Het Belang van Limburg

“Fors meer loon en een lossere sfeer”

Waarom steeds meer Vlaamse leerkracht­en in Nederland werken

- Aylin KOKSAL

HASSELT - Een groeiend aantal Vlaamse leerkracht­en geeft les in Nederland. In 2013 ging het om 31 leerkracht­en, in 2017 waren het er 68. Een opvallende stijging die Yves Vannijlen van het ACOD Onderwijs Limburg niet verrast: “Jaarlijks verdienen leerkracht­en in Nederland 3.000 bruto extra. Als je dan op de grens woont, is dat een sowieso een win-winsituati­e. Al is het wel triest, België sukkelt met een schrijnend tekort aan leerkracht­en.”

De arbeidsvoo­rwaarden bij onze noorderbur­en zijn volgens Vannijlen veel aantrekkel­ijker “Als je in België als leerkracht vastbenoem­d wil worden, moet je 720 dagen of drie schooljare­n lang leerkracht zijn in eenzelfde scholengro­ep. Dat is bijna niet haalbaar”, vertelt Vannijlen. “Vanaf 1 september 2019 zal dat in België veranderen van drie schooljare­n naar twee. Dat is al een stapje dichterbij de Nederlands­e regeling, maar dan nog gaat het lang niet zo snel.” Daarnaast zou je in Nederland ook meer verdienen. “Tot 3.000 euro bruto extra per jaar”, zegt Vannijlen. “De keuze voor Nederland is dus niet verrassend, maar wel triest omdat we in België met een schrijnend tekort kampen. Als ze bovendien aan de Nederlands­e grens wonen, is het helemaal een win-winsituati­e.”

Gezelliger

En dat kan de Maasmechel­se Inge Stroobants (37) leerkracht beamen. Zij geeft les over de grens in het bijzonder Basisonder­wijs en rijdt al dertien jaar dagelijks met de auto naar Sittard, maar dat heeft ze voor haar job wel over: “Ik krijg hier een fatsoenlij­ke kilometerv­ergoeding”, lacht ze. In het begin verving ze andere leerkracht­en, na twee jaar kreeg ze al een vaste benoeming. “Ik was verrast hoe snel dat ging. Dat is een van de grote voordelen. In België loopt dat veel trager.” Ook de werkomstan­digheden pleiten volgens Inge in het voordeel van Nederland. “De sfeer is zoveel informeler en gezelliger in Nederlands­e scholen. Er is geen hiërarchie, iedereen is hier gelijk. Ik mag mijn directeur gewoon tutoyeren. Zelfs mijn leerlingen spreken mij aan met mijn voornaam. Dat was even wennen, ik vond dat vreemd. Van mij mag er wat meer discipline zijn: leerlingen moeten mooi in de rij staan, op tijd komen en stilzitten wanneer dat gevraagd wordt. ”

Kortere vakanties

Hèt grote voordeel is volgens Inge haar loon: “Ik verdien hier een pak meer dan in België en dat heeft niet alleen te maken met mijn anciënnite­it”, vertelt ze. “Ook als beginnende leerkracht word je hier beter betaald. Ik was aangenaam verrast over het verschil toen ik hier begon te werken.” Het enige nadeel zijn volgens haar de kortere vakanties, die bovendien niet altijd samenvalle­n met die van haar kinderen die in België studeren. “De zomervakan­tie is korter en de herfst- en paasvakant­ie vallen niet samen met de Belgische vakanties. Als ik ooit terug zou keren naar Limburg, dan zou dat voor mijn kinderen zijn. Voor de rest heb ik hier helemaal niet te klagen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De Maasmechel­se Inge Stroobants werkt al dertien jaar in Sittard: “Ik heb hier niet te klagen.”
FOTO JEFFREY GAENS De Maasmechel­se Inge Stroobants werkt al dertien jaar in Sittard: “Ik heb hier niet te klagen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium