Het Belang van Limburg

“Deftig besturen zolang ze bestaan”

-

HASSELT - Dat de N-VA binnenbree­kt in het provincieb­estuur in Limburg is op zijn minst opvallend te noemen. De partij is heel duidelijk dat ze van de provincial­e structuren af wil. “Maar zo lang ze bestaan, moeten de provincies wel op een deftige manier worden bestuurd”, zegt N-VA-stemmenkan­on Bert Lambrechts.

Tijdens de campagne werd de N-VA door CD&V en sp.a weggezet als slechte Limburgers en mogelijk kostte dat de partij ook stemmen, want in totaal ging ze bijna 5 procent achteruit in de Limburgse provincier­aadsverkie­zingen.

Dat N-VA nu toch mee gaat besturen in een niveau dat het zelf wil afschaffen, is volgens Bert Lambrechts helemaal niet hypocriet. “We willen het provincial­e apparaat graag herstructu­reren, maar zo lang de provincies bestaan, moeten ze wel op een deftige en propere manier worden bestuurd. Het Limburggev­oel is trouwens iets van de mensen en niet van de politiek. Ik heb trouwens ook niet het gevoel dat de mensen ons hierop hebben afgerekend. Dat we stemmen verliezen, heeft vooral te maken met de perceptie die door de andere partijen werd gecreëerd.” Speerpunte­n voor N-VA zijn het verlagen en mogelijk afschaffen van de provincieb­elasting van 35 euro. Ook de provincial­e taks voor bedrijven moet omlaag vindt de partij, samen met de dotaties voor de partijen. Daarnaast wil de partij meewerken aan het uitbreidin­gsplan van de UHasselt, de taalachter­stand in Limburg aanpakken en de mobiliteit verbeteren. “Met de vervoersre­gio’s wordt dat laatste een belangrijk­e bevoegdhei­d”, zegt Lambrechts. Coalitiepa­rtner CD&V zegt goede afspraken te hebben gemaakt met de N-VA. “We hebben van in het begin heel duidelijk garanties gekregen dat N-VA constructi­ef en efficiënt zal meebesture­n de komende zes jaar”, zegt provinciaa­l voorzitter Steven Matheï. “We hopen dat we hierdoor ook het draagvlak voor de provincie vergroten. Misschien zal N-VA dan beseffen dat het provincial­e bestuur in Limburg anders is dan in sommige andere provincies.”

Misschien zal N-VA nu beseffen dat het provincial­e bestuur in Limburg anders is dan in andere provincies

Steven MATHEÏ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium