Het Belang van Limburg

Geen opvolger voor stemmenkan­on Çaglar

- Thomas JANSEN

HASSELT/GENK - De nieuwe Ali Çaglar is nog niet opgestaan. Dat is de voornaamst­e conclusie uit een analyse van de verkiezing­sresultate­n van de allochtone kandidaten in Limburg. Nieuwe kanshebber­s stelden teleur, enkel de gevestigde waarden scoorden. En de titel ‘Turkse burgemeest­er van Genk’, zoals Çaglar vaak genoemd werd? Die komt toch vooral Wim Dries toe.

sleutel bij de verkiezing­en in Genk zou wel eens bij de 7.000 stemgerech­tigde Turken kunnen liggen, zo werd op voorhand voorspeld. Na de veroordeli­ng van schepen Ali Çaglar (CD&V) voor passieve corruptie lagen zijn 4.000 voorkeurst­emmen uit 2012 immers voor het grijpen. Lijsttrekk­er Wim Dries zocht een nieuwe witte raaf uit de Turkse gemeenscha­p en posteerde Erhan Yilmaz, ex-voorzitter van de erkende Diyanetmos­kee van Sledderlo, op plaats vijf. Hij landde zondag op 2.654 voorkeurst­emmen. Een mooi resultaat, maar geen Çaglariaan­se score. “Toch is dat uitzonderl­ijk goed voor iemand die nog nooit aan politiek had gedaan”, zegt Fouad Gandoul, politicolo­og en regioveran­twoordelij­ke bij

ACV Limburg.

“Omdat hij een ondernemer is, heeft hij een atypisch profiel voor allochtone politici, iets wat we nog niet kennen.” OokNawal Farih, nummer twee op de Genkse CD&V-lijst, maakte haar debuut. De privésecre­taris van Jo Vandeurzen moest met 1.747 voorkeurst­emmen tien partijgeno­ten voor zich dulden. Mehmet Kayacan kreeg 1.990 stemmen, bijna 400 meer dan in 2012. Allemaal niet slecht, maar niet in de buurt van Çaglar die door zijn popularite­it wel eens de eerste Turkse burgemeest­er van Genk werd genoemd. Die titel lijkt vooral Wim Dries toe te komen. “Binnen de Turkse gemeenscha­p is in elk geval hard opgeroepen om CD&V te steunen, en dan vooral Wim Dries”, zegt Gandoul. “Ik hoor nu ook vanuit verschille­nde allochtone groepen dat ze zeer tevreden zijn met de uitslag. Dat heeft CD&V te danken aan haar inclusief verhaal. Maar ook het fenomenale succes van N-VA is aangekomen in die gemeenscha­ppen. Een groei hadden ze daar wel verwacht, maar een sprong van 9,4 procent niet.”

Ook buiten Genk laten nieuwe allochtone stemmenkan­onnen op zich wachten. Maryam Jamshid, nummer vijf op de Hasseltse CD&V-lijst, sprak de ambitie uit om schepen te worden, maar geDe raakte met 972 voorkeurst­emmen zelfs niet verkozen. Omdat niet alle verkozenen zullen zetelen, mag ze als eerste opvolger toch haar opwachting maken in de gemeentera­ad. “Mijn ambities lagen hoger, maar ik ben toch zeer tevreden”, verrast Jamshid. “Er komen snel nieuwe kansen, en in afwachting daarvan ga ik zeer gedreven oppositie voeren.”

Gevestigde waarden

Wie wel blijven scoren, zijn de gevestigde waarden met een allochtone achtergron­d. Denk aan Habib El Ouakili (2.414 voorkeurst­emmen in Hasselt), Mustafa Aytar (1.206) en Muhammet Oktay (1.024) in Houthalen-Helchteren, Bilgin Bekdemir (2.561) en Abdulkadir Yilmaz (1.298) in Beringen, Engin Özdemir (2.336) in Heusden-Zolder.

Tot slot valt het op dat partijen die enkel allochtone kandidaten voordragen, het slecht deden. Be.One, de partij van Dyab Abou Jahjah, haalde in Vlaanderen geen enkele zetel. In Limburg kwam de partij enkel op in Beringen, Houthalen-Helchteren en Zutendaal. “Wat die partij liet zien, was van een zeldzame treurighei­d”, zegt Gandoul. “Ook op de lijst van ProGenk was het met een vergrootgl­as zoeken naar een Vlaming. Dat is niet gezond en het werkt ook niet. De bonus ligt in de juiste verhouding tussen autochtone en allochtone kandidaten, waarin elke burger zich kan herkennen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Ali Çaglar (rechts) vierde zondag mee de overwinnin­g van CD&V in Genk. Erhan Yilmaz (links) deed het vanop plaats vijf ook goed. “Maar hij haalde geen Çaglariaan­se score.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Ali Çaglar (rechts) vierde zondag mee de overwinnin­g van CD&V in Genk. Erhan Yilmaz (links) deed het vanop plaats vijf ook goed. “Maar hij haalde geen Çaglariaan­se score.”
 ?? Foto HBVL ?? Politiek debutante Nawal Farih (links) loste de belofte niet echt in. Oude waarden Habib El Ouakili (midden) en Mustafa Aytar (rechts) deden het beter.
Foto HBVL Politiek debutante Nawal Farih (links) loste de belofte niet echt in. Oude waarden Habib El Ouakili (midden) en Mustafa Aytar (rechts) deden het beter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium