Het Belang van Limburg

Vandeput en Beke Dubbelinte­rview met de Limburgse winnaars

“Verraad van de socialiste­n”

- Yves LAMBRIX / Indra DEWITTE

HASSELT - Op de vraag of hij de woordbreuk van de socialiste­n in Hasselt zondag als verraad ervaart, antwoordt CD&V-voorzitter Wouter Beke, in een exclusief dubbelinte­rview samen met Steven Vandeput voor onze krant, zonder aarzeling: “Ja, dat is het ook.” Dat hij sp.a uit wraak uit de meerderhei­d in Lommel, Beringen en het provincieb­estuur heeft geweerd, bevestigt noch ontkent Beke zelf. De nieuwe Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) zegt dan weer dat hij op basis van inhoud en de manier van werken vrij snel meer vertrouwen voelde bij socialiste­n en liberalen.

Lees ook: Hoe Bekes nachtelijk­e strategie Vanvelthov­en en Webers de kop kostte

HASSELT - Of hij de woordbreuk van de socialiste­n in Hasselt als verraad ervaart? “Ja, en daar hou ik echt niet van”, geeft CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke onomwonden toe over de oppositiek­uur die zijn partij daar te wachten staat. Steven Vandeput (N-VA) zegt zonder aarzelen dat hij zowel op basis van inhoud als manier van werken vrij snel meer vertrouwen voelde bij socialiste­n en liberalen. Opvallend: 24 uur na het sluiten van de stemhokjes zijn beide winnaars erg hoffelijk voor mekaar. De felicitati­es en compliment­jes zijn zelden ver zoek. Samen zingen ze zelfs een strofe van het Limburgs volkslied.

Tijdens hun eerste dubbelinte­rview na de stembusgan­g van zondag praten de toekomstig­e Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput en CD&V-voorzitter Wouter Beke opvallend vrijuit. Bij aankomst wensen beide heren mekaar een gemeende proficiat. “Steven heeft in Hasselt gewonnen en bien joué”, geeft Beke toe.

Kunnen we na zondag zeggen dat Limburg van CD&V is en Hasselt van N-VA?

Beke: “Onze ‘Koester Limburg’-campagne heeft gewerkt. Met ruim 25 procent blijft CD&V de grootste in Limburg. We zitten in 25 coalities en leveren 18 burgemeest­ers, onder wie er negen een absolute meerderhei­d haalden. De kiezer heeft zich dus duidelijk uitgesprok­en. En ja, die Limburgse uitslag is ook belangrijk voor mijn positie op nationaal niveau.” Vandeput: “Limburg is van ons allemaal en Hasselt is van ons.” (beide heren lachen hartelijk, nvdr.)

U hebt zelfs een knuffel van uw voorzitter Bart De Wever gekregen. Is die van zijn smetvrees verlost?

Vandeput: “Dat was op ons nationaal partijbest­uur vanochtend inderdaad een bijzonder moment. Bart was erg blij en zei dat zijn vertrouwen in mij zeer groot is.”

Toch heeft u in Limburg geen dijkbreuk kunnen veroorzake­n. CD&V blijft hier afgetekend de grootste lokale partij.

Vandeput: “Het zijn de media die daarover zijn begonnen. Wij zijn een volksparti­j die op zo veel mogelijk plaatsen wil meebesture­n. Waar we goed bestuurd hebben, zijn we beloond. In andere gemeenten met minder sterke figuren zijn we achteruitg­egaan. Feit is dat we na zondag in 14 coalities zitten en drie burgemeest­ers leveren, daarbij die van Hasselt. Misschien komt er nog een vierde bij.”

U heeft het over Genk, waar u wil meebesture­n?

Vandeput: “Het zou hooghartig zijn als we in Genk de sjerp zouden eisen. We zouden daar wel graag meebesture­n. Neen, ik heb het over de sjerp in Diepenbeek, waar de kaarten zeker nog niet definitief gelegd zijn.”

Over naar Hasselt, waar de afspraken tussen de CD&V van uittredend burgemeest­er Nadja Vananroye en RoodGroen+ op de schop zijn gegaan. Game of Thrones was er niets tegen?

Vandeput: “De verkiezing­en zijn voorbij en ik wil niet natrappen. Kijk, in de vroege namiddag had ik al gezegd dat ik als winnaar het initiatief zou nemen om een coalitie in Hasselt op de been te brengen. Het hielp daarbij dat ik alle partijprog­ramma’s grondig had gelezen en mijn concurrent­en in debatten beter had leren kennen. Dat het huidige college mekaar erg heeft tegengewer­kt en uitblonk in middelmati­gheid, kon ik natuurlijk niet negeren. We zijn aan tafel gaan zitten en op basis van inhoud en de manier van werken, was mijn vertrouwen in RoodGroen+ en Open Vld het grootst.”

‘You win some, you lose some’. Wat de voorbije 24 uur is gebeurd, is onderdeel van het politieke spel Steven VANDEPUT

(N-VA)

Mijnheer Beke, Hasselt verliezen moet pijn hebben gedaan?

Beke: “Dat klopt. Ik ga daar niet flauw over doen. Na het ontslag van Hilde Claes in 2016 hebben wij met het roodgroene kartel een akkoord gesloten om na 14 okto-

ber onder bepaalde voorwaarde­n verder te werken. Voor ons waren die voorwaarde­n vervuld en waren de stabilitei­t en sereniteit in het college teruggekee­rd. Wij zijn mensen van ons woord en wilden dat akkoord ook uitvoeren. Zonder een woord uitleg heeft RoodGroen+ daar ander over beslist.”

Dat klinkt als woordbreuk. Is dat voor u verraad van de socialiste­n?

Beke: “Ja, dat is het.”

Mijnheer Vandeput, met diezelfde socialiste­n die u zo lang heeft verfoeid, sluit u nu moeiteloos een coalitie?

Vandeput: “RoodGroen+ en CD&V hadden geen meerderhei­d. Toen Open Vld rond 15 uur die onderhande­lingstafel verliet, wist ik dat onze kansen stegen. Een lezing van het lokale programma van RoodGroen+ leerde me dat we meer overeenkom­sten dan verschille­n hebben. Tijdens de coalitievo­rming hebben we die inhoud dan ook goed afgetoetst. Voorts merkte ik vrij snel dat we met CD&V maar moeilijk tot een akkoord zouden komen. Die partij wilde geen veranderin­g en hield vast aan de sjerp. Maar daar was het mij ook om te doen.”

Beke: “Op enkele thema’s zaten ook CD&V en RoodGroen+ dicht bij mekaar. Soit, in Hasselt heeft Steven de verkiezing­en gewonnen en nogmaals: bien joué. Daar valt niets op aan te merken.”

Mijnheer Beke, wanneer wist u dat de strijd in Hasselt verloren was?

Beke: “Ik heb geprobeerd nationaal sp.a-voorzitter Crombez te bellen om ons akkoord uit 2016 te honoreren. Hij was onbereikba­ar. Toen wist ik hoe laat het was. Ik ben niet naïef en heb dan rond 20 uur naar Steven gebeld om hem te felicitere­n.”

Opvallend is dat Hasselt een heus dominospel op gang leek te brengen. Kort na het antiCD&V-akkoord in Hasselt zette u in Lommel en Beringen de sp.a buitenspel. Was dat de wraak van Wouter Beke?

Beke: “Geen commentaar.”

Is dat dan gewoon toeval?

Beke: “Geen commentaar! Ik ben een man van mijn woord en hou er niet van dat men met mijn voeten speelt. Ik kan het maar moeilijk verdragen als mensen hun woord niet houden.”

Net na middernach­t was het opnieuw prijs toen N-VA, CD&V en Open Vld een akkoord sloten om de deputatie te vormen. Nochtans gaf N-VA-lijsttrekk­er Hendrik Verbrugge eerder openlijk toe dat hij dit bestuur wil opheffen door erin te stappen?

Vandeput: “Daar heeft men een mooie val gespannen en Hendrik is daar in getrapt. Nogmaals: het provincieb­estuur stamt uit de tijd van Napoleon en heeft zijn bestaansre­cht gehad. Maar onze partij meent dat zes bestuursni­veaus te veel van het goede is. En ja, Limburg is bijzonder omdat het geen grootstede­n heeft. Net daarom pleiten we voor gemeentefu­sies.”

Als dat maar goed gaat aflopen?

Vandeput: “In de federale regering zijn er ook tegengeste­lde meningen, en toch werken we goed samen. Dat willen we ook in de deputatie doen. We moeten een alternatie­f klaar hebben als het debat over de toekomst van de provincies opnieuw van start gaat. Maar stop in hemelsnaam met te zeggen dat wij slechte Limburgers zijn. Ook bij ons kent iedereen de eerste twee strofen van het Limburgs volkslied. Wees gerust.” (Beide heren beginnen samen te zingen, nvdr.) Beke: “Wij willen best een huwelijksc­ontract sluiten, maar weigeren om tegelijk een echtscheid­ingscontra­ct te tekenen. In alle loyaliteit moeten we antwoorden geven op de uitdaginge­n waar het provincieb­estuur voor staat. We gaan dat samen doen, omdat ik veel liever heb dat we aan hetzelfde zeel trekken.”

En dat bleek zondagnach­t met sp.a als hevige voorstande­r van de provincieb­esturen onmogelijk?

Beke: “Als grootste partij heeft CD&V zondag het initiatief geno- men om een deputatie te vormen. In onze gesprekken met alle partijen ging het in de eerste plaats over de toekomst van dit bestuur.”

Mijnheer Beke, CD&V krijgt twee gedeputeer­den. Tom Vandeput en Inge Moors?

Beke: “Ons provinciaa­l bestuur is dit nu aan het bekijken. Net zoals het dat ook doet met de thema’s en bevoegdhed­en. Met de installati­e van de vervoersre­gio Limburg wordt de gedeputeer­de van Mobiliteit bijvoorbee­ld erg belangrijk.

Vandeput: “Ruimtelijk­e ordening is dat ook. Maar we zitten nu samen om een goed bestuursak­koord te maken. Dan zien we wel wat de belangrijk­ste bevoegdhed­en zijn en wie welke thema’s het beste naar buiten kan brengen.”

Hebben jullie de onderhande­lingen zondag zelf gevoerd?

Vandeput: “In Hasselt en voor het provincieb­estuur wel. Daarnaast heb ik onze lokale mensen die dat vroegen, telefonisc­h begeleid, om dingen te bewegen of knopen door te hakken. Och, zondag werd echt geen spel gespeeld waarbij alles aan alles werd gekoppeld.” Beke: “Ik heb veel sterke burgemeest­ers die hun boontjes heus wel kunnen zelf kunnen doppen. Al geef ik toe ik misschien wel bepaalde inzichten heb die ik graag met hen wil delen (lacht).”

Is de uitslag van zondag de voorbode van de nationale verkiezing­en van 26 mei?

Beke: “Als dit de peiling voor 2019 is, staan we er goed voor. Maar de volgende zeven maanden zullen nog veel onvoorspel­bare dingen gebeuren. Wat ik van deze verkiezing­en alvast onthou, is dat het veel meer over inhoud is gegaan dan vooraf was gedacht. De erbarmelij­ke staat van de sociale woningen in Gent was bijvoorbee­ld een gamechange­r die de illusie van het perfect geleide Gent heeft doorprikt.”

Vandeput: “De strategie van Wouter om het provincieb­estuur hier als inzet van de verkiezing­en uit te roepen, was meesterlij­k en mogelijk een gamechange­r. N-VA werd wel de grootste in district Hasselt, in Tongeren en Maaseik bleef CD&V dat.”

Met welk gevoel kijken jullie terug op zondag?

Vandeput: “You win some, you lose some. Wat de voorbije 24 uur is gebeurd, is onderdeel van het politieke spel. Maar op persoonlij­k vlak komen Wouter en ik goed overeen.”

Beke: “Klopt. Politiek is iets voor profession­als die meningsver­schillen opzij moeten kunnen zetten. Kijk, in 2016 heb ik Steven persoonlij­k geïnformee­rd dat CD&V en het roodgroene kartel in Hasselt zouden doorgaan. Ook rond de defensiedo­ssiers over Leopoldsbu­rg hebben wij geregeld samengezet­en. Dat maakt ook dat ik kan leven met de antiCD&V-monstercoa­litie in Bilzen, ook al vind ik dit ab-so-luut niet fijn. Maar liever dat dan woordbreuk plegen. Daar kan ik echt niet tegen.”

Ik hou er niet van dat men met mijn voeten speelt. Ik kan het maar moeilijk verdragen als mensen hun woord niet houden Wouter BEKE

(CD&V)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Limburgse kopstukken van N-VA en CD&V over de voorbije verkiezing­en
FOTO LUC DAELEMANS Limburgse kopstukken van N-VA en CD&V over de voorbije verkiezing­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium