een politiek steekspel aan de gang.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De straten van Herstappe liggen er vredevol bij, maar achter die façade is er een politiek steekspel aan de gang.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium