Het Belang van Limburg

Volgt superminis­ter Francken Vandeput op bij Defensie?

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Nu Steven Vandeput op 1 januari burgemeest­er wordt in Hasselt, moet N-VA de komende weken op zoek naar een nieuwe minister van Defensie. De kans dat die ministerpo­st opnieuw naar Limburg komt, is niet zo groot. Mogelijk wordt Theo Francken tot superminis­ter gebombarde­erd, met zowel Defensie als Asiel en Migratie in zijn portefeuil­le.

Steven Vandeput had het beloofd en voegde zondagavon­d ook de daad bij het woord: nu hij burgemeest­er wordt in Hasselt, stopt hij voor 1 januari als minister van Defensie. N-VA moet dus voor de laatste maanden van de legislatuu­r op zoek naar een nieuwe minister. Met de verkiezing­en van 26 mei volgend jaar in het vooruitzic­ht, is die periode erg kort om nog te wegen op het departemen­t. Mogelijk moet de nieuwe minister wel langer aanblijven, afhankelij­k van de federale regeringsv­orming volgend jaar. Die belooft erg moeizaam te worden, dus een verlengd verblijf is niet uitgeslote­n. Veruit het grootste nog hangende dossier, dat van de vervanging van de F-16-gevechtsvl­iegtuigen en de keuze voor een nieuw toestel, wil Vandeput zelf nog afronden voor het einde van het jaar. Dat liet hij gisteren alleszins zelf verstaan, daags na zijn verkiezing­soverwinni­ng in Hasselt. In regeringsk­ringen is te horen dat het dossier beslissing­srijp is, maar dat gewacht wordt op een goed moment om de knoop door te hakken. Mogelijk wil premier Charles Michel wachten tot na het staatsbezo­ek van de Franse president Macron, die in november op uitnodigin­g van koning Filip het einde van de Eerste Wereldoorl­og komt herdenken in ons land. De Fransen voor die datum wandelen sturen, zou Michel in een diplomatie­k moeilijk parket kunnen brengen.

Upgraden

Op het N-VA-partijbest­uur maandagoch­tend werd nog niet over de vervanging van Vandeput gesproken. Achter de schermen is te horen dat het lang niet zeker is dat Vandeput door een andere Limburger wordt vervangen. De sterkhoude­r uit Hasselt was nu het Limburgse N-VA-gezicht in de federale regering, maar de kans dat de ministerpo­rtefeuille in dezelfde provincie blijft, lijkt eerder klein.

Als dat wel zo is, zou Kamerlid Karolien Grosemans, die nu voorzitter is van de Kamercommi­ssie Defensie, kans maken. Grosemans verloor zondag wel enkele procenten in haar eigen gemeente Herk-de-Stad en werd zo buitenspel gezet. Dat komt haar positie niet ten goede. Her en der wordt ook de naam van Zuhal Demir genoemd. Eventueel zou ze haar staatssecr­etariaat van Armoede en Gelijke Kansen kunnen combineren met Defensie, maar al bij al lijkt dat voorlopig een onwaarschi­jnlijke piste.

Binnen de partij circuleert een gelijkaard­ig, geloofwaar­diger scenario voor Theo Francken. Hem upgraden van staatssecr­etaris naar (super)minister, zou Francken een boost kunnen geven, al ligt de combinatie van belangrijk­e bevoegdhed­en zoals Asiel, Migratie en Defensie niet voor de hand. Een andere piste is Francken enkel Defensie te geven en een nieuw figuur te lanceren op Asiel en Migratie. Een naam die in dat verband circuleert is die van Europarlem­entslid en N-VA-ondervoorz­itter Sander Loones, die ook lange tijd werd getipt als nieuwe partijvoor­zitter. In zijn nadeel speelt dat N-VA in West-Vlaanderen teleurstel­de en bijna zes procent verloor (van 25,3 naar 19,5 procent in de provincier­aad).

Cruciaal belang

Francken kan hoe dan ook bogen op zijn kennis over Defensie. Tijdens het ministersc­hap van Vandeputs voorganger Pieter De Crem (CD&V) was Francken een van diens grootste tegenstand­ers in het parlement. Het risico door hem op Defensie te zetten, is wel dat N-VA haar greep op het thema migratie zou kunnen verliezen. Francken draagt als populairst­e politicus van Vlaanderen in zijn eentje dat thema, dat samen met identiteit voor de N-VA van cruciaal belang is voor de verkiezing­en in mei volgend jaar.

Hoe dan ook zal het partijvoor­zitter Bart De Wever zijn die de knoop finaal doorhakt. Uit de koker van De Wever kunnen ook altijd nog andere namen opduiken. Het gaat dan bijvoorbee­ld over huidige Kamerfract­ieleider Peter De Roover of Kamerleden Valerie Van Peel en Sarah Smeyers. Die laatste twee waren ook in de running toen Zuhal Demir staatssecr­etaris werd. Smeyers lijkt evenwel aan draagvlak binnen de partij te hebben ingeboet, terwijl Van Peel en De Roover uit Antwerpen komen, waar N-VA al ruim bedeeld is met mandataris­sen. Binnen de partij wordt er fijntjes op gewezen dat een minister ook niet noodzakeli­jk uit het parlement moet komen. Een witte raaf of technocraa­t behoort ook tot de mogelijkhe­den, maar erg waarschijn­lijk is dat vandaag niet.

 ??  ?? Karolien Grosemans en Zuhal Demir, twee Limburgse namen die circuleren als opvolger van Vandeput, maar de kans lijkt klein dat zij het zullen worden.
Karolien Grosemans en Zuhal Demir, twee Limburgse namen die circuleren als opvolger van Vandeput, maar de kans lijkt klein dat zij het zullen worden.
 ?? Foto BELGA ??
Foto BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium