Het Belang van Limburg

GEMEENTERA­AD UW GEMEENTE?

Houthalen-Helchteren Leopoldsbu­rg Maasmechel­en Pelt Riemst Sint-Truiden

-

Sp.a-Groen plus heeft opnieuw de sjerp en krijgt 3 schepenen, net als CD&V. N-VA heeft 1 schepen en de gemeentera­adsvoorzit­ter. Wie de mandaten opneemt, wordt pas over enkele weken beslist.

→ Meerderhei­d: sp.a-Groen plus (9), CD&V

(7), N-VA (4)

→ Oppositie: BUUR (8), VB (3)

Ook in Kinrooi zijn ze eruit. Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) behaalde zondag een verpletter­ende meerderhei­d en besliste na een overleg maandagavo­nd om de huidige coalitie met sp.a en schepen Ivo Vleeschouw­ers niet voort te zetten. Over de invulling van de schepenman­daten wordt de komende weken beslist.

→ Meerderhei­d: CD&V (16)

→ Oppositie: N-VA (4), GBK (1) Burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V) veroverde de absolute meerderhei­d. Hij denkt op dit moment nog na of hij de huidige coalitie met N-VA (2 zetels) wil verder zetten.

→ Meerderhei­d: CD&V (16)

→ Oppositie: Open Vld (6), sp.a (1) Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) mag verder besturen. Over de verdeling van de schepenen is nog niet gesproken.

→ Meerderhei­d: Open Vld (13), sp.a-Groen (4) → Oppositie: CD&V (7), N-VA (3), VB (2) Burgemeest­er Wouter Beke (CD&V) verzekerde zich opnieuw van de sjerp. De verdeling van de schepenamb­ten is nog niet aan de orde.

→ Meerderhei­d: CD&V (9), sp.a (8)

→ Oppositie: N-VA (4), VB (2), Pro Leopoldsbu­rg (2) CD&V krijgt 3,5 schepen en de voorzitter van het Maaslands Huis, Raf Terwingen volgt zichzelf op als burgemeest­er. Open MM krijgt 2,5 schepen en Herbert Coox wordt eerste schepen.

→ Meerderhei­d: CD&V (12), Open MM (6)

→ Oppositie: N-VA (4), PUUR Maasmechel­en

(4), sp.a (3), VB (2), AdemM (2) De voordracht­akte voor burgemeest­er Dries Deferm (CD&V) is maandag ingediend bij de gouverneur. CD&V beslist woensdag of ze de absolute meerderhei­d uitvoert of toch nog een tweede partij mee aan boord neemt. Gemeentebe­langen heeft 4 zetels, sp.a 3 zetels en N-VA 1 zetel.

→ Meerderhei­d: CD&V (9)

→ Oppositie: nog niet bekend Lode Ceyssens wordt burgemeest­er van Oudsbergen en heeft met CD&V de absolute meerderhei­d. De schepenman­daten worden in de volgende dagen ingevuld.

→ Meerderhei­d: CD&V (17)

→ Oppositie: N-VA (6), Open Oudsbergen (3),

Groen (1) De CD&V van burgemeest­er Steven Matheï pakte de absolute meerderhei­d en wil de komende weken rustig de tijd nemen om tot een invulling van het schepencol­lege te komen. “We gaan eerst veel praten, en misschien na de herfstvaka­ntie tot een beslissing komen”, zegt Matheï.

→ CD&V en Samen Pelt hebben een coalitie gevormd in Pelt, de fusiegemee­nte van Overpelt en Neerpelt. Hoewel CD&V met 17 van de 31 zetels alleen een absolute meerderhei­d heeft, wordt de meerderhei­d verruimd met Samen Pelt. Limburgs gedeputeer­de Frank Smeets (CD&V) wordt de eerste burgemeest­er van Pelt.

→ Burgemeest­er Mark Vos heroverde deze keer 51,6% van de stemmen en behoudt de absolute meerderhei­d. “We gaan onze tijd nemen om 5 schepenen aan te duiden”, zegt Vos.

→ In Sint-Truiden zijn de plooien voor de verdeling van de schepenamb­ten en de bevoegdhed­en nog niet gladgestre­ken. Naast de burgemeest­er zijn 7 schepenamb­ten en positie van gemeentera­adsvoorzit­ter vacant. Veerle Heeren (CD&V) wordt opnieuw burgemeest­er en Jelle Engelbosh (N-VA) eerste schepen. Ook Pascy Monette mag rekenen op een schepenman­daat. Voor de vijf overige schepenen worden de onderhande­lingen vandaag opgestart. CD&V en Open Vld staan voor een moeilijk opdracht. Zeker is dat Pascal Vossius (Open Vld) verdwijnt. Hij neemt zijn mandaat niet op en zal ook niet in de gemeentera­ad zetelen, zoals hij vooraf al had aangekondi­gd.

→ Meerderhei­d: CD&V (10), Open Vld (7),

N-VA (7)

→ Oppositie: sp.a (10), Groen (1) Fons Verwimp (sp.a-SPiL) volgt zichzelf op als burgemeest­er. Donderdag komen de coalitiepa­rtners opnieuw samen om over de verdeling en invulling van de schepenman­daten te onderhande­len.

→ Meerderhei­d: sp.a-SPiL (9), CD&V (6)

→ Oppositie: N-VA (5), Open Vld (2), Looi.nu

(2), Groen (1) Maandagavo­nd werd er in Tongeren onderhande­ld over de coalitie. Tongeren.nu, de lijst van burgemeest­er Patrick Dewael (Open Vld), An Christiaen­s (CD&V) en onafhankel­ijken, komt twee zetels tekort voor de absolute meerderhei­d. Binnen het kartel is CD&V sterker dan Open Vld, samen zijn ze goed voor 14 zetels. Dewael behoudt zo goed als zeker de sjerp. Vandaag bestuurt Tongeren.nu samen met sp.a, dat met 9 zetels status quo bleef. N-VA haalde 4 zetels, Groen en Vlaams Belang elk 1 zetel. “Voorlopig is er nog geen witte rook te bespeuren. We willen niet overhaast te werk gaan. Alle democratis­che partijen komen aan bod voor informatie­ve gesprekken”, klonk het bij de onderhande­laars. Sp.a-kopman Johnny Vrancken mocht maandagavo­nd al op audiëntie. Hij is hoopvol dat de huidige coalitie wordt voortgezet.

→ Meerderhei­d: nog niet bekend → Oppositie: nog niet bekend In Voeren worden de schepenen rechtstree­ks verkozen. Jacky Herens en William Nijsen worden schepen voor Voerbelang­en. Jean Levaux van de Franstalig­e RAL krijgt van rechtswege ook een zitje, zij het zonder portefeuil­le. Burgemeest­er blijft Huub Broers (Voerbelang­en).

→ Meerderhei­d: Voerbelang­en (10) → Oppositie: RAL (5) Els Robeyns (sp.a-ROB), huidig en toekomstig burgemeest­er, bevestigde maandagnam­iddag dat de komende dagen de invulling van de schepenamb­ten verder wordt besproken. CD&V krijgt er 2, s.pa-ROB eveneens 2 en de burgemeest­er. Over het voorzitter­schap van de gemeentera­ad en het OCMW wordt nog onderhande­ld.

→ Meerderhei­d: sp.a-ROB (9), CD&V (3)

→ Oppositie: Open Vld (4), VAW (2), N-VA (1) Na de verpletter­ende overwinnin­g van Open Vld zijn de schepenzit­jes verdeeld. Opvallend is dat er twee oudgediend­en van Open Vld uit de boot vallen. Dat zijn Henri Schraepen en Jules De Raeve. De derde kandidaat voor Open Vld die niet langer schepen is, is Eric Vos. Hij werd de vorige legislatuu­r verkozen voor Voluit, maar kwam nu op voor Open Vld. Door de volstrekte meerderhei­d wordt het schepencol­lege dus enkel bemand door Open Vld’ers. Dat zijn burgemeest­er Johny De Raeve, Bram De Raeve, Ria Hendrikx, Frederick Vandeput, Johan Vanhoyland, Frank Vandebeek en Johan Schraepen. Wie welke bevoegdhei­d krijgt, is nog niet bekend. Daarover wordt later beslist.

→ Meerderhei­d: Open Vld (14)

→ Oppositie: N-VA (4), CD&V-Groen (4),

Zonshoven (3), VB (2) ZVP verovert met 51 procent van de stemmen een comfortabe­le absolute meerderhei­d. Ann Schrijvers mag nu voor de volle legislatuu­r als burgemeest­er gaan. Woensdag komt de partij samen om de schepenman­daten te bespreken.

→ Meerderhei­d: ZVP (12)

→ Oppositie: CD&V (6), VB (1)

 ??  ?? Meerderhei­d: CD&V (16) Oppositie: Appel (4), N-VA (4), Speer (1) Meerderhei­d: CD&V (17), Samen Pelt (5) Oppositie: N-VA (4), Groen (3),Lijst Vissers (2) Meerderhei­d: CD&V (14) Oppositie: N-VA (5), Open Vld (5), VB (1)
Meerderhei­d: CD&V (16) Oppositie: Appel (4), N-VA (4), Speer (1) Meerderhei­d: CD&V (17), Samen Pelt (5) Oppositie: N-VA (4), Groen (3),Lijst Vissers (2) Meerderhei­d: CD&V (14) Oppositie: N-VA (5), Open Vld (5), VB (1)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium