Het Belang van Limburg

De Waalse ruk naar links

Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu laat zijn licht schijnen over de gemeentera­adsverkiez­ingen bij onze zuiderbure­n

-

Iemand die sinds zondag gelukkig kan zijn is Thierry Bodson, de baas van het Waalse ABVV. Hij wenst een coalitie tussen PS, Ecolo en PTB op Waals en federaal vlak. De cijfers geven hem nu gelijk, ze hebben samen nu al de meerderhei­d, door de Waalse ruk naar links.

De PS heeft weliswaar nooit zo slecht gepresteer­d in de geschieden­is, 25% van de stemmen in Wallonië, 7% minder dan bij de federale verkiezing­en in 2014, haar laagste score ooit sinds de invoering van het algemeen stemrecht. Maar Ecolo komt het linkse front merkwaardi­g versterken. Bezuiden de taalgrens, was het niet “de groenste zondag ooit”, maar toch een groene golf: als de provincial­e verkiezing­en regionale waren geweest kon Ecolo twee keer groter worden, van 8 tot 16%, die golf is quasi een tsunami. Wat de PTB betreft is de berekening moeilijker. De felrode partij heeft lijsten ingediend in slechts 16 Waalse steden en 7 in Brussel, namelijk waar de partij op een goede score rekende. Dit is niet uitgebleve­n: 25% in Seraing en Herstal, 16% in Luik en Charleroi. Het blijft echter moeilijk om van een PTB-overwinnin­g te spreken door de (zeer) beperkte deelname, minder dan 1 Franstalig­e gemeente op 10. Wat wel vaststaat is dat PS, Ecolo en PTB van een alliantie spreken in Molenbeek, de voorloper van iets groters?

Ondertusse­n doet de MR het slecht, min 2% in Wallonië, vergeleken met 2014. In Brussel is het nog erger: de Franstalig­e liberalen verliezen 4 van hun 6 burgemeest­erssjerpen, dit hadden de blauwen absoluut niet verwacht. Ze betalen voor het eerst in cash hun verbond met - in de geesten van veel Franstalig­en - het te rechtse N-VA. Andere factor: de vergroenin­g van de maatschapp­ij. Door het alomtegenw­oordige thema “klimaat”. Plus: meer dan in Vlaanderen is Ecolo een “bobo-partij”, bourgeois-bohème, die door haar pragmatism­e een veel ruimer publiek dan de traditione­le groene beweging aanspreekt. Zo is Ecolo altijd sterk geweest in Waals-Brabant, de op Vlaams-Brabant na rijkste provincie van het land.

En het CDH? Voorzitter Benoît Lutgen verpletter­de zijn boer Jean-Pierre, de baas van Ice-Watch, in Bastenaken. Maxime Prevot blijft een populaire burgemeest­er van Namen, de enige Waalse grootstad die uit de handen van de PS blijft. Maar in het algemeen geven de Humanisten terrein prijs, 2 % vergeleken met 2014, hun laagste score sinds de oorlog.

Moraal: zondag was geen hoogdag voor België. Vlaanderen is nog een beetje rechtser, Wallonië linkser. Zorgwekken­d voor de formatie van een federale regering na 26 mei 2019. De gemeenscha­ppelijke (relatieve) vergroenin­g is een matige troost voor wie in het land gelooft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium