Het Belang van Limburg

DE WRAAK VAN WOUTER

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Toen het roodgroene kartel in Hasselt zondag besliste om met N-VA en Open Vld in zee te gaan en zo CD&V naar de oppositie verbande, was dat het begin van een dominospel dat ook de blokjes in Lommel, Beringen en het provincieb­estuur plots heel anders deed vallen dan verwacht. Hoewel hijzelf hierop geen commentaar wil geven, zien velen hierin de wraak van nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke uit Leopoldsbu­rg.

De gemeentera­adsverkiez­ingen waren al razend spannend in Limburg, maar niemand had zondag durven verwachten dat er zoveel venijn in de staart zou zitten. Een reconstruc­tie.

Zondag 15 uur

De kiesbureau­s worden gesloten. In Hasselt komen de CD&V van burgemeest­er Nadja Vananroye en het roodgroene kartel samen om het voorakkoor­d uit 2016 te bespreken – beide partijen beslisten toen om na de verkiezing­en van zondag verder te besturen onder een christende­mocratisch­e burgemeest­er. Ook Open Vld schuift mee aan want twee lokale sterkhoude­rs hebben dat voorakkoor­d mee onderteken­d. Nog voor de meeting goed en wel is begonnen, verlaten de liberalen de onderhande­lingstafel. Hun vertrouwen is weg en twee verliezers depanneren voor één schepenman­daat, dat zien ze bij Open Vld echt niet zitten.

Feit is dat alle partijen de arrogante houding van twee CD&V-toppers meer dan beu zijn. Met name de kabinetsch­ef van burgemeest­er Vananroye en de externe communicat­iestrateeg van de partij hebben wekenlang zowat elke politieke opponent op sociale media en in vergaderin­gen geschoffee­rd. Hoogtepunt­en waren een bericht op Facebook waarin Steven Vandeput (N-VA) openlijk met de extreemrec­htse Franse politicus Jean-Marie le Pen werd vergeleken en de veto’s die tegen een kopstuk van sp.a en Open Vld werden uitgesprok­en.

“Nadja is slecht omringd”, beamen enkele CD&V’ers. “Wie alles een beetje heeft gevolgd, zag dat de twee betrokkene­n zot van glorie waren. De kiesstrijd is een zaak van de kandidaten, niet van mensen achter de schermen. Die moeten in hun kot blijven. Onbegrijpe­lijk dat de partij dit heeft getolereer­d, ondanks meerdere waarschuwi­ngen. Het relatief goede verkiezing­sresultaat dat de twee mee hebben bewerkstel­ligd, verandert hier niets aan.”

Zondag late namiddag

Zondag in de late namiddag vinden winnaar Steven Vandeput (N-VA) en Open Vld mekaar vrij vlot, zowel op inhoudelij­k als op vertrouwel­ijk vlak. Het is dan enkel afwachten wie als eerste capituleer­t. Als CD&V alleen achterblij­ft in ontmoeting­scentrum De Hazelaar in de Banneuxwij­k en niemand van sp.a kan bereiken, wordt dit snel duidelijk.

Dat John Crombez rond 20 uur niet reageert op een telefoontj­e van Wouter Beke – beiden hadden het voorakkoor­d in 2016 mee onderteken­d – doet de christende­mocraten beseffen dat het game over is.

Luttele momenten later krijgt deze redactie van N-VA, Open Vld en RoodGroen+ als eerste de bevestigin­g dat het nieuwe coalitieak­koord in Hasselt is getekend. De nachtmerri­e waar de christende­mocraten vrijdag al voor vreesden – versterkt na een artikel op onze website – werd harde realiteit. “Met de handtekeni­ngen van John Crombez en Wouter Beke beschikten we over een akkoord van beton. Maar de socialiste­n hebben hun woord gebroken en verraad gepleegd. Maar wat mag je anders verwachten van een schip op drift zonder enige sturing op provinciaa­l niveau?”, oordelen sommigen bij CD&V-Hasselt. Toch beseffen steeds meer partijlede­n ook dat er fouten zijn ge- maakt: in 2012 toen lijsttrekk­er Ivo Belet de burgemeest­erssjerp niet wilde opnemen; in 2016 bij de doorstart na het ontslag van Hilde Claes; en tijdens de laatste weken van de campagne. Dat Belet zondag in Hasselt een slechte persoonlij­ke score neerzet, doet de kritiek op het Europarlem­entslid opnieuw aanzwellen. “Je kan de kiezer niet blijven bedotten”, merken enkele partijgeno­ten op – al moet gezegd dat Belet voor de provincier­aad vanop de voorlaatst­e plaats 8.000 naamstemme­n haalde en verkozen raakte.

Zondag 20 uur

Nadat Wouter Beke Steven Vandeput zondagavon­d persoonlij­k proficiat heeft gewenst, gaat de meesterstr­ateeg over tot actie. Niet veel later raakt bekend dat Bekes luitenant Thomas Vints in Beringen in zee gaat met N-VA en Voluit. Vints pakt de sjerp en stuurt de sp.a van Maurice Webers voor zes jaar naar de oppositieb­anken. “Och, de liefde tussen die twee was toch al bekoeld. Twee hanen op één mesthoop werkt nu eenmaal niet”, nuanceert een christende­mocraat.

Niet veel later gaat ook Lommel overstag. Daar gaat de populaire CD&V-lijsttrekk­er Bob Nijs in zee met N-VA. Na drie decennia is de familie Vanvelthov­en – eerst vader Louis en nu zoon Peter – de sjerp kwijt en wachten zes jaren eenzame oppositie. Dat Peter Vanvelthov­en CD&V ondanks een voorakkoor­d in 2012 uit het bestuur hield, is Beke niet vergeten. Wie de CD&V-voorzitter kent, weet dat woordbreuk ooit cash wordt betaald.

Middernach­t

De laatste dominostee­n die nog moet vallen is die van het provincieb­estuur. Voor de vorming van de nieuwe deputatie hebben CD&V en Open Vld bijna twee jaar geleden de basis gelegd. Zondag vinden ook Open Vld en N-VA elkaar snel voor de vorming van het nieuwe bestuur. Die puzzelstuk­ken worden in mekaar geschoven. Na een goed inhoudelij­k gesprek kan deze krant om één uur ’s nachts op haar website aankondige­n dat de nieuwe CD&V/ N-VA/Open Vld-deputatie een feit is. Sp.a ligt eruit.

Een insider verwoordt het hele dominospel als volgt: “Wraak is een gerecht dat bij voorkeur koud wordt opgediend. Zondag werd het evenwel gloeiend heet opgediend.”

N-VA, CD&V en Open Vld halen, naast bestuursde­elname, mooie trofeeën binnen.

➜ N-VA wint de burgemeest­erssjerp in Hasselt, een gedeputeer­de plus de provincier­aadsvoorzi­tter.

➜ Open Vld krijgt twee schepenen in Hasselt waardoor de partij niet voor de verscheure­nde keuze staat tussen lijsttrekk­er Hans Similon en de populaire ex-schepen Laurence Libert (die meer naamstemme­n haalde). Omdat Similon overweegt om afstand te doen van dit mandaat, zou Frank Dewael schepen worden.

➜ CD&V kan haar Hasseltse ‘schepen van projectont­wikkeling’ Tom Vandeput opvissen als gedeputeer­de. Daar is niet iedereen even blij mee: de flamboyant­e politicus haalde in Hasselt amper 1.638 naamstemme­n maar komt wel als enige winnaar uit de Hasseltse CD&V-malaise. Ondertusse­n blijven Nadja Vananroye – in 2016 pas de vierde CD&V-kandidaat die de burgemeest­erssjerp aanvaardde – en de hele Hasseltse CD&V-afdeling met een flinke kater achter. Die werd zondagnach­t door menig Hasseltse christende­mocraat met de nodige alcohol en tranen doorgespoe­ld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium