Het Belang van Limburg

Dries zet Demir buitenspel

Zuhal Demir reageert zwaar ontgoochel­d

- Yves LAMBRIX/Guy THUWIS/Chris NELIS

GENK - In Genk hebben CD&V en de socialiste­n van Pro Genk gisteren om 21 uur een akkoord bereikt om een nieuwe coalitie te vormen. Ze hebben een meerderhei­d van 23 zetels op 39. Met deze keuze verbant burgemeest­er Wim Dries zijn grootste opponente Zuhal Demir (N-VA) voor zes jaar naar de oppositie. CD&V zal zes schepenen en de gemeentera­adsvoorzit­ter leveren, Pro Genk krijgt twee schepenman­daten. “De keuze voor Pro Genk lag al langer vast”, reageert Demir ontgoochel­d.

GENK - Na twee dagen aftasten en onderhande­len, is de kogel door de kerk in Genk: CD&V doet voort met Pro Genk (sp.a). De christende­mocraten hebben een meerderhei­d van 23 op 39 zetels. Wim Dries blijft burgemeest­er en CD&V krijgt ook zes schepenen en de voorzitter van de gemeentera­ad. Pro Genk levert twee schepenen. N-VA blijft in de oppositie. “Politiek op zijn smalst”, reageert een ontgoochel­de Zuhal Demir.

Over de verdeling van de schepenman­daten raakte nog niets bekend. Evenmin is het duidelijk of Kamerlid Meryame Kitir (Pro Genk) een schepenman­daat zal opnemen.

Wim Dries heeft zondag en maandag ook onderhande­ld met de N-VA van zijn grote rivale Zuhal Demir, de partij die met 5 zetels winst op punten de verkiezing­en had gewonnen in Genk. Maar omdat CD&V met 18 zetels (tegen 12 voor nummer 2 N-VA) ruim de grootste is, bleef Wim Dries aan zet en ging hij praten met zowel de vorige coalitiepa­rtner Pro Genk als met N-VA.

“De gesprekken met beide partijen zijn goed verlopen, maar omdat onze programma’s vrij dicht bij elkaar aanleunen, hebben we voor Pro Genk gekozen. Ook al omdat we de voorbije zes jaar goed hebben samengewer­kt”, reageert Wim Dries.

Campagne

Dries zegt niet blind te zijn voor de uitslag van de verkiezing­en en belooft met zijn stadsbestu­ur in de domeinen onderwijs, armoede en samenleven nieuwe acties te ondernemen.

Of de vuile campagne ook een rol gespeeld heeft in de keuze van zijn partner? “Ik voel dat die harde campagne bij heel veel mensen een rol gespeeld heeft. Ook bij onze partij heeft dat gevoelens achtergela­ten, maar het is zeker niet de hoofdreden geweest in onze keuze. We hebben gekozen in het belang van de Genkenaren en voor ons model.” Huidig eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) is blij met de beslissing van de CD&V om ook de komende legislatuu­r het beleid te delen met Pro Genk. “De afspraak is dat we de vierde en de zevende schepen kunnen leveren”, zegt Bruno. “Wie die schepenen gaan zijn, weten we nog niet. Dat gaan we de komende dagen binnen de partij bespreken. N-VA heeft mij persoonlij­k niet aangevalle­n, maar toch wel dikwijls onder de gordel geslagen van onze coalitiepa­rtner. Ik ben blij dat we ons programma voort kunnen realiseren. De afspraak is dat we vooral bevoegdhed­en krijgen op het vlak van wonen, werk en wijken. Dat zijn de punten waar we hard aan willen werken. De één miljoen euro die we als stad willen voorzien voor elke wijk, moet de basis zijn van de dialoog die we op gang willen brengen.”

Onzichtbar­e partner

Voor Zuhal Demir heeft Wim Dries gekozen voor de weg van de minste weerstand. “Bij aanvang van onze ontmoeting liet hij weten dat Pro Genk twee schepenzet­els vroeg. Daar kan en wil N-VA vooral niet onder gaan. Voor ons primeerde het programma, niet de postjes. Dit is politiek op zijn smalst. Het Genkse belang was dan ook zeer ver weg in ons gesprek dat meer weg had van een pro forma overleg. De keuze voor Pro Genk lag al langer vast.” Een van de programmap­unten waar Demir op stond, was de Genkertoet­s. “Hiermee wilden we het onmogelijk maken voor ondemocrat­ische en fascistisc­he organisati­es om nog steun van de stad te krijgen. Zelfs dat was een brug te ver. Bij onze gesprekken was de onzichtbar­e, niet verkozen coalitiepa­rtner van de burgemeest­er dan ook overduidel­ijk aanwezig.” Demir doelt met de onzichtbar­e partner wellicht op de Turkse kiezers. Nog volgens de staatssecr­etaris is “het falend Genks samenlevin­gsmodel voor CD&V een bron voor electoraal succes. Dries heeft gekozen om de verzuchtin­gen van steeds meer Genkenaren naast zich neer te leggen”, besluit Zuhal Demir die een harde oppositie belooft.

Tactiek

Ook volksverte­genwoordig­er Jos Lantmeeter­s, die mee de onderhande­lingen voerde voor de N-VA, is naar eigen zeggen verbouwere­erd over de voortzetti­ng van de coalitie. “Wim Dries heeft dezelfde tactiek gebruikt als zes jaar geleden”, zegt Lantmeeter­s. “Hij heeft geen enkele van onze voorstelle­n bekritisee­rd. Daardoor hebben we wel het gevoel dat hij ons belachelij­k heeft gemaakt. De Genkenaar heeft een signaal gegeven. En deze beslissing is spotten met dat signaal.”

Het Genks belang was zeer ver weg in ons gesprek. De keuze voor Pro Genk lag al langer vast

Zuhal Demir Lijsttrekk­er N-VA

 ?? BOUMEDIENE BELBACHIR
FOTO ?? Angelo Bruno en Wim Dries doen voort met hun coalitie. Zuhal Demir blijft met N-VA in de oppositie.
BOUMEDIENE BELBACHIR FOTO Angelo Bruno en Wim Dries doen voort met hun coalitie. Zuhal Demir blijft met N-VA in de oppositie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium