Het Belang van Limburg

“Sauwens heeft ons dichter bijeen gebracht”

- Jan BEX

BILZEN - “Altijd drama in Bilzen. Altijd nipt.” Woorden van Guy Swennen van Bilzen Bruist, de lokale rode verruiming­spartij. Alweer is Swennen de koningsmak­er door met zeven stemmen overschot uiteindeli­jk een derde zetel binnen te halen ten koste van Groen. Zo helpt hij blauw-geel-rood in Bilzen aan een meerderhei­d en liberaal Steegen aan de sjerp. In 2012 deed hij dat voor Brepoels, nog eerder voor Sauwens.

“Ik geef je 0,0001 procent kans dat je zondag burgemeest­er wordt”, zei mijn vennoot van ons advocatenk­antoor me vorige week. Nu laat hij me weten: “Je hebt die kans van 0,0001 procent ten volle gegrepen. Knap.”

Bruno Steegen glundert. Bruno Steegen geniet. De 52-jarige advocaat omschrijft zichzelf als de oudste van een nieuwe generatie. “Dit is geen anticoalit­ie. Ik ben die Bilzense politicus die óók goed gescoord heeft. Die in die polarisati­e tussen Sauwens en Brepoels toch ook 4,8 procent is vooruitgeg­aan. Deze coalitie is zeker niet volledig afgestraft. Wij wilden doorgaan. Er was een goede verstandho­uding. ‘Kunnen we de meerderhei­d houden?’, dat was de inzet. Wel, de meerderhei­d is overeind, al is het nipt. Eén zetel op overschot is op zich niet uitzonderl­ijk in Bilzen. Dan creëer je juist een hechte groep waar iedereen er wel moet staan. Die rol van verbindend­e, open figuur wil ik graag op mij nemen. Ik zal een iets andere burgemeest­er zijn dan Frieda. Misschien iets minder in het stadhuis. We hebben ook uiterst bekwame mensen in onze administra­tie. Wellicht zal ik iets meer naar buiten komen. Deze legislatuu­r was achteraf zeer politique politique. Voor goede voorstelle­n van de oppositie zal ik open staan. En ik wil dorpsraden oprichten.” Steegen is een politicus die altijd heeft moeten opboksen tegen nationaal bekende tegenstand­ers. “Ik voel me hier goed, ik heb ook geen nationale ambities meer. Dertig jaar hebben we hier politici gehad die het uitstekend gedaan hebben, nu wordt het stilaan tijd voor verjonging. Ik ben de oudste

van die nieuwe generatie.”

Nu of nooit

Over die altijd hoogsensit­ieve verkiezing­szondag is Steegen duidelijk: “Ik heb nooit gepanikeer­d. Zodra het resultaat bekend was lieten Frieda (Brepoels, nvdr.) en Guy (Swennen, nvdr.) verstaan dat ze mij de sjerp voor zes jaar gunden. Zoiets is niet evident in de politiek. De afgelopen campagne is meer bepaald door een antiBrepoe­ls-gevoel, gevoed door Sauwens, dan door een pro-Sauwens-gevoel. Al een jaar geleden heb ik tegen Frieda gezegd: ‘Zou je niet reageren?’ Dat heeft ze niet gedaan. Ieder zijn stijl. Maar het is wel een feit dat die agressieve aanpak van Sauwens hem weinig politieke vrienden heeft opgeleverd en ons juist dichter bijeen heeft gebracht.”

“Johan Sauwens mag in de krant beweren wat hij wil: er is geen aanbod geweest van zijn Trots op Bilzen. Vreemd trouwens dat ze mij geen voorstel gedaan hebben. Ik zou het anders aangepakt hebben. Dat hij mij een jaar geleden een voorstel heeft gedaan om de sjerp te verdelen, elk voor drie jaar? Dat is langer geleden. Er is wel een gesprek geweest, maar zonder concrete afspraak. De laatste maanden was er zelfs helemaal geen contact. Ik kan wel met Sauwens door een deur, maar we hadden dezelfde ambitie: burgemeest­er worden. Het was nu of nooit voor mij. Ik herhaal: deze meerderhei­d is juist naar elkaar toegegroei­d door de lafhartige, negatieve campagne van Sauwens. Zoals onder meer die tunnel beloven. Een deel van de Bilzenaren heeft dat verhaal willen geloven. Anderzijds heeft 82 procent aangegeven, onder meer in uw krant, dat hier een goed beleid is gevoerd. En dat willen wij voortzette­n.”

Voor goede voorstelle­n van de oppositie zal ik open staan. En ik wil dorpsraden oprichten

Bruno STEEGEN

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De opluchting was groot gisteren, in het kamp Steegen.
FOTO TOM PALMAERS De opluchting was groot gisteren, in het kamp Steegen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium