Het Belang van Limburg

De Wever kijkt ook naar weigeracht­ig Groen

Meer over de gemeentera­adsverkiez­ingen 2018 op hbvl.be

- Guido CLOOSTERMA­NS

ANTWERPEN - N-VA-voorzitter Bart De Wever is in Antwerpen begonnen met gesprekken met mogelijke coalitiepa­rtners. Een daarvan is Groen. “Er zijn partijen die gewonnen hebben, en dan moet je met hen praten”, aldus de N-VA-lijsttrekk­er. Groen is niet geneigd om op de avances in te gaan.

Voor de verkiezing­en was er nog geen haar op het hoofd van Bart De Wever dat er aan dacht om met Groen in zee te gaan. De uittredend­e coalitie is met één zetel op overschot echter danig op de proef gesteld. “De centrumrec­htse coalitie heeft slechts een krappe meerderhei­d en dat is niet evident voor een grote stad”, zei hij maandagmor­gen in De Ochtend op Radio 1.

De Antwerpse burgemeest­er behield zijn 23 zetels in Antwerpen, en kan nu op zoek naar coalitiepa­rtners. De huidige centrumrec­htse coalitie met Open Vld en CD&V is een mogelijkhe­id, maar veel overschot heeft die niet. De huidige coalitie heeft 28 van de 56 zetels binnengeha­ald, en heeft dus één zetel op overschot.

“Democratie respectere­n”

De Wever kijkt daarom ook naar Groen. Groen heeft een goed resultaat neergezet in de Koekenstad, geeft De Wever toe. “Je moet natuurlijk de democratie respectere­n. Er zijn partijen die gewonnen hebben, dan moet je met hen praten.” Groen-kopstuk Wouter Van Besien leek een samenwerki­ng zondagavon­d uit te sluiten, “Als je zegt dat de polarisati­e slecht is, dan moet je ook bereid zijn over de schaduw te treden en actief daden te stellen om te zoeken naar de weg om naar meer gedragen bestuur te komen en uit die loopgraven te treden”, aldus De Wever.

Kris Peeters

De Wever wil liefst zo snel mogelijk een nieuwe coalitie op de been krijgen, maar “in Antwerpen vloeit er dikwijls wel wat water door de Schelde vooraleer de inzichten rijpen en de definitiev­e posities worden ingenomen. Politiek is slecht theater met briljante acteurs.” De Wever ontving gisteren ook Kris Peeters. Vraag is hoe duur hij zijn vel wil verkopen; “Mijn vel is altijd zeer duur en zeer kostbaar”, stelt de CD&V’er. “Al gaat het nog niet over vel, laat staan over verkopen.”

 ?? Foto GVDV ?? Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen)
Foto GVDV Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium