Het Belang van Limburg

Te vroeg victorie gekraaid?

Groen lijkt aan zet ondanks tactisch verbond van Mathias De Clercq (Open Vld) met CD&V Gent

- Dominiek CLAES

GENT - Het bleef ook gisteren nog nagelbijte­n in Gent. Het witte poeder, de oorzaak van het lang uitblijven van de officiële uitslag, bleek uiteindeli­jk onschuldig te zijn. Bovendien ziet het er naar uit dat Mathias De Clercq (Open Vld), kleinzoon van het legendaris­ch liberaal boegbeeld wijlen Willy De Clercq, te vroeg victorie heeft gekraaid. Niet Open Vld, maar eerder Groen lijkt aan zet te zijn om de volgende burgemeest­er te leveren.

Zondagavon­d kraaide Mathias De Clercq het nog uit: met een winst van zes zetels moest en zou Gent na zestig jaar opnieuw een liberale burgemeest­er krijgen. Maar sinds gistermorg­en leek dat scenario alsmaar minder waarschijn­lijk te worden. Had De Clercq zich misrekend? Of werd hij misleid door de toen nog onvolledig­e uitslag in de OostVlaams­e hoofdstad? In elk geval duurde het gisteren tot na 16 uur voor de volledige uitslag bekend raakte en ook de laatste ‘poederstem­men’ geteld waren.

Grootste fractie

Het progressie­f kartel sp.a-Groen blijft alvast de grootste fractie in Gent, ondanks het verlies van vijf zetels. Maar binnen het kartel heeft Groen opvallend beter gescoord dan sp.a. Groen telt bijna dubbel zoveel gemeentera­adsleden als sp.a. Wat voor lijsttrekk­er Rudy Coddens (sp.a, bijna 18.000 voorkeurst­emmen), de gedoodverf­de opvolger van Daniel Termont, voldoende reden was om zich terug te trekken als kandidaat-burgemeest­er. Maar wie van Groen dan wel de nieuwe kandidaat-burgemeest­er is, was gisteren nog niet duidelijk. Mogelijk wordt dat Elke Decruyenae­re, de nummer twee op de kartellijs­t. Maar ook Filip Watteeuw komt in aanmerking. De schepen van Mobiliteit, die het fel besproken circulatie­plan in Gent heeft ontworpen, scoorde opmerkelij­k goed bij de stembusgan­g van zondag. Hij haalde ruim 13.000 voorkeurst­emmen.

Open Vld en CD&V?

Maar ook De Clercq zat gisteren niet stil. Het federaal parlements­lid en huidig eerste schepen van Gent verbond eerder zijn lot in de lokale politiek aan het binnenhale­n van de burgemeest­erssjerp. “Het is overduidel­ijk dat er zeer brede steun voor mij is als burgemeest­er van Gent, met ruim 24.000 veruit het hoogste aantal voorkeurst­emmen”, liet hij weten. Hij wist gisteren alvast Mieke Van Hecke (CD&V) over de streep te trekken om samen een coalitie op de been te brengen. Open Vld en CD&V tellen samen 19 zetels op een totaal van 53. Zelfs met N-VA erbij (zes zetels) is dat nog niet voldoende. Als we er van uitgaan dat er met zowel Vlaams Belang als PVDA niet onderhande­ld wordt, moet er dus vanuit deze hoek toch weer gelonkt worden naar de 21 zetels van sp.a-Groen.

De Clercq zou daarbij kunnen profiteren van een uiteenvall­en van het linkse kartel, maar daar zag het gisteren alvast niet naar uit. Sp.a en Groen bleven samen onderhande­len om zelf een coalitie op de been te brengen. “Er is geen coalitie mogelijk zonder ons”, klonk het onverstoor­d vanuit sp.a-Groen. Het kartel is van plan om vandaag alle democratis­che partijen uit te nodigen voor een gesprek. Met eindelijk alle stemmen geteld, blijft het dus nog even nagelbijte­n in Gent.

 ?? FOTO FVV ?? Kartel-lijsttrekk­er Rudy Coddens (sp.a, links) trok zich gisteren terug als kandidaat-burgemeest­er in Gent, die rol is nu mogelijk weggelegd voor Elke Decruyenae­re (rechts) van kartelpart­ner Groen.
FOTO FVV Kartel-lijsttrekk­er Rudy Coddens (sp.a, links) trok zich gisteren terug als kandidaat-burgemeest­er in Gent, die rol is nu mogelijk weggelegd voor Elke Decruyenae­re (rechts) van kartelpart­ner Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium