Het Belang van Limburg

Brexitakko­ord blijft vastlopen op deal over Ierse grens

-

Morgen ‘topt’ de Europese Raad over de snel naderende Britse exit uit de Unie. Een week van intensief onderhande­len leverde geen doorbraak naar een scheidings­akkoord op. De vraag hoe een harde grens op het Ierse eiland vermeden kan worden, blijft het grootste obstakel.

De grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek is de enige landgrens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Vanwege de desastreuz­e gevolgen voor de Ierse economie en het Noord-Ierse vredesakko­ord is het vermijden van een ‘hard border’ een hoofddoels­telling van de EU-onderhande­laars geworden, al sinds het gepalaver over de Brexit anderhalf jaar geleden begon. Maar wat als het een Brexit zonder akkoord wordt? Zo’n no deal schaadt Ierland meer dan andere EU-lidstaten. De EU wil dan ook een verzekerin­gspolis: de ‘back stop’. Het gaat om een constructi­e die NoordIerla­nd in de douane-unie en interne markt houdt. Door de definitie van de back stop voor meerdere uitleg vatbaar te maken, kon de eerste fase in de Brexit-onderhande­lingen eindelijk worden afgerond. Maar nu moet die vaagheid klaarheid worden.

Premier Theresa May zei gisteren in het Lagerhuis dat de back stop tijdelijk moet zijn en de integritei­t van het VK niet in vraag mag stellen. De grens met de EU mag dus zeker niet door de Ierse Zee lopen en NoordIerla­nd van Groot-Brittannië ‘afhaken’. Dat laatste is totaal onaanvaard­baar voor de Noord-Ierse unionistis­che partij DUP die Mays minderheid­skabinet momenteel aan een parlementa­ire meerderhei­d helpt. In Dublin zei de Ierse minister van Buitenland­se Zaken Simon Coveney dan weer dat er geen tijdslimie­t op de back stop mag zitten.

Volgens May is een akkoord op de EU-top van morgen en overmorgen nog altijd mogelijk. Haar Ierse tegenhange­r Leo Varadkar ziet de doorbraak eerder in “november of december”.

 ?? FOTO AFP ?? May hoopt dat er een Brexitakko­ord in de pot zit.
FOTO AFP May hoopt dat er een Brexitakko­ord in de pot zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium