Het Belang van Limburg

“Lig er niet wakker van dat ze me buiten Lommel niet kennen”

Nieuwe burgemeest­er wil minstens even goed doen als zijn voorganger Vanvelthov­en

- Geert VAN BAELEN/Mireille MAES

LOMMEL - “Blijf zoals je bent.” Dat was de boodschap die de nieuwbakke­n Lommelse burgemeest­er Bob Nijs zondagavon­d meekreeg van zijn kiezers. Bij zijn eerste deelname aan de gemeentera­adsverkiez­ingen blijkt hij de populairst­e politicus in Lommel. “Ik besef dat ik nieuw ben, maar dat stoorde de Lommelaren niet”, zegt Nijs. “Samen met mijn ploeg wil ik de komende 6 jaar laten zien dat we die stemmen waard zijn. Daarom ga ik ook opnieuw studeren, voor januari hoop ik de politieke academie te hebben afgerond. Want de ambitie is groot, ik wil het minstens even goed doen als mijn voorganger.”

“Mijn papa wordt misschien de burgemeest­er van Lommel.” Voor velen was het een verrassing, maar Guus, het 7-jarige zoontje van Bob Nijs, zag het al aankomen. Zelf durfde Nijs ook niet helemaal meegaan in het enthousias­me van zijn zoon. “Mijn papa wordt misschien de helper van de burgemeest­er”, temperde hij de verwachtin­gen.

Maar zondag bleek Guus het toch bij het rechte eind te hebben: zijn papa is de nieuwe burgemeest­er van Lommel. “Een complete verrassing”, zegt Ann Jansen, de vriendin van Bob Nijs. “We beseffen het allemaal nog niet zo goed.” Intussen neemt Bob zelf de felicitati­es van de mama’s aan de schoolpoor­t in ontvangst. Want met twee jonge kinderen gaat het leven gewoon verder, ook de ochtend na de grote verkiezing­swinst. Buiten Lommel is Nijs voor velen nog een nobele onbekende, maar in eigen gouw kennen ze de goedlachse dertiger goed. “Maar ik begrijp dat ze zich buiten Lommel nu afvragen ‘Bob wie?’. Daar lig ik niet wakker van. Oké, in de gemeentepo­litiek ben ik een nieuwe naam. Maar ik ken wel wat van politiek. Vanaf mijn 16 jaar zit ik bij jong CD&V, op mijn 24ste werd ik provincier­aadslid en mijn vader Staf zetelt al 30 jaar in de gemeentera­ad. Drie decennia lang voerde hij oppositie. Dat ik dit resultaat neerzet, is voor hem een ontlading.” Zondagavon­d kreeg de 36-jarige ook CD&V-kopman Wouter Beke aan de telefoon. “Hij vertelde me heel trots te zijn op onze afdeling.”

Zoals de kaarten zijn geschud

Er komt heel veel op me af. Ik besef dat. Daarom ga ik terug studeren voor ik in januari echt burgemeest­er word

Bob NIJS

In Lommel lijkt iedereen Bob de overwinnin­g te gunnen. “Ik krijg vooral vriendelij­ke reacties. Logisch. Want ik heb nog niks verkeerd gedaan”, lacht hij. Dat sommigen de coalitie met de N-VA vreemd vinden, begrijpt hij. “Ik heb vanmorgen al iemand aan de lijn gehad die er kwaad over was. Ik hem verteld hoe de vork in de steel zit, hoe de coalitieon­derhandeli­ngen zijn verlopen. Ik heb met de twee partijen gesproken. Want ja, ik zou de ervaring kunnen gebruiken. Maar het is nu eenmaal anders gelopen. Van een anticoalit­ie is er nooit sprake geweest. De kiezer heeft de kaarten zo gelegd. Simpel.”

De todolijst van Nijs is tot de installati­e van de nieuwe burgemeest­er in januari nog erg lang. “Vandaag (maandag, nvdr.) ga ik mijn baas vertellen dat ik stop met werken. Ik ga de lopende dossiers afronden. En dan ga ik voluit voor de politiek. De opleiding op de academie, met de fractie bekijken wie de schepenamb­ten gaat invullen, spreken met mensen die voor de stad werken, horen welke de gevoelighe­den zijn en kijken welke dossiers er op tafel liggen. Er komt heel veel op me af. Ik besef dat. Maar ik heb geen plankenkoo­rts. Ik ben goed omringd, door een goede ploeg die heel veel goesting heeft om er aan te beginnen.”

Bruggenbou­wen

“En nee, schrik voor een harde oppositie heb ik niet. Opbouwende kritiek vind ik goed. Daar kan ik tegen. Ik wil met iedereen samenwerke­n. Dat is de basisvoorw­aarden om een goede politicus te zijn. Frank Smeets is daar een goed voorbeeld van. Een bruggenbou­wer met een enorm rechtvaard­igheidsgev­oel, iemand die naar iedereen luistert. Zo’n politicus wil ik ook worden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De achtjarige Guus Nijs wist het al langer: zijn papa zou burgemeest­er worden.
FOTO SVEN DILLEN De achtjarige Guus Nijs wist het al langer: zijn papa zou burgemeest­er worden.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De euforie was groot gisteravon­d laat, toen Bob Nijs zijn vriendin Ann Jansen terugzag.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De euforie was groot gisteravon­d laat, toen Bob Nijs zijn vriendin Ann Jansen terugzag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium