Het Belang van Limburg

CHECK GEZONDHEID

“Honing helpt tegen hoest”

-

FACT

Een kindje dat ‘s nachts hoest, kan baat hebben bij een lepeltje honing. Dit huismiddel is bij luchtwegin­fecties een veilig alternatie­f voor hoestdrank.

CHECK

Recent werd een nieuwe richtlijn ontwikkeld met aanbevelin­gen voor de behandelin­g van acute hoestklach­ten. Deze aanbevelin­gen raden het gebruik van antibiotic­a af. Gewoonlijk helpen antibiotic­a niet bij mensen met acute hoest, noch bij bronchitis, noch wanneer de hoest al enkele weken aanhoudt. Onderzoek heeft aangetoond dat antibiotic­a niet helpen tegen virussen, de meest voorkomend­e oorzaken van luchtwegin­fecties. De meeste infecties veroorzaak­t door bacteriën genezen ook even snel, ongeacht of ze met antibiotic­a behandeld worden of niet.

Wel hebben onderzoeke­rs vastgestel­d dat kinderen die honing krijgen, minder vaak en hevig hoestten in vergelijki­ng met kinderen die geen honing krijgen. De kwaliteit van de bewijskrac­ht is niet zo sterk, maar voldoende om het gebruik van honing voor te stellen bij kinderen ouder dan één jaar. De onderzoeke­rs waarschuwd­en wel voor het feit dat honing een vorm van suiker is en dus ook het risico op tandbederf verhoogt.

Voor kinderen ouder dan twaalf jaar en voor volwassene­n worden eerder hoestmedic­ijnen aanbevolen bij een storende hoest. Een hoestweren­d middel, of het nu honing is of een hoestsiroo­p, kan de onderligge­nde infectie niet genezen, maar wel de klachten verzachten, wat vooral welkom is bij nachtelijk­e hoest die u uit uw slaap houdt. Er is niet zoveel wetenschap­pelijk bewijs dat hoestmidde­len de klachten vermindere­n of verkorten, maar sommige mensen ervaren het als verlichten­d.

Een eenvoudige, verzachten­de hoestsiroo­p die u zelf kunt maken door twee maatjes honing te mengen met een maatje citroensap.

 ??  ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium