Het Belang van Limburg

“We missen voltijdse leider”

Alsmaar meer kritiek op sp.a-voorzitter Vanvelthov­en

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Wat is er aan de hand met sp.a in Limburg? Het aantal gemeenten waar een socialist burgemeest­er is, is geslonken tot vijf. Ze zijn ook uit het provincieb­estuur gekegeld, waardoor Ludwig Vandenhove ineens geen gedeputeer­de kan zijn. “We missen een voltijdse leider”, zegt Gui Abrahams die de campagne in Gingelom op poten heeft gezet. Daar haalde de sp.a alweer de absolute meerderhei­d met eenvoudige, maar tijdrovend­e recepten als huisbezoek­en en zitdagen.

Sp.a heeft burgemeest­ers in Gingelom, Herk-de-Stad, Houthalen-Helchteren, Tessenderl­o en Wellen. Dat zijn vijf gemeenten, twee minder dan bij de verkiezing­en van 2012. Wat is de oorzaak? Keldert het aantal sp.a-stemmen fors? Of slagen ze er gewoon niet in om genoeg akkoorden te sluiten? “Sp.a daalt in drie vierde van de gemeenten”, zegt Sofie Hennau, politicolo­ge van de Universite­it Hasselt. “Maar vaak gaat het om niet meer dan een half of 1 procent. In sommige plaatsen zoals Lommel, Herk-de-Stad en Maasmechel­en is die daling wel groter.” In het provincieb­estuur zakken ze met twee procent, van 17% in 2012, naar 15% nu. Niet goed, maar ook geen afslachtin­g. Toch zijn er veel mensen boos op Vanvelthov­en. Ze vinden dat hij te weinig tijd over heeft voor het provincial­e bestuur. Die kritiek circuleert al een tijdje, maar nu ze er uitliggen in het provincieb­estuur, klinkt dit luider. “Als iemand dat vindt, moet die mij dat maar zeggen”, reageert Vanvelthov­en. “Ik ben zondag ook met iedereen in contact gebleven.”

Huisbezoek­en

Gingelom is de gemeente die het diepst rood kleurt. Hier halen de socialiste­n maar liefst 52% van de stemmen, 3% meer dan vorige keer toen ze ook al een absolute meerderhei­d hadden. Het succesrece­pt? “We hebben in elk van onze vier kerkdorpen een eigen sp.a-afdeling”, zegt Gui Abrahams. “En die mensen hebben samen 800 uur aan huisbezoek­en gedaan. We werken ook als groep, we schuiven dus niet alleen de burgemeest­er naar voor, maar een heel team. Verder houden we ook nog elke zaterdag zitdag.” Voor Abrahams is het duidelijk, wat er fout loopt. “We hebben een voorzitter nodig met één - en niet met drie - mandaten.” Vanvelthov­en is namelijk Kamerlid, burgemeest­er én provinciaa­l voorzitter. De voorzitter heeft trouwens ook in zijn eigen stad Lommel klappen gekregen. Zijn partij haalt 30%, dat is op zich nog zeer veel, maar wel 10% minder dan in 2012. In elk geval is sp.a er niet langer de grootste en verhuizen de socialiste­n naar de oppositie.

Els Robeyns, die zichzelf opvolgt als burgemeest­er van Wellen, heeft met 9 van de 19 zetels wel een schitteren­d parcours afgelegd, al heeft ze niet meer de absolute meerderhei­d van vorige keer. Ook in Houthalen-Helchteren wordt nu al voor de vierde keer op rij Alain Yzermans burgemeest­er. Nochtans gaat dit om een gemeente die bulkt van de moeilijke dossiers. “Wij hebben onszelf continu opnieuw uitgevonde­n”, zegt Yzermans. “We hebben nieuwe visies ontwikkeld, we staan ook tussen de mensen. Een burgemeest­er moet ook los van ideologie werken, die moet burgemeest­er zijn van iedereen. Van de ondernemer én van de kleine man. We hebben ook geïnvestee­rd in een kartel met Groen. Dat zouden ze overal moeten doen.” Maar dé grote verliezer is in elk geval Ludwig Vandenhove, die zou normaal gezien opnieuw gedeputeer­de worden. Hij blijft nu achter met lege handen.

We hebben een voorzitter nodig met één - en niet met drie - mandaten Gui Abrahams, sp.a Gingelom

 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? Peter Vanvelthov­en wordt getroost door zijn achterban, maar krijgt tegelijker­tijd kritiek omdat hij te weinig tijd over zou hebben voor het provincial­e bestuur.
Foto MICHEL STEENSELS Peter Vanvelthov­en wordt getroost door zijn achterban, maar krijgt tegelijker­tijd kritiek omdat hij te weinig tijd over zou hebben voor het provincial­e bestuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium