Het Belang van Limburg

“Ik zie voor liberalen overal plussen”

- Yves LAMBRIX/Indra DEWITTE

TONGEREN - “Ten opzichte van 2012 zie ik voor Open Vld Limburg overal plussen: we halen meer gemeentera­adsleden, meer burgemeest­ers, meer bestuursde­elnames en in meer gemeenten werden we de grootste partij. Waar liberalen mee in het bestuur zaten, heeft de kiezer dit gehonoreer­d”, analyseert Patrick Dewael de verkiezing­suitslag van zondag.

Naast de tourzege voor CD&V en twee mooie tijdritten voor N-VA (in Hasselt en Genk) heeft Open Vld op verkiezing­szondag de bolletjest­rui van beste klimmer gekaapt. Dat ziet ook Limburgs boegbeeld Patrick Dewael: “Ik zie een mooi tableau voor Open Vld, met overal plussen. We gaan van 171 raadsleden in 2012 naar 196 raadsleden nu: plus 25. Daarnaast gingen we van zeven naar elf burgemeest­ers: naast Dilsen-Stokkem, Hechtel-Eksel, Hoeselt, Lanaken, Tongeren, Zonhoven en Zutendaal veroverden we de sjerpen zondag ook in Bilzen, Borgloon, Heers en Maaseik.”

En hoe verhoudt Open Vld zich tot de andere partijen?

“Waar Open Vld of een aanverwant­e lijst in 2012 in zeven gemeenten als sterkste partij uit de stembusgan­g kwam, zijn er dat nu 12. We hebben nu 19 deelnames in 42 besturen, even goed als zes jaar geleden. In de provincier­aad ten slotte gaan we er procentuee­l licht op achteruit maar halen we vier zetels.”

Vanwaar dit succes?

“Onze sterkhoude­rs hebben het overal waargemaak­t. Waar liberalen mee in het bestuur zaten, heeft de kiezer dit gehonoreer­d. Als we de kans krijgen, doen we het gewoon - niet toevallig was dat onze verkiezing­sslogan. In Hasselt zijn we er weer bij, en in Hechtel-Eksel en Zonhoven haalden Jan Daelemans en Johny De Raeve zelfs een absolute meerderhei­d.”

En waar kan het beter?

“In een aantal gemeenten is Open Vld een blinde vlek waar de partijafde­ling te weinig slagkracht heeft. Daar moeten we werk van maken.”

Dat uw wit konijn Jan Boots in Genk niet verkozen raakte moet pijn doen.

“Inderdaad. Jan heeft keihard gewerkt en toonde zich een voortreffe­lijk debater. Maar door de clash tussen de titanen Wim Dries en Zuhal Demir kwam hij minder in beeld, waardoor zijn harde werk niet tot resultaat heeft geleid.”

In Herk-de-Stad kwam Open Vld 70 stemmen te kort om de grootste partij van de coalitie met sp.a en CD&V te worden en dus de sjerp te pakken.

“Dat is verdomd jammer. In Herk had ik erg graag Mark Vanleeuw als nieuwe burgemeest­er gezien. Hij is een voortreffe­lijk bestuurder die heel hard heeft gewerkt.”

Wat vindt u van de uitslag in Tongeren?

“Tongeren.nu en sp.a behouden respectiev­elijk 14 en 9 zetels. Met 23 zetels op 31 houden we onze ruime meerderhei­d. Na een moeilijke legislatuu­r met heel wat nieuwe projecten was dit niet vanzelfspr­ekend. Met 3.019 naamstemme­n haal ik ook evenveel als in 2012. Zondag heeft de Tongenaar zich duidelijk uitgesprok­en voor ons optimistis­che project, want N-VA is na zes jaar destructie­f oppositiew­erk van zes naar vier zetels teruggeval­len.”

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “Waar liberalen mee in het bestuur zaten, heeft de kiezer dit gehonoreer­d”, zegt Open Vld-kopstuk Patrick Dewael.
FOTO LUC DAELEMANS “Waar liberalen mee in het bestuur zaten, heeft de kiezer dit gehonoreer­d”, zegt Open Vld-kopstuk Patrick Dewael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium