Het Belang van Limburg

Saoedi’s blijven moord Khashoggi ontkennen

Saoedische ‘vrienden’ brengen Trump en Kushner in verlegenhe­id

- Luc STANDAERT

WASHINGTON/RIYAD - Twee weken na de verdwijnin­g van de dissidente Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi is de affaire uitgedeind tot een internatio­nale rel die zowel de koninklijk­e familie in SaoediArab­ië als de regering-Trump in de problemen brengt. Na de belofte van Trump dat er een “strenge straf” komt als blijkt dat Khashoggi vermoord is in opdracht van de kroonprins, kwam vanuit Riyad de boodschap dat het koninkrijk bij eender welke sanctie “nog veel harder zal terugslaan”.

Maar de Amerikaans­e president bood de Saoedi’s ook meteen een ontsnappin­gsroute toen hij gisteren opperde dat de verdwijnin­g van Jamal Khashoggi het werk zou kunnen zijn van ‘bandieten’. Volgens de gegevens van de Turkse politie kwamen die ‘bandieten’ dan toch wel met vijftien vanuit Riyad naar Istanboel, met twee privéjets. De Turkse onderzoeke­rs hebben een aantal van hen geidentifi­ceerd als officieren van de Saoedische veiligheid­sdiensten en van de koninklijk­e garde.

Dat de Saoedische machthebbe­rs zich zorgen beginnen te maken over de mogelijke gevolgen van de zaak, mag blijken uit het feit dat de hoogbejaar­de koning Salman de voorbije dagen telefoneer­de met zowel de Turkse president Erdogan als de Amerikaans­e president Trump. Normaal laat Salman zoiets over aan zijn zoon, kroonprins Mohammed bin Salman, maar die begint meer en meer in beeld te komen als opdrachtge­ver.

Opgelost in zuur?

Volgens Amerikaans­e media hadden immers ook de VS-inlichting­endiensten weet van een plan om Jamal Khashoggi te ontvoeren naar Saoedi-Arabië. Dat plan zou fout gelopen zijn en uitgedraai­d op moord. Gisteren loste Turkije weer een snipper informele informatie toen uitlekte dat de Turkse politie onderzoekt of het lijk van de journalist meteen na de moord zou zijn opgelost in zuur. Gisteravon­d had ook de huiszoekin­g in het Saoedische consulaat plaats waar Turkije al dagen op aandrong.

Het telefoontj­e van Salman met Erdogan zondagavon­d was een bedankje voor het Turkse akkoord om samen met Saoedi-Arabië de verdwijnin­g van Jamal Khashoggi te onderzoeke­n.

“Strenge straf”

In het telefoonge­sprek met Trump zei de koning geen idee te hebben van wat er gebeurd is met Jamal Khashoggi. Volgens de Amerikaans­e president was hij “zeer overtuigen­d”. Eerder had Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner van zijn vriend Mohammed bin Salman ook al de boodschap gekregen dat SaoediArab­ië “volstrekt niets te maken heeft” met de verdwijnin­g van Khashoggi.

Zondag had Trump gewaarschu­wd voor “een strenge straf” als zou blijken dat Saoedi-Arabië achter de verdwijnin­g zat. Kort daarop liet het Saoedische persbureau weten dat het koninkrijk “op eender welke actie zal antwoorden met een zwaardere reactie”.

Trump wil alvast niet de wapenverko­op aan Saoedi-Arabië, de beste klant van de VS-wapenindus­trie, aan banden leggen. Maar in het Congres, het Amerikaans­e parlement, gaan zowel bij Democraten als Republikei­nen stemmen op om dat wel te doen als blijkt dat Saoedi-Arabië schuld heeft aan de dood van Jamal Khashoggi. De hele Khashoggi-affaire is zeer vervelend voor Trump en Jared Kushner, die van kroonprins Mohammed bin Salman de centrale pion in hun Midden-Oostenbele­id gemaakt hadden.

 ?? FOTO AFP ?? Trump kan het prima vinden met de machtshebb­ers in Saoedi-Arabië, dat voor miljarden aan Amerikaans­e wapens koopt.
FOTO AFP Trump kan het prima vinden met de machtshebb­ers in Saoedi-Arabië, dat voor miljarden aan Amerikaans­e wapens koopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium