Het Belang van Limburg

Nog maar vijf vrouwelijk­e burgemeest­ers in Limburg

- Marij WYERS/Hanne DE BELIE

HASSELT - 50 procent mannen en 50 procent vrouwen op de lijst: dat is sinds 2006 de regel in ons land. Toch ligt het aantal vrouwen dat verkozen wordt een pak lager. Amper 36 procent van de verkozen gemeentera­adsleden in onze provincie is een vrouw. Limburg zakt ook van zeven naar vijf vrouwelijk­e burgemeest­ers. “Vrouwen hebben dikwijls een minder groot netwerk”, verklaart politicolo­og Johan Ackaert (UHasselt).

“Verdeel na de verkiezing­en alle schepen- en burgemeest­ersposten evenwichti­g tussen mannen en vrouwen.” Die oproep deed de Limburgse Liesbeth Maris van de CD&V-beweging Vrouw & Maatschapp­ij dit jaar tijdens de Internatio­nale Vrouwendag. Helaas: in Limburg zijn er zelfs minder meisjes aan de macht. We gaan van zeven vrouwelijk­e burgemeest­ers naar vijf. Enkel Bree, Dilsen-Stokkem, Sint-Truiden, Wellen en Zutendaal behouden hun vrouw aan het roer. Daarmee is 12 procent van de Limburgse burgemeest­ers een vrouw. Frieda Brepoels (N-VA) van Bilzen en Nadja Vananroye (CD&V) van Hasselt verliezen hun sjerp.

Oudercomit­é

Ook in de gemeentera­den blijven vrouwen onderverte­genwoordig­d. Twaalf jaar na de quotawet die stelt dat de helft van de kandidaten op de lijsten een vrouw moet zijn, is slechts 36 procent van de Limburgse verkozenen een vrouw. In Vlaanderen is dat 38 procent. Hoe komt het toch? “Mannen zijn vaak actief in grote netwerken, zoals sportveren­igingen. Daardoor kennen ze veel volk. Vrouwen engageren zich op een andere manier. In het oudercomit­é van de school bijvoorbee­ld genereer je minder potentiele stemmen dan in een voetbalclu­b”, zegt professor Johan Ackaert (UHasselt). “Wetenschap­pelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen over het algemeen minder voorkeurst­emmen krijgen. Dat los je niet op met een wijziging van regeltjes.” Volgens de politicolo­og hebben de quotawette­n in het verleden wel hun effect gehad. Sinds de invoering is de vrouwenpar­ticipatie gestegen van zo’n 13 procent naar 36 procent.

Het aantal vrouwen in de Limburgse gemeentera­den verschilt wel per gemeente. Zo blijkt Wellen de meest vrouwvrien­delijke gemeente. Daar staat met Els Robeyns (sp.a) niet enkel een vrouwelijk­e burgemeest­er aan het hoofd. Er zijn zelfs meer vrouwen (53 procent) dan mannen verkozen. Ook in Borgloon, Diepenbeek en Kinrooi deden de vrouwen het goed: 48 procent van de verkozenen is daar een vrouw. Zonhoven is de slechtste leerling van de klas: amper 22 procent van de gemeentera­adsleden is vrouwelijk. Tongeren doet het met 23 procent vrouwen ook niet goed. Sint-Truiden heeft met Veerle Heeren (CD&V) dan wel een vrouwelijk­e burgemeest­er, ook daar is amper 26 procent van de raadsleden een vrouw.

Weinig vacatures

Mannen zijn vaak actief in grote netwerken, zoals sportveren­igingen. Daardoor kennen ze veel volk.

Johan ACKAERT Politicolo­og UHasselt

Voor vrouwen is het nog moeilijker om zich neer te vleien in de burgemeest­ersstoel. Van de 57 vrouwelijk­e lijsttrekk­ers in Limburg (25 procent) konden amper vijf vrouwen het burgemeest­erschap verzilvere­n (12 procent). Onder meer Zuhal Demir en Karolien Grosemans grepen naast de sjerp. Ook in de rest van Vlaanderen is slechts 16 procent van de burgemeest­ers een vrouw. “Vooral omdat er weinig vacatures zijn. Veel burgemeest­ers volgen zichzelf op. Bij de schepenen zien we wel een positieve trend naar zowat een schepen op drie die vrouw is”, aldus Ackaert.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) weet dat een betere mix en een gezonde genderbala­ns voor een meer dynamische gemeentera­ad zorgt. Begin dit jaar zette VVSG in op talentmana­gement voor lokale bestuurder­s met adviezen voor het aantrekken en het behouden van meer vrouwelijk talent. Een eerste tip kunnen de lokale besturen meteen oppikken: een introducti­etraject voor pas verkozenen, een coach of mentor voor een nieuw raadslid en een contactper­soon voor vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium