Het Belang van Limburg

Nieuwe deputatie krijgt vorm

Tom Vandeput, Inge Moors, Bert Lambrechts en Igor Philtjens in pole position

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - CD&V, N-VA en Open Vld zullen de komende zes jaar samen de provincie besturen. Gisteravon­d zaten de drie partners voor het eerst samen om te onderhande­len over het bestuursak­koord en de bevoegdhed­en. Intussen worden de contouren van de nieuwe deputatie stilaan duidelijk. De postjes lijken naar Tom Vandeput, Inge Moors, Bert Lambrechts en Igor Philtjens te zullen gaan.

Maandagoch­tend om 1 uur tekenden CD&V, N-VA en Open Vld het akkoord over het provincieb­estuur. Hoewel de drie traditione­le partijen tijdens het debat van TV Limburg en Het Belang van Limburg een week geleden nog een cordon sanitaire uitspraken tegen de N-VA, werd de soep uiteindeli­jk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend.

Dat de verwachte voortzetti­ng van de huidige coalitie tussen de drie traditione­le partijen er niet is gekomen, heeft veel te maken met de gang van zaken in Hasselt, waar het voorakkoor­d tussen de drie traditione­le partijen werd gebroken en CD&V buitenspel werd gezet. Met Hasselt op zak, slaagde N-VA – dat van de afschaffin­g van het provincial­e bestuur een verkiezing­sthema maakte – erin om ook binnen te breken in het provincieb­estuur.

Comfortabe­le meerderhei­d

De coalitie van CD&V, N-VA en Open Vld heeft een comfortabe­le meerderhei­d van 21 op 31 zetels. Voor sp.a betekent dit het einde van drie decennia in de provincial­e cockpit. Een harde dobber voor de partij die van het behoud van de provincie één van haar speerpunte­n had gemaakt. Sp.a belandt met vijf zetels in de oppositie, samen met Vlaams Belang (4) en Groen (1).

CD&V is met tien zetels veruit de grootste in de provincier­aad en kreeg daardoor twee gedeputeer­den toebedeeld. N-VA heeft zeven zetels en krijgt één gedeputeer­de en de voorzitter van de provincier­aad. Open Vld heeft vier zetels en krijgt de laatste gedeputeer­de. Voor alle duidelijkh­eid: de volgende deputatie telt nog vier leden en geen zes. Ook het aantal provincier­aadsleden daalt van 63 naar 31. Maandagavo­nd zaten CD&V, N-VA en Open Vld voor de eerste keer samen om te onderhande­len over een bestuursak­koord.

Bevoegdhed­en

Tegelijk zullen de bevoegdhed­en wellicht in drie homogene pakketten verdeeld worden: het eerste is economie en ruimtelijk­e ordening, het tweede onderwijs, milieu, mobiliteit en veiligheid en het derde cultuur, toerisme en erfgoed. De verwachtin­g is dat CD&V, dat als grootste de eerste keuze heeft, het eerste pakket zal kiezen en het in twee zal verdelen. N-VA kiest wellicht voor het tweede pakket en Open Vld zal zich dan als laatste opnieuw tevreden moeten stellen met toerisme en cultuur.

Over de namen die op deze bevoegdhed­en geplakt moeten worden, werd gisterenav­ond nog niet gesproken. Toch worden de contouren van de nieuwe deputatie stilaan duidelijk. Bij Open Vld bestaat er weinig twijfel over de persoon van Igor Philtjens. Philtjens deed het de afgelopen zes jaar goed als gedeputeer­de voor Toerisme. Hoewel hij in zijn eigen gemeente Alken teleurstel­de, scoorde hij wel in het provincial­e kiesdistri­ct Tongeren. De liberalen staan in het zuiden sowieso historisch sterk, maar met een uitslag van 20,7 procent en 9.933 voorkeurst­emmen slaagde hij er ook in om de tweede stek achter CD&V te veroveren, voor de N-VA. Bij N-VA wordt vooral in de richting van Hasselaar Bert Lambrechts gekeken. Die haalde in het kiesdistri­ct Hasselt 13.091 voorkeurst­emmen en deed zo beter dan lijstduwer Jan Peumans. Bovendien kleurde Hasselt als enige van de drie Limburgse kiesdistri­cten geel. Met die uitslag zit Lambrechts in pole position voor de enige zetel voor N-VA. Voor de post van voorzitter wordt Alkenaar Hendrik Verbrugge genoemd. Die deed het met 4.464 naamstemme­n minder goed dan verwacht, maar bij N-VA is te horen dat er verzachten­de omstandigh­eden zijn. Zo werd Verbrugge vooruit gestuurd in debatten om de onpopulair­e boodschap te brengen dat de provincial­e besturen moeten verdwijnen.

Strijd binnen CD&V

Bij CD&V liggen de verhouding­en iets ingewikkel­der. De vraag is vooral welke naam als eerste op het blad komt: die van Tom Vandeput of Inge Moors? De twee worden nadrukkeli­jk naar voren geschoven, maar beiden hebben vooral interesse in de bevoegdhei­d Ruimtelijk­e Ordening. Tom Vandeput heeft die portefeuil­le vandaag als schepen in Hasselt, Inge Moors was de afgelopen zes jaar gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening en zou haar beleid graag willen continuere­n. Mogelijk geven de voorkeurst­emmen de doorslag wie eerste gedeputeer­de wordt. Daarin doet Moors het opvallend beter, met 10.444 voorkeurst­emmen op 145.077 stemgerech­tigden in het district Tongeren. Vandeput haalt in het district Hasselt – dat meer dan dubbel zo groot is – maar een goede 1.000 voorkeurst­emmen meer (11.674 in totaal).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium